Svaka obitelj ima svoje poslanje

poslanje

Danas su nam u pomoć došli jedni naši prijatelji s četvero male djece. Trebalo je prekrcati neke stvari na tavan kako bismo oslobodili nešto prostora za smjestiti djetešce koje nam uskoro stiže. Djeca su uživala u blatu i pijesku s prijateljima. Trebalo ih je nekoliko puta uputiti na drugo mjesto jer su im opasna mjesta bila posebno draga. Zamišljali su da su prinčevi i princeze na klimajućim bloketima. Ili u nedovršenom jarku igrali su se malih detektiva koji se skrivaju roditeljima odnoseći potajno kolače sa stola u svoje skrovište. Ova obitelj uvijek na mene ostavi poseban dojam. Sviđa mi se njihova jednostavnost, domišljatost i strpljivost u odgoju djece. Predivno mi je vidjeti njihov odnos, kako se uvažavaju i vole. To naprosto izbija iz njih.

Nedavno su slavili rođendane dvojici sinova. Baš te nekako nadahne takav događaj. Kad su nas pozvali, naglasili su da su u dogovoru s djecom odlučili skupljati novac umjesto rođendanskih poklona kako bi ga darovali potrebnima kroz Marijine obroke. A rođendan im je bio prekrasan. Na jednom stolu stajao je domaći kruh i maslac, malo naribanog sira i koja fetica salame kojom se moglo poslužiti. Mama je ispekla kolače i torte. Djecu je animirao tata različitim zadacima i potičući ih na plesove s roditeljima. A sve se odvijalo u prostorima njihove župe. Bože, koliko galame i dječjeg veselja, trčanja i pljeskanja rukicama je tog popodneva ispunilo Tvoj dom.

Jednostavno ne možeš ostati netaknut ovakvim pokušajem drugačijeg svijeta. Pokušajem gradnje nekog jednostavnijeg svijeta, neopterećenog nametnutim manirama konzumerizma, a istovremeno tako lijepo uklopljenog u običaje današnjice. Rođendan prožet Evanđeljem. I još tko zna koliko posljedica koje potiču na ono dublje darivanje djecu koja su na njemu bila samo gosti i njihove roditelja. Skriveno. Negdje. Nekad.

Svaki je bračni par unikat

Svaka ljubav ima neko svoje poslanje. I svaka obitelj. Svaki muškarac i žena okrunjeni brakom nose na prstenjaku neki nov i originalan Božji nacrt po kojemu ovaj svijet prima neponovljivu dimenziju Stvoriteljeve ljepote. I njihova ljubav, kada je žive po Božjoj volji, jedinstvena je i doprinosi nečim lijepim ovom svijetu.

Njih dvoje su tako simpatični zajedno i prenose dašak pravog humora pa tko ih sretne nekako se oraspoloži, razvedri. Nekako mu dan promijeni ono što se na trenutak od srca nasmijao.

Ona i on nose neku skromnost ispod vrata. I posebno misle na bližnje, možda nekad više nego na sebe. Skrivećki skupljaju i dijele. Skrivećki surađuju s Božjom providnošću i posuđuju joj svoja srca i otvorenost pa posuđuju svoje ruke nebu.

Njih dvoje gledajući dobiješ elan postati bolji roditelj. Fascinantno je koliko sve ostalo ostavljaju po strani kako bi svojoj djevojčici omogućili senzorne podražaje od kojih ona živi i napaja se svaki dan.

On i ona su baš nekako kreativni. Divno je vidjeti njihovu suradnju u izradi torti. Ona ih peče, on ukrašava. Ili ona peče i ukrašava, a on ostaje do kasno budan kako bi se divio njenom umijeću. Kako bi je podržavao. Prvi fotografirao.

Ona i on su veliki borci za ljubav. I onda kad bi već svatko odustao, oni vjeruju u bolje. Ona vjeruje da ako ga bude dovoljno jako voljela, njena ljubav će ga osloboditi zarobljenosti grijeha. I voli ga. I voli on nju.

I njih dvoje. Naoko kolerični. Brzopleti. Brzo podignu glas i iz njihove kuće uvijek možeš čuti neki zvuk. Dinamiku. Temperament. No na kraju dana spoje svoje dlanove jedan do drugog i zamole za oprost, zamole, oproste. Započnu. Odluče još jednom ispočetka raditi na sebi. Njih dvoje baš nose borbu ispod kože, ali i otvorenost da se uspije. Da se pronađe rješenje i put. Oni mole i trude se.

Ponekad mislimo da bismo trebali biti kao drugi

Ponekad možda zastaneš i diviš se otvorenih usta nekoj obitelji. Poželiš biti poput njih. Ponekad možda pomisliš kako bi bilo bolje da ti i tvoj supružnik na taj način funkcionirate. Prijatelju, i vama je Nebo dalo neki jedinstven način oponašanja Božje ljubavi. Imate drugačije karaktere, drugačije okolnosti. Vaša su djeca sasvim drugi ljudi nego njihova. Divno je diviti se drugim obiteljima, čak i učiti od njih. No, Bog je tebi i tvom supružniku ostavio isto tako ogroman potencijal u samo vašim mogućnostima ostvarenja svetosti. Zato, ne boj se! Osluškuj svoj način. Pronađi svoj put s Bogom. Nemoj kopirati tuđe putove. Svaki je brak unikat, osluškuj što Bog hoće baš za vas dvoje. Pronađite u zajedništvu baš taj, vaš put. Pronađite ono po čemu ste vas dvoje jedinstveni. Jer i tvoja obitelj ima neko svoje poslanje.

Muž i žena su neponovljiv spoj ljudskosti. Mala tajna Božjeg stvaralaštva koje nastavlja službu predajući se ogoljeno i nesebično jedno drugome kako bi izrasli u mi. Samo on i ona. Urezani u Božji dlan, zauvijek. Do smrti. Neponovljivi. Originalni u sasvim svom spoju.


Marija Grgić – Žena vrsna
Foto: Teito

Marija Grgić
Marija Grgić

Gospodin joj je providio muža i njihovom braku poklonio petero djece. Uz brigu o svojoj obitelji, uređuje portal Žena vrsna što je svakodnevno ispunjava milošću. Jednom ranije u životu postala je magistra matematike i fizike. Osluškujući Božju prisutnost u svakodnevici, voli pisanjem hvatati sjećanja na Ljepotu.