Moliti krunicu s djecom

moliti krunicu s djecom

Jedna od najljepših stvari koje cijenim kod naše Katoličke Crkve jest način kako slavimo liturgijsku godinu. Ove mi se godine jako sviđa što se kraj uskrsnih blagdana preklapa s mjesecom svibnjem, mjesecom posvećenom štovanju naše Blažene Majke. Zasigurno je to dio Božjeg plana. On želi da se ugledamo u Mariju koja je svakim korakom Križnog puta voljno patila zajedno sa svojim Sinom i time odigrala ključnu ulogu u otkupljenu ljudskoga roda. Zato iskoristite ovo vrijeme da možete moliti krunicu s djecom.

Marija je naša suotkupiteljica i naša Kraljica i ispravno je da joj damo čast i slavu.
No, mislim da najviše štujemo našu Gospu kada ju volimo kao što malo dijete voli svoju majku, jednostavnom i povjerljivom odanošću. Vjernost pri moljenju krunice je najbolji izraz naše odanosti.

Krunica – Molitva najljepša i najbogatija u svojim milostima

Krunica je od svih molitava najljepša i najbogatija u svojim milostima. To je molitva koja najviše dira Srce Majke Božje…i ako želiš da mir vlada tvojim domom, molite obiteljsku krunicu.” (Papa Pio X.)
U svom apostolskom pismu Krunica Djevice Marije, sveti Ivan Pavao II. potiče roditelje da mole krunicu za djecu i zajedno s djecom.

Obitelj koja zajedno moli, ostaje složna. Sveta krunica, prema drevnoj tradiciji, osobito je zgodna kao molitva na koju se okupi sva obitelj. (…)

Obitelj koja zajedno moli krunicu stvara dio ozračja nazaretske obitelji: njezini članovi stavljaju Isusa u središte, dijele s njim radosti i boli, u njegove ruke stavljaju svoje potrebe i planove, iz njega crpe nadu i snagu za ići dalje. (…)

Moliti krunicu za djecu, a još više s djecom, odgajajući ih od najranije dobi za tu svakodnevnu obiteljsku “molitvenu stanku” – sigurno nije rješenje svih problema, ali je duhovna pomoć koju se ne smije podcijeniti.

Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu

Da, znamo da bismo trebali moliti krunicu sa svojom djecom, no to nije lak zadatak, zar ne? U našem je domu dovoljno teško doći do kraja jedne desetice bez da se Rascal prevrće po krevetu ili da se Rascal i Princess bore oko krunice! Ponekad jednostavno želim dignuti ruke od pokušavanja.

Da bi stvari bile još veći izazov, krunica bi trebala biti kontemplativna molitva. Nije namijenjena da bude tek puko ponavljanje duhom odsutnih Zdravo Marija i Očenaša. Kada molimo krunicu, trebali bismo meditirati nad svakim otajstvom, baš kako je i Marija bez prestanka kontemplirala nad životom svoga Sina.

Marija je živjela s pogledom upravljenim na Krista i pohranjivala u sebi svaku njegovu riječ: “Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu” (Lk 2,19; usp. 2,51) Sjećanja na Isusa, utisnuta u njezinu srcu, pratila su je na svakom koraku i navodila da razmišlja o različitim događajima iz života uz Sina. Ta su razmišljanja, u određenom smislu, “krunica” koju je ona sama neprestano molila u danima svog zemaljskog života. (…)

Krunica bi trebala biti molitva kontemplacije

Krunica, upravo zato što polazi od Marijina osobnog iskustva, izrazito je kontemplativna molitva. Bez te kontemplativne protege, izgubila bi svoje značenje, kao što je to Pavao VI. jasno istaknuo: „Krunica je bez razmatranja kao tijelo bez duše, njezino moljenje u tom slučaju pada u pogibao da postane mehaničko opetovanje formula te da se suprotstavi Isusovoj opomeni: ‘Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani.‘ (Mt 6,7)“

Krunica bi trebala biti molitva kontemplacije. Ako je to preveliko očekivanje za iznimno smetenu mamu (a i jest!), kako bismo trebali naučiti svoju djecu, posebno one malene, da kontempliraju nad Kristovim životom. Sv. papa Ivan Pavao II. shvaćao je poteškoće s kojima se suočavamo te nas on ohrabruje da budemo kreativni u pomaganju mladim ljudima da mole krunicu.

Kako moliti krunicu s djecom?

Moglo bi se prigovoriti da je krunicu teško prilagoditi ukusu današnje djece i mladeži. No prigovor se možda odnosi na način moljenja krunice kojemu često nedostaje brižljivosti. Osim toga, uz pretpostavku da se sačuva osnovna struktura te molitve, ništa ne priječi da molitvu krunice s djecom i mladima – bilo u obiteljima ili skupinama – obogatimo primjerenim simboličnim i praktičnim pomagalima, koja će pomoći razumijevanje i pravilno vrednovanje te molitve. Zašto ne bismo pokušali? Pastoral mladih, koji se ne samo ne odriče ničega bitnoga već oduševljava i stvara – kako to samo pokazuju Svjetski dani mladeži! – sposoban je, uz Božju pomoć, postići uistinu izvanredne rezultate. Ako krunica bude dobro predstavljena, siguran sam da će sami mladi biti sposobni još jednom iznenaditi starije prihvaćajući tu molitvu i moleći je s oduševljenjem tipičnim za svoju dob.

Čak nudi i neke prijedloge:

  • Naviještati pojedino otajstvo, možda čak uz pomoć prikladne slike koja će pomoći da ih se dočara, znači takorekuć otvoriti prizor na koji ćemo usmjeriti pozornost. (…)
  • Da bi se to razmatranje temeljilo na Bibliji i bilo što produbljenije, korisno je da naviještanje pojedinog otajstva bude praćeno čitanjem odgovarajućeg biblijskog ulomka, koji, ovisno o prilikama, može biti duži ili kraći. Ostale riječi, naime, neće nikada biti toliko djelotvorne kao nadahnute riječ. Ona se sluša sa sigurnošću da je Božja riječ, izgovorena za danas i „za mene”. (…)
  • Slušanje i razmatranje hrane se šutnjom. Nakon navještaja otajstva i čitanja Božje riječi preporučljivo je da zastanemo neko vrijeme i, prije nego započnemo usmenu molitvu, usmjerimo pozornost na razmatrano otajstvo. 

Odabrati slike privlačne djeci

S ovim prijedlozima na umu izradila sam kolekciju sličica za svoju djecu. Svaka je sličica prekrasno umjetničko djelo poznatog slikara koje prikazuju jedno otajstvo krunice. Odabrala sam slike koje su privlačne djeci i koje će zaokupiti njihovu maštu. Pažljivo gledajući ova remek djela, dijete će se uvući u kontemplaciju o Kristovom životu. Vrlo je zanimljivo da nekoliko ovih slika prikazuje djecu što omogućuje djeci da se užive u prizor kao da su oni ta djeca sa slike.

Kratki biblijski stihovi uz otajstva

Također sam pronašla kratke biblijske stihove koji idu uz otajstva. Držala sam se onih kratkih zbog nas koji imamo vrlo malu djecu.
Što se tiče trenutaka tišine nakon biblijskog stiha, možemo jedino poticati svoju djecu da budu mirna, a ostalo prepustimo njihovim anđelima čuvarima. No, možemo im reći da je to dobro vrijeme za prikazati deseticu za određenu osobu ili na neku drugu nakanu.
Ako uspijemo zaista kvalitetno izmoliti bar jednu deseticu s našim najmlađima, mislim da će naša Gospa biti vrlo zadovoljna. Iskreno se nadam da će slike zadržati pažnju i vašoj djeci te im pomoći u kontemplaciji nad Kristovim životom.
Na kraju, potičem vas da pročitate prekrasno pismo sv. pape Ivana Pavla II. o krunici, Rosarium Virginis Mariae. Mislim da ćete steći dublji uvid u krunicu i njezina otajstva. Ja doista jesam.


Mary Cooney – Mercy for Marthas
Prevela: LR
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!