4 pitanja za poticanje razgovora za vrijeme obiteljskog objeda

Razgovor za vrijeme obiteljskog objeda

Vrijeme obiteljskog objeda nerijetko je jedino vrijeme kada je obitelj na okupu. Često se viđamo samo u prolazu jer trčimo za svakodnevnim obavezama. To je posebno izraženo kada su djeca već velika i samostalnija. I dalje im je potrebna bliskosti, briga i savjeti roditelja. I dalje im je potreban odgoj. Međutim, oblik poučavanja i odgajanja mijenja se i prilagođava dobi.

Važno je pratiti raspoloženje, razmišljanja i ponašanje djece. Budući da roditelji nisu uz njih čitav dan, vrijeme obiteljskog objeda je idealno za povezivanje. Evo nekoliko ideja što možete pitati svoje ukućane:

1. Što je najljepše što ti se danas dogodilo?

Dobro je poticati i male i velike da promišljaju o svom danu. Prisjećanje na lijepe trenutke pomoći će ublažiti negativne emocije koje smo možda doživjeli tijekom dana.

2. Što je najgore što ti se danas dogodilo?

Ovo je idealna prilika da uvidite što možda narušava dobrobit djeteta. Također, iz njegova viđenja događaja možete shvatiti kako se postavlja u različitim izazovnim situacijama.

3. Jesi li i u čemu prepoznao Boga u današnjem danu?

Iako možda ne možete biti prisutni uz djecu kada su u školi, na treningu ili drugim obavezama, Bog je uvijek uz njih, kao i anđeli čuvari. To je činjenica koja blaži roditeljske brige, potiče na snažnu vjeru u Božju ljubav i brigu za djecu. Na krštenju ste obećali svjetlo vjere prenijeti i očuvati u dušama svoje djece. Važno je podsjećati ih da je Bog uvijek uz nas i da vodi nas život- ta stvorio nas je iz ljubavi, u nadi da ćemo Mu ljubavlju uzvratiti.

4. Jesi li u nečemu pogriješio? Da možeš, bi li nešto promijenio u današnjem danu?

Grijeh nas udaljava od Boga. Potrebno je svakodnevno preispitivati svoju savjest da bismo valjano i često mogli pristupiti sakramentu sv. Ispovijedi te zadobiti oproštenje grijeha i milost za borbu protiv grijeha. Tome nas uče mnogi sveci. Ovo je navika koju mnogi katolici, uključujući mene, nisu još razvili. Zašto je ne biste potaknuli kod svoje djece?

Vrijeme obiteljskog objeda je vrijeme i kada se većina obitelji zajedno moli. Molitvi prije jela možete dodati i molitvu zahvale nakon obiteljskog objeda – nakane ćete već prikupiti u ugodnom razgovoru dok krijepite tijelo.


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Pablo Merchán Montes – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Lea Čorić

Supruga brižnog i perspektivnog mladog Dalmatinca, majka jednog veselog dječaka. Psihologinja i licencirana FEMM edukatorica. Zaljubljenica u produktivnost i rast - u vrsnosti, darovanim talentima i svetosti po uzoru na Gospu, a po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.