Ideje za izradu adventskog vijenca

Ideje za izradu adventskog vijenca, adventski vijenac

„Već se bliži vrijeme blago…” Za dva i pol tjedna stiže nam, po mnogima, najmirnije i najljepše doba u godini. Možemo se polagano za njega pripremati, posebno ako želimo puno toga izraditi svojim rukama (adventske vijence, kalendare, različite ukrase i drugo).

Za djecu je to posebno lijepo i sretno vrijeme. Sjećam se i svog djetinjstva kad smo seka i ja s mamom uređivale kuću kako smo najbolje znale jer se bližio Božić. Ništa nam nije bilo teško! Sve smo to radosna srca odrađivale uz tihe zvuke adventskih pjesama… Da smo barem više vremena posvetile pripremi svojih srca! No to je iza nas. Danas znamo puno bolje i znamo što je zapravo najvažnije – pripremiti se za dolazak malog Boga, Božića, u svoje srce. Priprema doma je tek sporedna stvar.

Danas želim s vama podijeliti nekoliko ideja za izradu (ili kupovinu) adventskog vijenca koji može biti dobra pomoć u pripremi naših srca ako ga pravilno i dobro iskoristimo. O povijesti adventskog vijenca sam pisala u prošlogodišnjem članku DIY – adventski vijenac od medenjaka pa ću taj dio sada preskočiti. Ako do sada niste, bilo bi zanimljivo pročitati kako je adventski vijenac nastao. Nastao je upravo kako bi pomogao djeci približiti, odnosno uljepšati i slikovito pojasniti dane iščekivanja Božića. To možemo i mi danas iskoristiti kako bismo našoj djeci pojasnili, a i same sebe podsjetili.

Svaka svijeća ima svoje značenje:

adventski vijenac, značenje adventskih svijeća

Tako možemo djeci pojasniti što koja svijeća simbolizira dok palimo svijeće iz tjedna u tjedan te im ispričati po čemu je dobila ime. Na slici vam nudimo i prijedlog kratkih čitanja koja možete obiteljski pročitati prije zajedničkog obroka te čak i o njima malo razgovarati dok budete blagovali.

Iako je tradicija da su tri svijeće ljubičaste boje, a jedna je ružičaste, danas nalazimo adventske vijence u raznim oblicima (neki niti nisu vijenci) te svijeće u različitim bojama. To sve i nije toliko bitno ako ćemo se usredotočiti na ono što one simboliziraju.

Evo što sam izdvojila:

Klasični adventski vijenci

adventski vijenac, adventski vijenciPod izrazom „klasični” mislim na one u obliku vijenca, odnosno okrugle. Već je gore spomenuto da boje nisu toliko važne, ali čini mi se da je ljubičasto-ružičasta kombinacija pobjednička ove godine što se tiče moje obitelji.

Ovo možete vrlo lako i sami izraditi – kupite slamnati vijenac i obložite ga zelenilom, suhim stvarima (češeri, orasi, sušene naranče/mandarine, cimet..) i pokojom satenskom vrpcom, dodate svijeće i gotovi ste.

Adventski vijenac sa svetom obitelji

adventski vijenci, adventski vijenac

Prva slika me apsolutno osvojila. Toliko jednostavna (kakav je bio i život Svete obitelji), a toliko simbolična i živopisna! Ovo je kombinacija koju priželjkujem. Druga i treća slika prikazuju malo neobičniju izvedbu, ali također vrlo simboličnu.

Varijanta u staklenkama

adventski vijenci, adventski vijenac

Ovo je ono što ne možemo nazvati „klasičnim” adventskim vijencom, ali je vrlo elegantno i lako za napraviti.

Varijanta na drvetu

adventski vijenci, adventski vijenac

I ovo se lako da izvesti! Sve što trebate je naći cjepanicu ili komad drveta i izbušiti rupe za svijeće. Nešto jednostavnija bi bila izvedba s treće slike, na kojoj na komad drveta samo složite svijeće i vrućim ljepilom polijepite ukrase.

Varijanta s čašama

adventski vijenci, adventski vijenac

Princip je jednostavan: na pladanj složite obrnuto okrenute „čaše na nozi” napunjene ukrasima te gore složite svijeće. I to je to!

Adventski vijenac od medenjaka

adventski vijenci, adventski vijenac

Vjerujem da je ovo izazov za svaku ženu koja voli peći kolače. Meni je bio prošle godine, a ove ću ga godine raditi samo ako se odlučim pokloniti ga nekome. Recept možete pronaći ovdje i od srca ga preporučujem jer je vrlo ukusan i mirisan. Uz recept na linku možete na dnu teksta pronaći i video s uputama kako ga izraditi.

Neka i djeca izrade svoj adventski vijenac

adventski vijenci, adventski vijenac

Kolaž papir, škare, ljepilo, flomasteri, karton… Djeca će se sigurno jako zabaviti, a vi im možete pomoći da se svaki tjedan sjete „upaliti” (nalijepiti) novu svjećicu.

Varijanta od filca

adventski vijenci, adventski vijenac

Ovo je također jedna zanimljiva ideja i izvedba. Vješte ručice bi ovaj lijepi ukras za zid za čas izradile. Plamen je na čičak tako da se može „upaliti”/nalijepiti kad za to dođe vrijeme.

Nadamo se da ste dobili i vlastite ideje. Ako pak nećete sami izrađivati adventski vijenac, predlažemo da isti kupite od udruge Betlehem, zajednice Cenacolo, župnog karitasa i drugih udruga ili zajednica. Tako ćete ujedno učiniti dobro djelo pomažući potrebitima.

Želimo vam dobru i plodonosnu pripremu za dolazak našeg Kralja!


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Pinterest, Suzana Džeko

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.