„Danas sam luda“ ili kako preživjeti PMS?

pms

PMS – čuveni odgovor na žensku nestabilnost

Ah, koji bi smrtnik razumio žene? Muškarcima to teško polazi za rukom. A ni žene nisu daleko kada je u pitanju razumijevanje samih sebe u onim nekim danima kada se sklopi snop hormona, umora, ženskih razgovora o ovom i onom i nerealne procjene. Žena popusti po rupama broda. PMS. Taj čuveni mali odgovor na nestabilnost, razdražljivost, sklonost konfliktima, laganu depresivnost, mrzovoljnost, potištenost i sto drugih nuspojava s kraja menstrualnog ciklusa. Postoje sretnice koje ne boluju od ove mjesečne ženske tegobe, no mnoge od nas ipak boluju. I duboko to proživljavaju.

Bilo je lakše od kada su oboje dali naziv takvom stanju

Tako bi svome suprugu već unaprijed najavila što ga čeka, a onda bi on postajao strpljiviji. Uvažavao je ono što ju je zaokupljalo. Posvetio bi se joj se više nego inače. Bilo je lakše od kada su oboje dali naziv takvom stanju.

Lijepo je upozoriti supruga ili zaručnika prije očekivane oluje i tornada. To je prilika za izgrađivati svoju poniznost jer samoj sebi i drugom naglas priznaš da slijedi teško razdoblje. Tako muškarcima pomognemo barem malo više razumjeti nas žene i nositi se s nama u teškim danima. Onda njihova podrška olakšava prijeći preko zahtjevnog hormonskog razdoblja. No, postoji i cijeli svijet oko nas koji nas okružuje. Kako sebi pomoći da i njima bude lakše preživjeti nas u tom razdoblju?

Tvoji postupci ranjavaju druge

Valjda tako izgleda pustinja. Valjda je ovo pustinja. Sjediš spuštena čela, a oko tebe su upereni kažiprsti u krugu kao dvanaest kazaljki na satu od kojih svaka pokazuje na jedan puni sat. Broj tri, pet, osam. Odjednom rečenice koje izgovoriš postaju tvoja osuda. Tvoji postupci ranjavaju druge, ti si teška svima koji te okružuju. Tvoje misli suprotstavljaju se jedna drugoj kao mačevanje. Postaješ tužna. Bog ti je dao predivnog supruga, dragu djecu, a ti si u stanju rastužiti ih.

Tvoja dječica će se sjećati majke koja viče. Koja izgovara i istovremeno ispušta strelice iz usta. Stvara rane. Tvoj muž boji se pojaviti se u tvojoj blizini pa ostaje duže na poslu. A kada se vrati, boji se napada. Reakcije. Predugo si sama, zatvorena u kući, predugo su te djeca ljutila. Ljuta si na njega. Trebao je sve učiniti drugačije. Trebao ti je reći, trebao je doći ranije. Muči te jutrošnji susret u trgovini: prodavačica koja upućuje kritike ponašanju tvoje djece. Muči te ono što si sama rekla i što su drugi rekli. Muči te savjest, a istovremeno nemaš snage progurati se, proći kroz toliki kamen koji ti pritišće um. Tvoji hormoni te zarobljuju. Kada će proći?  Sjediš. Valjda pustinja izgleda tako. Na krilu ti stoji gromada. I treba je podignuti. Baciti u zrak i pobjeći.

Zar je Njegov naum bio tek tako nam dopustiti da u tim danima više griješimo i popuštamo napastima

 Kao da je bila zarobljenica vlastite ženskosti. Potužila mi se: „Nekad bih radije premjestila glavu i malo odmorila od razmišljanja, od premotavanja događaja i unutarnjeg glasa koji me potiče negativno sagledavati stvari. Voljela bih da mogu bolje i više biti pozitivna i otvorena u tom periodu, no ne ide mi.“

Dakle, ponekad trebamo stručnu medicinsku pomoć. To se posebno odnosi na žene kojima PMS traje više od tri dana (3-10 dana) prije menstruacije te je jako izražen i narušava kvalitetu života. No, u većini slučajeva, žena posjeduje prirodnu unutarnju snagu kako se izboriti sama sa sobom.

Koji je Božji odgovor na PMS? Zar je Njegov naum bio tek tako nam dopustiti da u tim danima sklonosti uvjetovane hormonima više griješimo i popuštamo napastima ranjavajući druge? Gospodin nas posebno u PMS-u poziva na strpljivost u ljubavi. Na opraštanje samoj sebi i započinjanje ispočetka kada padnemo u nečistoći negativnih misli prema drugima, britkom jeziku ili prepuštanju tužnim mislima koje zarobljavaju. Poziva nas na poniznost. Kako?

PMS kao šansa za ojačati i gorljivije se boriti, više vjerujući Božjem milosrđu

  • Neka svako nastojanje oko toga da budemo blagoslov, a ne prokletstvo bližnjima u danima hormonske kušnje, bude šansa ojačati, gorljivije i svjesnije se boriti i konačno češće vjerovati Božjem milosrđu prema nama samima kada padamo.
  • Neka poraste naša poniznost u tim danima budući da vidimo da smo bijedne i sposobne biti teške svima pa i sebi samima. Primjerice, kada po tko zna koji put padnemo, možemo se našaliti na svoj račun i istovremeno pomoliti: „Evo me, dragi Bože, opet sam pala. Pomozi mi da brzo ustanem i krenem ispočetka. Pomozi mi oprostiti samoj sebi. “
  • Koliko je u našoj moći, neka svako nastojanje strpljivo podnositi svoje hormone i nositi breme ženskosti i PMS-a bude dragovoljna žrtva, mali prinos Gospodinu za obraćenje grešnika i kao naknada što mi ljudi vrijeđamo i ne ljubimo Boga kako On zaslužuje u svojoj neizmjernoj dobroti prema ljudskom rodu.
  • Ponekad, kada nam je teško skloni smo posumnjati da nas je i Bog napustio. No, svetoj Faustini je Isus rekao: „Kćeri moja, u tjednima u kojima me nisi vidjela ni osjećala moju prisutnost bio sam tješnje sjedinjen s tobom negoli u trenucima zanosa. Vjernost i miris tvoje molitve vinuli su se do Neba.“ Nastojmo vjerovati da je Bog s nama čak i ako nam ga zaklanja PMS te ustrajati u molitvi unatoč suhoći.
  • Sveta Mariam bila je uvijek zadovoljna, to je tajna njezine svetosti. Bogu je milo nezadovoljstvo koje potiče tugaljivost brisati zahvaljivanjem na svemu što nam je dao. Budimo odlučne i u tome. Prepoznajmo negativne misli i strpljivo, kušnju po kušnju, odvažimo se uvijek ispočetka na pozitivan stav „biti zadovoljna“.

Ne očajavajmo!

Neka nam dani PMS-a postanu na blagoslov da se preobrazimo biti bolje uz Božju milost na radost svima koji nas okružuju. Hrabro! Ne očajavajmo! PMS je prilika za raditi na poniznosti. Iz ljubavi prema Bogu prihvaćajmo i volimo svoju ženskost koristeći svaku priliku podnošenja križa kao ljubav prema Bogu i bližnjemu.

A On je tvoje grijehe uzeo na sebe, tvoju krv oprao na križu, On je postao smrt da bi ti disala. On je podignuo kamen koji ti pritišće stomak i oslobodio te težine. Korak ćeš po korak. Samo kreni. Diši.


Marija Grgić – Žena vrsna 
Foto: Pexels.com

Marija Grgić
Marija Grgić

Gospodin joj je providio muža i njihovom braku poklonio petero djece. Uz brigu o svojoj obitelji, uređuje portal Žena vrsna što je svakodnevno ispunjava milošću. Jednom ranije u životu postala je magistra matematike i fizike. Osluškujući Božju prisutnost u svakodnevici, voli pisanjem hvatati sjećanja na Ljepotu.