Valentinovske čestitke za majke i još nekoliko iznenađenja

Jesu li valentinovske čestitke samo za zaljubljene parove ili ljubav ide malo šire od toga? Krenimo od sveca s kojim je sve i počelo. Sveti Valentin bio je talijanski biskup i mučenik. O povezanosti svetog Valentina s ljubavi postoje dvije legende. Prema prvoj Valentin je blagoslovio brak jedne kršćanke i rimskog legionara koji je zbog ljubavi prešao na kršćanstvo, a prema drugoj legendi Valentin je održavao tajne ceremonije vjenčanja u vrijeme kada je rimskim vojnicima bila zabranjena ženidba zbog obaveze služenja caru.

Dan iskazivanja ljubavi

Iako je Valentinovo „uvozni“ blagdan, postoji narodni običaj u Međimurju po kojem se djeci u dvorištu ostavljaju pereci u obliku ptica. Upravo zbog toga Valentinovo nije rezervirano isključivo za parove već postaje lijepa prigoda da djeca iskažu ljubav svojoj majci.

Kroz nekoliko ideja pokazat ćemo vam kako izraditi prigodne čestitke i uspomene za majke. Djeci će ovo biti zanimljivo i jednostavno za izradu, a što je najvažnije, provest će kvalitetno vrijeme s tatom ili nekim drugim bliskim članom obitelji. Vjerujemo da će majke biti ugodno iznenađene malim znakovima pažnje.

Valentinovske čestitke

1. Šareni pomponi

Za ovu jednostavnu čestitku potrebno vam je tek nešto repromaterijala: crvena ukrasna žica, mali pomponi od vate u raznim bojama, hamer papir i ljepilo. Izrežite hamer papir u željenu veličinu čestitke i presavijte ga na pola. Po sredini prednje stranice zalijepite ukrasnu žicu koju ste oblikovali kao srce. Unutar srca zalijepite šarene pompone, a unutar čestitke bojicom ili pastelom napišite nekoliko stihova o majci. Ovo je toliko jednostavno da mogu sudjelovati i mlađa djeca.

Valentinovske čestitke

2. Srčani buket

Još jedna vesela čestitka ne zahtijeva posebne vještine ni skup materijal. Potrebno vam je nekoliko papira u boji (možete uzeti blok kolaž papira), bijeli hamer papir, ružičasta trakica, flomasteri i ljepilo. Izrežite hamer papir u željenu veličinu čestitke i presavijte ga na pola. Od kolaž papira raznih boja izrežite mnoštvo manjih srca koja ćete pomoću flomastera ukrasiti raznim crtama, točkicama, ili naljepnicama, šljokicama i vlastitim imenima. Presavijte srca na pola.

Zelenim flomasterom iscrtajte nekoliko ravnih crta (poput stabljike) koje će se preklapati u jednoj točki malo ispod polovice njihove dužine. Na mjesto sjecišta zalijepite mašnicu za koju ćete iskoristiti ružičastu trakicu. Srca ćete zalijepiti tako što ćete na mjesto gdje ste ih presavili kapnuti malo ljepila i rasporediti ih na vrhove stabljika i lagano pritisnuti na papir tako da dobijete pravi 3-D buket. U unutrašnjosti ove valentinovske čestitke potpišite svoja imena.

Valentinovske čestitke

4. Čupavo srce

Ideja za valentinovske čestitke ne nedostaje. Ova također ima motiv srca, a bit će vam potrebni bijeli hamer papir, papirnate maramice u boji ili s bilo kakvim veselim uzorkom, jedan običan bijeli papir i ljepilo. Od bijelog papir izrežite oblik srca, a od hamer papira izrežite čestitku u željenoj veličini te ga presavijte na pola. Od papirnatih maramica prstima istrgajte komadiće raznih oblika i veličina, možete ih lagano zgužvati ili zamotati u kuglicu. Papir u obliku srca premažite ljepilom i na njega istresite komadiće maramica tako da se raznoliko zalijepe na podlogu. Lagano ih pritisnite rukom da što bolje prionu uz papir. Nakon što se papir osuši, zalijepite ga na hamer koji ste ranije pripremili. U unutrašnjost čestitke ispišite omiljeni blagoslov majke.

valentinovske čestitkeJedna i za bake

Zašto ne bi čestitka doputovala i do bake? Znamo koliko se bake i djedovi vesele svojim unucima i bilo kakva uspomena ugrijat će njihova srca. Za ovaj rad trebat će vam: hamer papir, vodene bojice ili tempere i flomasteri u boji. Napravite otiske dječjih dlanova tako što ćete ih premazati vodenim bojicama ili temperama veselih tonova te ih pritisnite na bijeli hamer papir koji ste prethodno izrezali na željenu veličinu. Ostavite da se osuši. Nakon toga flomasterom napišite prigodne riječi preko otisaka dlanova. Evo prijedloga: Baka ima uši kojima me sluša, ali i čuje, ruke koje me uvijek grle i maze, ljubav koja nikada ne prestaje i srce od zlata. Upotrijebite maštu dok ispisujete riječi!

Valentinovske čestitkeSlatki poklon za cijelu obitelj

Voli li vaša obitelj zdrave slastice, ova će vas ideja oduševiti. Za svakog člana možete pripremiti ove jednostavne, a zdrave slatkiše. Posebnim ih čini što ih možete oblikovati u srca i na taj će način djeca najviše razveseliti svoju majku. Kad su srca gotova, zabodite štapiće u slatkiše, umočite ih u rastopljenu tamnu čokoladu i pospite šarenim mrvicama. Recept za zdrave energetske pločice od zobenih pahuljica s medom i džemom možete potražiti na internetskim stranicama.

Valentinovske čestitke

Čak i ako niste vješti s ručnim radovima, postoji jedan jedinstven i neponovljiv poklon, a nećete potrošiti ni kune. Podsjetite djecu da čvrsto zagrle svoju majku i poklone joj jedan sočan poljubac. Vjerujte, i to je sasvim dovoljno.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Pinterest / Brigitte TohmUnsplash

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.