Što znači biti ponizna?

Što znači biti ponizna, kako biti ponizna, marta i marija, zena vrsna, kolumne

Dok su oni tako putovali, uđe on u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: „Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne.“ Odgovori joj Gospodin: „Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti.“

Lk 10,38-42

Slušati ili služiti?

Priča o Marti i Mariji svima nam je dobro poznata. Isus jasno naglašava koja je od sestara ispravno birala. Nije teško zaključiti zašto je Marija odabrala slušati. No, jeste li se ikada zapitale zašto je Marta odabrala služiti?

Možda je mislila da nije dostojna, da nije zaslužila provoditi vrijeme uživajući u Isusovim pričama, u Njegovu društvu. Možda Ga je htjela zadiviti svojom spremnošću na služenje. Oba objašnjenja mogla bi u ljudskom srcu izazvati poštovanje, jer djeluju ponizno.

Međutim, je li njezino djelovanje uistinu zrcalilo krepost poniznosti?

Jedan od velikana kršćanske filozofije, Josef Pieper, kaže: „Poniznost se ne tiče primarno odnosa čovjeka prema čovjeku: riječ je o stavu čovjeka koji se nalazi pred licem Božjim.“ Marta se željela prikazati u najboljem svjetlu u trenu kada je imala priliku biti u Kristovoj blizini. Pred Njegovim licem, Božjim licem. Svi mi to radimo.

Pokušavamo zadiviti Boga.

Biti dobri. Raditi ono što je ispravno. Ponovno, sve to djeluje lijepo, nevino, nema ničega lošeg u tome.

U duhu i istini

Međutim, jesi li to zaista ti?

U Ivanovu evanđelju stoji: „Ali dolazi čas – sada je! – kad će se istinski klanjatelji klanjati Ocu u duhu i istini jer takve upravo klanjatelje traži Otac. Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju.“ (Iv 4, 23-24)

U duhu i istini. Voljela bih da vam se ove riječi urežu u srce. Ponizno je živjeti u istini, istini o sebi. Da je Marta bila u istini, Krist je ne bi upozorio. Ona je odabrala ono što je na van izgledalo ispravno. Međutim, stav njezina srca nije bio u potpunosti iskren. Željela je impresionirati.

Stavila je masku. Nije se željela pokazati onakvom kakva je uistinu.

Možda je u sebi zapravo bila dijete kojem je srce zaigralo od radosti kad je Isus otvorio vrata i stupio u njezinu kuću. Možda je htjela u tom trenutku sve pustiti i slušati ga baš kao Marija. Ali što?

Bog traži tebe

Bojala se što će Bog o njoj misliti ako to učini.

Bog traži klanjatelje – ljude. Traži tebe. I traži da mu dođeš ‘u istini’. A što to znači? To znači da traži da budeš ti. Spreman ti je pričati o tebi satima, ako misliš da se ne poznaješ dovoljno. Čak i ako misliš da znaš sve, sigurno će ti otkriti nešto novo. Što više ideš u dubinu Riječi, što je više slušaš i što je više prihvaćaš i budeš joj poslušna, ti više prihvaćaš i upoznaješ samu sebe, onakvu kakva jesi.

Onakvu kakvu te Bog vidi.

On, koji te stvorio, zna sve tvoje slabosti, ali zna i sve tvoje snage, talente, ljepote. Zna, jer ti ih je darovao. Nema potrebe da Ga pokušavaš zadiviti, da stavljaš maske i činiš ono što misliš da bi bilo ispravno i sveto.

Dođi mu takva kakva jesi. Takvu te traži.

Upravo je to poniznost. Stajati pred Bogom u istini. Bog može podnijeti sve naše slabosti. On se zna radovati našim snagama. Ponosan je na nas. Pitanje je, možeš li ti podnijeti istinu? Možeš li odustati od maske i vidjeti svu svoju ljepotu? Možeš li prihvatiti da imaš i mnogo kvaliteta, da nema potrebe zadržavati se samo na slabostima?

Lea Potočar / Žena Vrsna

Foto: Commons.wikimedia.org

 

Lea Potočar
Lea Potočar

Apsolventica je psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Član je molitvene zajednice Božja Pobjeda. Vedra djevojka otmjene duše koja se trudi svakodnevno rasti u vrsnosti, brusiti darovane talente i napredovati u svetosti po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.