5 osobina koje vam trebaju da budete duhovno srce svoje obitelji

Žena je duhovno srce svoje obitelji i doma. Saznajte kojih 5 osobina vam je potrebno kako biste bili duhovni oslonac svoje obitelji.

430

Brza provjera za žene i majke

Često primjećujem kako mnogi muškarci i žene, svećenici i redovnici ističu da je upravo vjera njihovih majki bila sidro njihovog osobnog duhovnog puta. Isto se odnosi i na mene i moju majku i njenu nepokolebljivu vjeru. Zaista žarko želim i sama biti takav oslonac za svoju djecu. Kod svoje majke, i mnogih drugih predivnih duhovnih srdaca, uočila sam neke predivne, ženstvene značajke duhovnog vodstva:

Često odabiru žrtvu

Snažna duhovna srca često traže prilike da se daruju drugima, da umru svojim željama, sklonostima ili onome što vole na korist drugih, posebno muža i djece. Usavršavaju umijeće samodarivanja, darujući sve od sebe za one koje vole, počevši od svog tijela do vremena, talenata i energije. Štoviše, u tome pronalaze radost.

Tiho povjerenje

S vremenom i kroz molitvu, snažna duhovna srca probijaju put do gotovo nepokolebljivog povjerenja u Boga i Njegovu volju za svoje živote i život svoje obitelji. Svoju djecu predaju Bogu, shvaćajući da su ona prije svega Njegova djeca (pročitajte kao primjer Aninu priču iz Prve knjige o Samuelu). Bacaju se u naručje Božjeg milosrđa, vjerujući da će se On brinuti za njih i njihove obitelji.

Oslanjaju se na milost

Snažna duhovna srca oslanjaju se na Božju milost kao temelj vršenja ogromne majčinske zadaće. Božja milost pokreće njihov dan. Nosi ih kroz kućanske obveze i nastojanja da doprinose svojim obiteljima na emocionalnoj, fizičkoj i duhovnoj razini. Tješi ih kad se osjećaju iscrpljeno i istrošeno. One primjećuju Njegovu milost u svom obiteljskom životu i ne mogu zamisliti život bez nje.

Neviđena snaga

Koristeći posebne darove, talente, iskustvo i energiju koju im je Bog dao, duhovna srca su bastioni fizičke, emocionalne i duhovne snage. One služe i ljube Gospodina i svoju obitelj „svom svojom snagom” (Pnz 6,5). Snaga majke i supruge često ostane neprimjetna, ali njenu prisutnost obitelj i osjeća i treba.

Prijateljstvo s Marijom

Snažna duhovna srca savjete o vodstvu prije svega uzimaju od Blažene Djevice Marije, bezgrešnog uzora duhovnog vodstva srca. Gledajući Gospu kao najuzorniju suprugu i majku koja je ikada hodala zemljom, one se utječu Njenom zagovoru i njeguju intiman odnos s Njom koji im pomaže da joj postaju sličnije u vrsnosti. One je mole da svoj plašt ljubavi i zaštite ogrne oko svakog člana njihovih obitelji.

Imaš li ti ovih pet osobina? Na kojima bi trebala još poraditi da bi bila pravo duhovno srce svoje obitelji?

 

Katie Warner 

Prijevod: KM

Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
In this article