Ideje za pješčanik koji lako možete izraditi sami

Ideje za pješčanik kojeg lako možete izraditi sami

Postoji li dijete koje ne voli pijesak, kantice, lopatice, kalupiće i bageriće? Zbilja, još ga nisam upoznala iako je pješčanik pomalo glavobolja za roditelje jer pijeska bude povuda – i u kosi, majici, gaćicama, peleni… Ipak, roditelji će najčešće prijeći preko toga i pustiti djecu da se igraju i da uživaju. Možda ćete otići u neki parkić u kojemu ima pješčanik, a možda ćete ga izraditi ili kupiti za vlastito dvorište ili balkon.

Potrebne su vam vreće pijeska koje možete kupiti u bilo kojem „uradi sam” dućanu. Vreća od 25 kg košta oko 25 kuna, a trebat će vam više, ovisno o veličini pješčanika.

Za sam pješčanik je najvažnija domišljatost, a evo neke ideje koje bi vam mogle biti zanimljive:

Guma ili plastična posuda

pješčanik, traktorska guma, plastična posuda

Ako nemate drvo pri ruci, možda imate staru plastičnu posudu, veliku traktorsku gumu ili Ikein organizator (plastične kutije za pospremanje)! Mislim da je ovakav pješčanik najbrže gotov i pogodan za veći balkon ako nemate dvorište.

Drveni jednostavni pješčanici

drveni pješčanik

Ovakve pješčanike možete naručiti, a možete ih i sami izraditi ako imate stare palete ili primjerice daske od nekog starog ormara. Za najjednostavnije rješenje trebat ćete daske, pilu ili cirkular, čavle, vijke i slično, a možete i kupiti gotove daske pa zaobiđete pilu.

Napravite okvir od dasaka, na pod stavite čvršći najlon, pričvrstite ga sa svih strana za daske (primjerice klamericom) i onda na to naspite pijesak iz vreća.

pješčanik s pokrovom

Ovo su zgodni primjeri pješčanika s pokrovom. Pokrov je vrlo koristan ako se želite osigurati da mačke ne vrše nuždu ne mjestu gdje vam se djeca igraju. Za prvu ruku pješčanik možete zaštititi čvrstim najlonom ili ga omotati ceradom za automobile dok ne smislite ili napravite bolje rješenje.

Pješčanik s krovom ili zaštitom od sunca

kućica pješčanik

Osim suncobrana, krov je dobro rješenje za zaštitu od sunca, a ujedno dobijete višefunkcionalnu kućicu za igranje.

zaštita od sunca, pješčanik

Stari zastori, šatori, cerade ili čak plahte s gumicom za madrac mogu poslužiti kao zaštita od sunca.

uradi sam pješčanikMoja draga prijateljica Matea mi je poslala slike izrade njihovog pješčanika koji je bio gotov u rekordnom roku. Tako je to kada je tata pravi majstor!

Još neke ideje za pješčanik

pješčanik s pločom za krede

Uz okvir pješčanika možete dodati još „zidove” pa na tome načiniti ploču za krede ili mjesto za odlaganje kantica i pribora. Ploču za kredu možete kupiti u obliku naljepnice, a možete kupiti i crnu boju za školsku ploču pa taj zid obojiti.

pješčanici

Ovdje vidimo primjer pješčanika spojenog s kuhinjicom za izradu slasnih pješčanih kolačića, onda klupu za piknik u kojoj je pijesak ili jednostavno posudu s pijeskom na postolju.

ideje za pješčanike

Evo još nekih primjera za malo veće dvorište. Pješčanik „u podu”, pješčanik na izvlačenje kao dio kućice za igranje ili pješčanik s cestom za autiće i bagere.

Želimo vam dobru zabavu!


Suzana Džeko – Žena vrsna
Foto: Pinterest, Kaboompics – Pexels, Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) četvero vesele dječice. Gnijezdo su svili u Hrvatskom zagorju. Voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Unatoč svojim svakodnevnim padovima, trudi se biti žena i majka po Božjem naumu. Uz diplomu magistre informatike izabire karijeru mame kod kuće i jednostavno - uživa.