Sveti Petar Krizolog: Umjetnik kratkih propovijedi

krizolog

Mislim da mnogi katolici potajno žele, posebno tijekom ljeta, svećenika koji uvijek ima kratku propovijed. U povijesti Crkve nije bilo puno svetaca, a još manje crkvenih naučitelja koji su bili poznati po kratkim propovijedima. Zapravo, upravo suprotno – sv. Robert Bellarmine bio je poznat po svojim slonovskim propovijedima, kao i sv. Augustin i sv. Efrem iz Sirije, pjesnik, psalmist i ispovjednik koji je mogao, i jest, pričao satima. Međutim, današnji svetac, Petar Krizolog (380.–450.), zabilježen je po ne samo „Zlatnim govorima“ (usp. njegov kolega crkveni naučitelj, sv. Ivan Zlatousti), već i po kratkim propovijedima.

Sveti Petar Krizolog trudio se zadržati pozornost svojih slušatelja

Neprocjenjivim riječima iz knjige Lives of the Saints (Životi svetaca, op. prev.) Albana Butlera: „Još uvijek imamo mnogo postojećih govora sv. Petra Krizologa, svi su vrlo kratki jer se bojao umora i gubitka pozornosti svojih slušatelja.“

Prije sam pisao o definiciji ljubavi sv. Petra Krizologa (koja je neka vrsta oprečnosti sv. Pavlu), ali sam htio i zastati i obratiti pozornost na to zašto je 1 300 godina nakon njegove smrti, papa Benedikt XIII. odlučio uzdići sv. Petra Krizologa na najviši stupanj koji Crkva može dati – naučitelj Crkve.

To nije bilo zbog njegovog uzbudljivog života. Za razliku od drugih naučitelja kao što je sv. Augustin koji nam je dao i prvu autobiografiju u svojim Ispovjestima prepunu priča o njegovim životnim lutanjima i obraćenju ili sv. Atanazije koji je pet puta bio protjeran iz svoga kraja i neprestano progonjen od neprijatelja prije nego je konačno pozvan nazad u Aleksandriju ili čak nezgodni sv. Jeronim koji je završio prevodeći Bibliju u pećini u Betlehemu, o životu sv. Petra Krizologa ne znamo skoro ništa pouzdano. Čak se ni godina njegova rođenja ne zna sa sigurnošću.

Iako puno znamo o njegovim propovijedima, o samom svecu znamo vrlo malo

Baš suprotno, cijela reputacija sv. Petra nalazi se u onome što je rekao (s obzirom da su čak i njegova djela kao nadbiskupa Ravene nedorečena i protkana pobožnom legendom) i napisao. Uzmimo za primjer njegovu propovijed „o miru“:

„Sada kad smo ponovno rođeni, kao što sam rekao, u sličnosti s našim Gospodinom i zaista smo prihvaćeni od Boga kao njegova djeca, pokušajmo vidjeti cijelu sliku našeg Stvoritelja kako bismo u potpunosti bili poput njega, ne u slavi koju samo On posjeduje, već u nevinosti, jednostavnosti, nježnosti, strpljivosti, poniznosti, milosti, skladu, u tim kvalitetama koje je On izabrao da postane i da bude jedan od nas.“

Ako ti se čini da imaš deja vu, to je zato jer sv. Petar Krizolog ponavlja pismo sv. Pavla Rimljanima 12, 1. Iako je rečeno da se ne ide sv. Petru Krizologu radi originalnosti misli, sigurno ga se ne može kriviti što se drži teme što je, uostalom, upravo ono što dobar propovjednik i treba činiti (usporedite ovo sa svećenikom čija propovijed nema ništa s čitanjima dana).

Sveti Petar Krizolog znao je i u kratkoći iznijeti tvrdu besjedu

U još jednom objašnjenju apostola poganima, sv. Petar Krizolog gotovo je nadmašio samog sv. Pavla:

„Moje tijelo rastegnuto je na križu kao simbol, ne toga koliko sam patio, već moje sveprihvaćajuće ljubavi. Ne računam kao gubitak prolijevanje krvi; to je cijena koju sam platio kao tvoju otkupninu. Dođi, onda, vrati se Meni i nauči Me poznavati kao svog oca koji daje dobro za zlo, ljubav za uvredu, bezgranično milosrđe za probodene rane.“

Nije se bojao ni istaknuti srž stvari: „Čovjek koji se želi igrati s đavlom neće biti sposoban veseliti se s Kristom.“

Ali sveti Petar Krizolog sigurno nije bio samo „bič i batina“, baš suprotno. U djelima preuzetim iz Službe čitanja (zapravo, svi dijelovi ovog članka pojavljuju se u časoslovu), podsjeća svoje čitatelje i slušatelje:

Podsjeća nas da ne smijemo o sebi imati nisko mišljenje

„Čovječe, zašto imaš o sebi tako nisko mišljenje kada Bog o tebi ima visoko mišljenje? Zašto ne poštuješ sebe kada te Bog toliko poštuje? Zašto biti toliko zabrinut za stvari od kojih si stvoren, a tako malo brinuti o svrsi za koju si stvoren? Sve stvoreno tvoj je dom. Za tebe svjetlost raspršuje tamu; za tebe sunce, mjesec i zvijezde raspršuju svoje svjetlo; zemlja ti daje cvijeće, drveće i voće; za tebe su zrak i zemlja i voda ispunjeni čudesnim životom – sve je tako da zemaljski život ne može biti tužan i da te ne može učiniti slijepim na radost vječnosti.”

U gornjem dijelu sv. Petar zapravo proslavlja ljudsko tijelo i mnoge njegove dobrobiti i sve što je Bog stvorio za nas (podsjetnik je u psalmu 8).

Bilo je potrebno više od tisućljeća da mu se dodijeli titula Crkvenog naučitelja

Iako se čini da je trebalo dugo (previše!) vremena da sv. Petar Krizolog dobije titulu „crkvenog naučitelja“ (umro je 450. god., nikada nije službeno kanoniziran, a naučiteljem je imenovan 1729.), treba se prisjetiti da je tek na početku 14. st. papa Bonifacije VIII. darovao tu titulu četvorici velikih latinskih naučitelja: svetom Ambroziju, Jeronimu, Augustinu i Grguru Velikom i da su tek 1568. godine imenovana četiri velika istočna naučitelja: sveti Atanazije, Bazilije Veliki, Grgur Nazijanski i Ivan Zlatousti koji su također došli na taj popis. Zapravo, sv. Petar Krizolog bio je drugi nakon velikog naučnika tog vremena, sv. Izidora Seviljskog (1722.), koji je dobio naziv „crkvenog naučitelja“.

Međutim, u jednom od njegovih kratkih pisama otkrivena je odanost sv. Petra Krizologa papi Rima. Heretik po imenu Eutih tražio je podršku za svoje pogrešno stajalište poričući Kristovo čovještvo. Kada se približio sv. Petru Krizologu, ravenski nadbiskup mu je odlučno rekao: „U interesu mira i vjere ne možemo suditi u pitanjima vjere bez pristanka rimskog biskupa.“ Tada je podsjetio Eutiha da „ako mir Crkve stvara radost na nebu, onda podjele moraju rađati tugu“.

U ovoj izjavi vidimo ne samo ujedinjenje sv. Petra s Vrhovnim svećenikom, već nam pokazuje da niti jedan nadbiskup ne može suditi bez pristanka Sluge slugu Božjih.

Sv. Petre Krizolože, moli za nas! Amen.


Kevin di Camillo – National Catholic Register 
Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto: Voice of the Southwest 

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!