Četrdeset dana: Scott Hahn tumači misna čitanja za prvu korizmenu nedjelju

grijeha, muka gospodina, pastir i janje

Čitanja:

Pnz 26,4-10
Ps 91,1-2.10-15
Rim 10,8-13
Lk 4,1-13

U današnjem evanđeoskom prikazu, Isus u svome tijelu proživljava povijest Izraela.
Već smo vidjeli da je Isus, poput Izraela, prošao kroz vodu i nazvan je Božjim ljubljenim Sinom (vidi Lk 3,22; Izl 4,22). Usporedno s tim, dok je Izrael bio u iskušenju četrdeset godina u pustinji, Isus je sada odveden u pustinju da bi ga se iskušavalo četrdeset dana i noći (vidi Izl 15,25).
Isus se suočava se s iskušenjima koja su kušala i Izraela: Gladan, u iskušenju je gunđao protiv Boga zbog hrane (vidi Izl 16,1-13). Slično Izraelovoj svađi u Massahu, i On je u iskušenju da posumnja u Božju brigu (vidi Izl 17,1-6). Kada đavao zatraži Njegovo poštovanje, Isus biva doveden u iskušenje da učini ono što je Izrael učinio u stvaranju zlatnog teleta (vidi Izl 32).
Isus se bori protiv đavla Božjom riječi, tri puta navodeći Mojsijeve besjede Izraelu koje su trebali naučiti iz svojih lutanja u pustinji (vidi Pnz 8, 3; 6, 16; 6, 12–15).

Korizma je vrijeme suđenja i pročišćenja

Zašto čitamo ovu priču prve korizmene nedjelje? Jer kao i biblijski znak broja četrdeset (vidi Post 7,12; Izl 24,18; 34,28; 1Kr 19,8; Jon 3,4), četrdeset dana korizme vrijeme je suđenja i pročišćenja.
Korizma nas uči onome što čujemo iznova i ponovno u današnjim čitanjima: “Zazovite me i odgovorit ću”, to Gospodin obećava u današnjem psalmu. Pavao također obećava isto u današnjoj poslanici (Pnz 30,14; Iz 28,16).
To je Izraelovo iskustvo u pustinji, a Mojsije podsjeća svoje ljude u prvom čitanju: “Mi smo vapili Jahvi”. Svatko od nas je u iskušenju, kao što je bio Izrael, da zaboravi velika djela Božja koja se očituju u našim životima, da zanemarimo naše prvorođenstvo kao Njegovi voljeni sinovi i kćeri.
Poput spomena koji Mojsije propisuje Izraelu, i mi trebamo vidjeti u misi spomen na naše spasenje i “klanjati se u Njegovoj prisutnosti”, nudeći sebe u zahvaljivanju za sve što nam je dao.

Scott Hahn – St. Paul Center
Prevela: Martina Gazdek
Foto: TeiTo
Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.