Sveti Toma Apostol – vjera dublja od sumnje

sumnje

Sv. Toma, apostol i mučenik, poznatiji kao „nevjerni Toma“, bio je čovjek čija je vjera bila puno dublja od sumnje.

Apostol spreman položiti život za Krista

Čitajući Ivanovo evanđelje o Tomi saznajemo puno više nego o bilo kojem drugom apostolu. Tomina otvorena narav puno je otkrila i o njemu i o Gospodinu. Prvo je Isus najavio svoju namjeru povratka u Judeju kako bi posjetio Lazara, a „nato Toma zvani Blizanac reče suučenicima: ‘Hajdemo i mi da umremo s njime!’“ (Iv 11,16)

Tijekom razgovora za vrijeme posljednje večere, sv. Toma je iznio ono što je bilo u srcima svih apostola postavljajući pitanje: „’Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo put znati?’Odgovori mu Isus: ‘Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni. Da ste upoznali mene, i Oca biste moga upoznali. Od sada ga i poznajete i vidjeli ste ga.’“ (Iv 14, 4-7)

Iako pun sumnje, Toma nam daje najljepši izraz vjere

Ove Isusove riječi upućene sv. Tomi apostolu predstavljaju temelj katoličke vjere.
Sveti Toma je nerijetko asocijacija za skepticizam zbog svoje sumnje u objavu drugih apostola da je Isus uskrsnuo:

„Ali Toma zvani Blizanac, jedan od dvanaestorice, ne bijaše s njima kad dođe Isus. 25 Govorili su mu dakle drugi učenici: ‘Vidjeli smo Gospodina!’ On im odvrati: ‘Ako ne vidim na njegovim rukama biljeg čavala i ne stavim svoj prst u mjesto čavala, ako ne stavim svoju ruku u njegov bok, neću vjerovati.’ I nakon osam dana bijahu njegovi učenici opet unutra, a s njima i Toma. Vrata bijahu zatvorena, a Isus dođe, stade u sredinu i reče: ‘Mir vama!’ Zatim će Tomi: ‘Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok i ne budi nevjeran nego vjeran.’ Odgovori mu Toma: ‘Gospodin moj i Bog moj!’ Reče mu Isus: ‘Budući da si me vidio, povjerovao si. Blaženi koji ne vidješe, a vjeruju!’“ (Iv 20,24-29)
Sveti toma je prepoznat i kao apostol koji je krstio Mudrace. Nakon što su pohodili novorođenog Kralja, Marija im je prema predaji dala nešto tkanine od njegove odjeće da je ponesu na Istok kao relikvije. Po povratku na Istok, u Perziju, 40. godine nakon Krista, sveti Toma Apostol ih je krstio. Sva tri mudraca – Melkior, Gašpar i Baltazar, umrli su mučeničkom smrću.

I sveti Toma je umro kao mučenik. Bio je proboden u Indiji, 72. Godine. Zaštitnik je arhitekata, sljepaca, građevinskih radnika, Istočne Indije, Pakistana, Šri Lanke, svih koji rade s kamenom i svih onih koji sumnjaju.

Molitva sv. Tomi Apostolu

Gospodine Isuse Kriste,
Daj da naša molitva danas bude poput molitve sv. Tome. Da povjerujemo u Tvoju stvarnu prisutnost u Presvetom Olatarskom Sakramentu i usnama i srcima proklamiramo: „Gospodin moj i Bog moj“ Amen.


Catholic Exchange
Prevela: Lea Potočar
Foto: Catholic Saints

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.