Evo kako možete obilježiti blagdan Velike Gospe sa svojom djecom

blagdan Velike Gospe

Blagdan Velike Gospe krije u sebi prilično složen teološki koncept. Ukratko, vjerujemo da je Blažena Djevica Marija nakon smrti i dušom i tijelom (!) uznesena na Nebo. Ono što će spašeni doživjeti tek nakon posljednjeg suda, Marija je doživjela odmah nakon smrti. I mi odrasli moramo upregnuti svoj um da bismo ovo shvatili. Kako ovaj predivan blagdan približiti djeci? Kako ga kao obitelj proslaviti? Nudimo nekoliko načina!

Molitvene ideje za cijelu obitelj

Prije nego što se bacimo na kreativne ideje kojima ćemo pokušati djeci približiti ovaj blagdan, važno je osigurati dobru molitvenu i sakramentalnu podlogu. Što možete učiniti na tom području?

1. Misa i procesija

Sveta Misa je uvijek na prvom mjestu. Ima li što ljepše od zajedništva cijele obitelji pred Bogom u svetoj misnoj žrtvi? Osim toga, ne zaboravite da blagdan Uznesenja BDM spada u zapovjedne Crkvene blagdane, dakle, Misa je obvezna. Ako vam je blizu neko Marijino svetište, možete otići tamo. Možda je susjedna župa posvećena Uznesenju BDM? Ako Vam odlazak iz svog mjesta nije izvediva opcija, ostanite u svojoj župi.

Mi redovito na ovaj blagdan ostajemo u svojoj župi jer je naša župna crkva posvećena upravo Uznesenju Blažene Djevice Marije. U dalmatinskim je mjestima običaj da u procesiji djevojčice svečano obučene (najčešće u bijele haljine) bacaju cvijeće pred Gospin kip. Ako je to i kod vas slučaj, ne zaboravite pripremiti latice raznog cvijeća, a posebno ruža koje se tradicionalno povezuju s našom Nebeskom Majkom.

2. Obiteljska procesija s lampionima

Naša obitelj uvijek voli ponešto od crkvene tradicije unijeti i u svoj dom. Osjećamo da na taj način djeca lakše doživljavaju povezanost obitelji kao naše „male“ kućne crkve i ove zajedničke „velike“ Crkve. Budući da blagdan Velike Gospe spada u ljetni period, zanimljivo je koristiti vrt i kasnovečernji termin. Ako nemate vrt, možete cijelu akciju izvesti i unutra.

Izradite lampione prema uputama navedenima niže i organizirajte malu obiteljsku procesiju. Čim su uključeni mrak i svjetlost svijeća, djeca su oduševljena. Još ako su svijeće sami izradili, sreći nema kraja. U procesiji možete pjevati pjesme Gospi i/ili izmoliti Lauretanske litanije koje se u Crkvi mole još od 16. st.!

3. Obiteljska krunica ili desetica

Možda Vaša obitelj već moli krunicu redovito. Odlično! Onda ste ovu stavku već isplanirali. Ako niste redoviti u krunici ili je do sada kao obitelj niste ni molili, ima li boljeg dana za početak od blagdana Uznesenja naše Gospe? Ako je krunica u Vašim okolnostima prevelik izazov, možete izmoliti samo 4. slavno otajstvo koje razmatra upravo sadržaj blagdana Velike Gospe.

4. Večernja iz Časoslova

Još jedan lijep način da se naša obitelj sjedini sa sveopćom Crkvom jest liturgijska molitva Časoslova. Kao prijedlog sam odabrala upravo Večernju jer ona sadrži prekrasan Marijin hvalospjev „Veliča“. Možete je moliti na blagdan uvečer (2. Večernja blagdana) ili večer uoči blagdana kao pripremu za blagdan. Tada se moli 1. Večernja nadolazećeg blagdana.

Kreativne ideje s djecom koje približavaju blagdan Velike Gospe

U prvim stoljećima Crkve kada je puno naroda bilo nepismeno, kateheza se najlakše prenosila slikama – ikonama. Isto i dan danas radimo s djecom. Maleni posebno trebaju nekakav opipljiv, vizualan način da shvate sadržaj blagdana kojeg Crkva slavi. Evo nekoliko prilagođenih blagdanu Velike Gospe.

1. Gospini lampioni

Potrebno vam je:

  • Staklenke
  • Boje za staklo / akrilne boje /permanentni markeri
  • Plava satenska traka
  • Žica ili konop
  • Predložak slike Uznesenja BDM ili nekog drugog prikaza Gospe
  • Ljepljiva traka
  • Male svijeće za lampione

Pripremite staklenke željene veličine tako što ćete detaljno ukloniti ostatke naljepnica i ljepila. Pomaže natapanje u vrućoj vodi. Dobro ih operite i osušite.

S unutrašnje strane nalijepite predložak Gospinog prikaza ljepljivom trakom. S vanjske strane prema predlošku precrtajte prikaz koristeći boje za staklo (idealno), akrilne boje ili permanente markere. Već ovisno o tome čime se vaša djeca bolje snalaze. Uklonite predložak i u lampion umetnite svijećicu. Možete odabrati plave ili bijele svijećice, mirisne ili neutralne, po želji.

Oko grla staklenke omotajte žicu ili konop kako biste dobili ručku za nošenje lampiona. Preko žice/konopa, po želji, možete zavezati mašnu od plave satenske trake kao ukras. I evo! Vaši lampioni su spremni! Možete ih koristiti i za druge Gospine blagdane ili obiteljsku molitvu krunice.

2. Cvijeće za Mariju

Jako jednostavan, a lijep način poticanja ljubavi prema Blaženoj Djevici Mariji od malih nogu jest donošenje cvijeća Gospi. Koristi se od davnina, sasvim spontano. Možda upravo zato što je Marija naša majka, a svako će dijete pri pogledu na cvijet poželjeti ubrati ga i odnijeti svojoj majci. Čineći to isto i Gospi, učimo svoju djecu da je Marija njihova nebeska majka.

Ako imate u kući Gospin kip ili sliku, možete napraviti maleni oltarić na koji ćete pred Gospu donijeti cvijeće. Ovo je idealno napraviti dan uoči blagdana kao znak pripreme i iščekivanja. Samo tjedan dana nakon blagdana Velike Gospe, slavimo Mariju kao kraljicu Neba i zemlje. Tada možete Gospi dodati i krunu koju će djeca izraditi.

3. Neka djeca naprave svoj prikaz Uznesenja

Naišla sam na zanimljiv primjer s predlošcima za vrlo jednostavan prikaz Uznesenja Blažene Djevice Marije. Uposlite male prstiće i dok izrađuju svoje prikaze pričajte im o našoj Gospi i njezinoj ljubavi prema svakome od nas. Kada prikaz bude gotov, imat ćete jednostavan predložak za tumačenje značenja blagdana Velike Gospe.

Blagdan Velike Gospe u kuhinji i za stolom

Kada je to moguće, zanimljivo je i hranu povezati s blagdanom kojeg slavimo. Evo nekoliko ideja za blagdan Uznesenja BDM.

1. Gospina torta

Odaberite i napravite tortu po želji. Ukrasite je šlagom koji predstavlja oblake na nebu, a prehrambenim bojama, gelovima ili šlagom u plavoj boji nacrtajte Marijin monogram. Možete ga potražiti na internetu ili jednostavno napisati ukrasno slovo M iznad kojeg ćete staviti šećerne ukrase u obliku zvjezdica.

2. Gospa na oblacima

Vrlo jednostavan i brz desert kojeg će svako dijete voljeti. Napravite običan kakao i rashladite ga. Na njega kao oblake našpricajte obilno šlaga. Dodajte slamku s Gospinim likom. Ispišite predložak Gospinog lika koji djeca mogu obojati i zalijepiti na slamku.

Evo ga! Imate kakao koji prikazuje Uznesenje BDM! Još jedna prilika za razgovor o značenju blagdana Velike Gospe! Uz kakao možete poslužiti i keksiće u obliku oblaka.

3. Oblak-keksići

Plastelin je omiljena i vrlo korisna dječja aktivnost. Ako to želite prebaciti u kuhinju, druženje može početi uz izradu keksića. Keksiće možete raditi i dan prije blagdana i već započeti razgovor o našoj Gospi i njezinom blagdanu koji iščekujemo. Odaberite recept za keksiće po želji, pripremite kalupiće u obliku oblaka i zabava može početi!

Neka je vama i vašim obiteljima blagoslovljena priprema i blagdan Velike Gospe!


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) osmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.