Fra Zvjezdan Linić: Ove korizme odluči se na post jezikom

post jezikom

U Crkvi post nikada nije bio cilj sam sebi. Post je sredstvo za postizanje cilja. To je stanovita vježba tijela da duh ostane budniji. Kada netko ima više ciljeve, onda mu post nije težak.

Divim se sportašima nekih disciplina koji često moraju prihvatiti stroge mjere posta i paziti na svaki gram hrane da bi bili spremni za svoje natjecanje. I kršćanski post ima svoj viši cilj. Njime želimo osigurati najprije vlast nad vlastitim tijelom, a osobito nad nagonom za održanje života.

Čovjek je često u opasnosti da mu nagon i potreba za jelom prerastu u požudu i da jede više nego što mu treba i pije više nego što može podnijeti. To mu je štetno za duševno i tjelesno zdravlje. Prema tome, vjernik može postom zagospodariti svojim tijelom, a osobito nagonima.

Nadalje, uzdržavanjem od jela čovjek stječe i potrebne duhovne kvalitete i čišći je u pogledu duhovnih iskustava: molitve, vjere i obraćenja. Svakako je potrebno i u pogledu posta ostati razborit jer se može dogoditi i to da netko nerazboritošću u postu sagriješi protiv vlastitoga tijela i života.

U postu nije važno samo tjelesno mrtvljenje, već je ono sredstvo za više ciljeve

Međutim, nije u našem životu važan samo post od hrane, samo tjelesno mrtvljenje. Ono je važno zbog viših ciljeva. Zbog tih istih viših ciljeva vjere u Boga i ljubavi prema bližnjemu naglašavaju se često, a u korizmi s osobitom ozbiljnošću, i drugi načini da čovjek ovlada sobom i svojim ponašanjem.

Već je prorok u Starom zavjetu upozoravao svoje sunarodnjake da je Bogu drag onaj post u kojem se svatko trsi da nikoga ne zakine u zasluženoj plaći, da nikoga ne ugnjetava ili ugrozi u njegovu životu. Međutim, posebno je dragocjen post jezikom.

Post jezikom može nam pomoći ovladati grijeh i ljubiti bližnjega

Čovjek je obdaren govorom. To je temeljni način komunikacije. Sposobni smo izreći ono što u dubinama proživljavamo. To je Božji dar. Ipak, svojim govorom možemo nekoga povrijediti, možemo o njemu izreći nešto što će ga zaboljeti, možemo ljudima prijetiti ili im ulijevati strah. Svojim riječima možemo izreći laž; svoje bližnje možemo ocrniti ogovaranjem ili klevetom. Sve je to grijeh. Sve to razara ljubav. Čovjeku govor tada ne služi za dobro. Svojim govorom možemo ljude oko sebe ušutkati. Često možda ne dopustimo drugome doći do riječi. Ne znamo dovoljno šutjeti i slušati drugoga. Sve su to opasnosti. Zato nije dovoljno da čovjek ima sposobnost izraziti se, već treba paziti i kako to čini. Nije dovoljno da je primio od Boga dar govora, već treba taj dar koristiti za dobro.

Bilo bi dobro kada bismo kroz ovo korizmeno vrijeme uspjeli postiti i na riječima. Budno paziti da drugima pokraj sebe omogućimo da se izraze do kraja, više slušati – sve je to post koji Bogu može biti vrlo drag. Paziti da se našim riječima nikoga ne povrijedi, da se ne kaže nepristojna riječ ili da se ne uvrijedi Boga ružnom psovkom – sve je to post koji je Bogu i ljudima po volji. Sigurno u mnogim okolnostima našeg života, mnogim ljudima upravo ovaj post jezikom može biti spasonosniji i važniji i od onoga posta od jela.


fra Zvjezdan Linić – Žena vrsna
Foto: Ashley LightUnsplash

Tekst je preuzet iz knjige „Pripravi srce za susret“, fra Zvjezdana Linića, naklada Teovizija. Zahvaljujemo nakladničkoj kući Teovizija na dopuštenju za objavu dijela teksta iz navedene knjige. Dopuštenje vrijedi isključivo za portal Žena vrsna.

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!