Valentinovo u obitelji

Iako mnogi Valentinovo smatraju danom stvorenim samo za dvoje zaljubljenih, mi vam nudimo načine za proslavu spomendana svetog Valentina na obiteljski način. Povezujuće za roditelje, a veselje za djecu!

1. Upoznajmo svetog Valentina!

Djeci je u prvi mah oduševljenje bilo što je sveti Valentin bio biskup, kao i njihov voljeni sveti Nikola. Time smo pridobili potpunu pažnju za kratku priču o svečevom životu i poruku koju nam je ostavio životom i smrću – ljubiti Isusa do kraja.

Upotrijebili smo flomastere, praznu rolu toaletnog papira, vrpcu i kartončiće kako bismo izradili „našeg“ svetog Valentina. Bez sumnje, ovako im se urezao u pamćenje i njegov smo lik nadodali našem kućnom oltariću!

2. Vrste ljubavi

Naša djevojčica često upada u razgovore kada netko kaže da „nešto obožava“ riječima: „Samo se Boga obožava!“ jer smo ih odmalena učili da ljubav prema stvarima, talentima ili jelu nije ni približno velika i duboka kao ljubav prema Bogu.

Zato smo na stol stavili 4 kalupa od kolača u obliku srca pitajući ih koje vrste ljubavi postoje i jesu li sve jednako velike. Kao „pomoć“ imali su raspelo, sliku s našega vjenčanja, sliku djece, srce ukrašeno crveno – bijelim poljima i stalak za slikanje s kanvas slikicom. Ovi znakovi su predstavljali Božju ljubav, bračnu ljubav,, ljubav prema djeci, ljubav prema Domovini i ljudima koji u njoj žive te ljubav prema hobijima. Djeca su na slikovit način jasno potvrdila da nema ljubavi kao što je Božja i da iz te ljubavi treba i može izvirati svaka druga ljubav, koju opet imamo Njemu zahvaliti. Starija djeca se mogu poslužiti papirićima na kojima je šira paleta onoga što vole, a može se i ozbiljnije razgovarati o tome kako iz ljubavi prema Bogu raste i ljubav prema sebi (kada sebe gledamo Božjim pogledom) i bližnjima.

3. O najvećoj Ljubavi

Studentski pastoral u Zagrebu oduševljava kreativnošću pa smo na poklon prošle godine dobili njihov lijek „Ljubav forte“, koji sadrži jasne upute za uporabu i raspelo kao živi znak te Ljubavi. To me potaknulo na razmišljanje pa sam zamolila djecu da nacrtaju najveću ljubav od svih. Znala sam da će nacrtati Isusa, ali nisam očekivala da će imati jednake crteže – Raspetu Ljubav.

Njihove odgovore na pitanje zašto je baš Križ najveća ljubav nadopisala sam pored crteža i do Valentinova će krasiti naš zid na kojemu su ostali njihovi radovi. Za ovu aktivnost dovoljan je komad papira i olovka ili bojice, a toliko nam može reći o dječjem pogledu na savršenu ljubav.

 

4. Marijina ljubav

Još je jedna ljubav došla kao dječji odgovor na pitanje o ljubavi – Marijina ljubav. Nikako ju nisam htjela zaobići pa smo načinili deseticu krunice koju smo također stavili pored kućnog oltara. Ako su djeca dovoljno velika i vješta, zgodno je napraviti narukvice od špage i tjestenine ili perlica, ovisi čime raspolažete u kući. Dajte mašti na volju!

5. Riječ Božja je Ljubav

Na ideju „odbrojavanja“ do Valentinova naišli smo prije nekoliko dana, ali mislim da ćemo s citatima produžiti i nakon svetog Valentina. U mnoštvu biblijskih citata o ljubavi izdvojili smo neke, napisali ih na trakice papira, složili u „vlakić“ na naš stolni aranžman i odlučili smo svaki dan čitati po jedan citat. Vi možete srca spojiti koncem tako da vise sa zida ili lijepiti negdje… Nude se mnoge mogućnosti!

Nekada bi se razvila priča iz tog citata, a nekada bismo i zapjevali, jer nas je pokoja rečenica znala podsjetiti na pjesmu proizašlu iz Riječi Božje. Djeca su zaključila da je Božja Riječ ljubav i da ju je On nama ostavio kako bi nas svakoga dana mogao podsjetiti koliko nas ljubi.

Evo našeg prijedloga citata: Pnz 6,5 / 1 Iv 3,18 / Iv 3, 16 / Rim 13,8 / 1 Iv 4,7 / Pj 8,7 / 1 Pt 4,8 / 1 Kor 13,13 / 1 Iv 3,1 / 1 Kor 13,4–6 / 1 Iv 3,16 / 1 Iv 3,11.

6. Slatki obiteljski zalogaji

Ako ste se pitali gdje je tu tata – evo njegove omiljene točke za proslavu Valentinova! Vafli u obliku srca, cimet rolice oblikovane u srce ili muffini sa zastavicama iz Hvalospjeva ljubavi izvrstan su način proslave i povod za još jedan razgovor s djecom o srcima koja nas toliko ljube. Šalu na stranu, tata je aktivan u svim aktivnostima, no oko ove se tako jednostavno nakon obiteljskog ručka lijepo razvila priča o Srcu Isusovu i Srcu Marijinu. Srcu koje se darovalo za sve ljude i Srcu koje je podnijelo toliku bol.

7. Ljubimo jedni druge

Naša zadnja aktivnost djeci se jako svidjela. Na ružičaste papiriće u obliku srca pisali smo što jedni na drugima volimo. Svakodnevno govorimo djeci da ih volimo i pokušavamo im to i djelima pokazati, no rijetko smo kada imali priliku pohvaliti i(li) potaknuti neku njihovu osobinu ili ponašanje s kojima se možda i sami bore i misle da roditelji to ne vide. Svoja smo srca nalijepili prije spavanja na vrata sobe i čitamo ih kao molitvu da postanemo bolji, ali i kao ohrabrenje na putu kojim smo krenuli.

 

Nadamo se da će vam barem jedna od ovih sedam aktivnosti poslužiti kao inspiracija za obiteljsko druženje, molitvu i razgovor. Neka vas sve prati zagovor svetog Valentina!


Ivana Foretić – Žena vrsna
Foto: Žena vrsna