Smrdljiva dobra djela – ima li ih u tvojoj blizini?

dobra djela

Dragi prijatelju, kada činiš dobra djela, voliš li se tada malo uvaljati u osjećaju da si dobar? Možda barem malo bolji od onih što nas kradu ili onih kojima su puna usta propovijedanja? Misle da su pravi vjernici, a i sami sagriješe. Voliš misliti da si bolji do onih koji te pozivaju na čistoću ponašanja i odijevanja, a ti dobro vidiš kako su ih bludnici pretekli u kraljevstvu nebeskom.

Kada činiš dobra djela, pokušaj ih toliko sakriti da ih ne izrekneš niti u zemlju. Jednom mi je moja baka rekla da, kada želim sačuvati neku tajnu, ne kažem niti u zemlju tu tajnu jer me i tada netko može čuti. U stara vremena se doista zbog tajne mogla izgubiti glava.

Dragi prijatelju, ponašaj se s dobrom koje činiš kao da nije tvoje vlasništvo. I kao da je to najveća moguća tajna, zbog koje bi mogao ispustiti nebo kad bi se pretvorila u samohvalu. Da ti bude lakše nositi se s time, poklanjaj Bogu svako dobro djelo koje učiniš. Ako ti padne na pamet zatražiti neku zadovoljštinu za to, premda to bilo samo razmišljati o sebi kao Bogom danom dobročinitelju, odmah izmoli Zdravomariju, da te zaštiti Gospa od sebe samog. Naša oholost je kadra čak i dobra djela pretvoriti u grijehe. Pa onda ono što izgleda lijepo, zapravo je nutrini postalo samoobožavanje.

Kako je puno smrdljivog dobra u našem narodu

Netko će ići čak i dalje. Možda će smatrati da, zato što je on napravio dobro nekome, taj isti trebao bi i njemu učiniti milo za drago. Uslugu za uslugu. Kako je puno takvog smrdljivog dobra u našem narodu. Među nama katolicima, čak. Isuse, smiluj nam se!

Sveci, da su mogli, najradije bi svoja dobra djela bili skrili od Boga

Budi danas jači. Mijenjaj okolinu! Ne pristaj na kupovanje. Niti da ti druge kupuješ, niti da drugi tebe kupuju. Nego, ljubi. Skriveno. Potajice. Da nitko nikada ne sazna. Sveci, da su mogli, najradije bi i svoja dobra djela bili skrili od Boga. Gdje sam u tome ja? Gdje si ti, prijatelju? Činiš li dobra djela bez interesa? Činiš li male prijateljske geste ne nadajući se na kraju nekoj barem zahvalnosti, zadovoljštini ? Ili, činiš dobro samo onima koji ti mogu uzvratiti?

Kada te drugi hvale, dobio si već svoju plaću. Zemaljska plaća je užitak u popularnosti, samodostatnost i djelovanje „preko veze“. Nažalost, takva plaća je obična sapunica. Pukne mjehurić i odjednom si među crvima. Takav kakav jesi. Prah. Prašnjav. Bos i istrunule časti.

Učini danas dobro djelo i sakrij ga

Daleko je bolja plaća na nebu, nego na zemlji. Plaća na nebu su sva ona tvoja sitna dobročinstva koja možda nitko nikad nije očima vidio. I na koje zaboraviš pa ih ni ne zoveš više „moja dobra djela“. To su sva ona mala trpljenja prihvaćena dragovoljno, s ljubavlju. Čak i umjesto drugih ljudi. U nasljedovanju Učitelja. Sva ona djela poklonjena Mariji na nakane, čijih si se zasluga potpuno odrekao posvećujući sve svoje samo Bezgrešnoj.

Učini danas dobro djelo i sakrij ga. Zatrpaj zemljom i, držeći motiku u ruci, ne izgovori čak ni u zemlju što si napravio. Ne čekaj da ti se vrati. Ne čekaj da te vide dok ubacuješ novčić, pravilno farizejski. Nego, onako najiskrenije, da nitko nikada ne sazna, skupi jednu malu tajnu objeručke i veseli se tome da nikog nisi zadužio. Nego si činio samo iz ljubavi.

Budi mi blagoslovljen u tome! 


Marija Grgić – Žena vrsna
Foto: Unsplash.com

Marija Grgić
Marija Grgić

Gospodin joj je providio muža i njihovom braku poklonio petero djece. Uz brigu o svojoj obitelji, uređuje portal Žena vrsna što je svakodnevno ispunjava milošću. Jednom ranije u životu postala je magistra matematike i fizike. Osluškujući Božju prisutnost u svakodnevici, voli pisanjem hvatati sjećanja na Ljepotu.