Idemo u knjižnicu! – Travanj 2019.

idemo u knjižnicu travanj

Travanj je na izmaku, a s njim i kišni dani. Neka vas bar neka od proljetnih šetnji odvede i do obližnje knjižnice. U nastavku pročitajte najnovije preporuke za male i velike.

„Medo Tobi kod vatrogasaca“, Hartmut Bieber

Preporučena dob: 2-4 godine

Serija slikovnica o Medi Tobiju je odličan izbor za najmanje, a i one malo veće, ovisno o sadržaju pojedine slikovnice. Sve slikovnice iz serije su tvrdih stranica pa ih, bez straha od oštećenja, možete povjeriti i mlađima od dvije godine. Jamčim da će ih listati s užitkom jer su ilustracije lijepe, jednostavne i realistične. Posebnost ove serije jest što se na kraju nalazi slikovni rječnik tematskih pojmova. Dijete tako vježba nove riječi, ali i sposobnost uočavanja detalja pokušavajući pronaći gdje se sličice nalaze u slikovnici.

Bliži se blagdan svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca pa ne propustite pročitati ovu slikovnicu. Možete naučeno ponoviti i uživo jer na taj dan mnoge vatrogasne postaje održavaju Dane otvorenih vrata.

„Med za doručak: priča o pčeli”, Bojana Božović

Preporučena dob: 3-7 godina

Volite li i vi med za doručak? Volite li čitati edukativne slikovnice u rimovanim stihovima? Volite li kvalitetne hrvatske projekte? Ako je odgovor na barem jedno od pitanja „da“, ovo je slikovnica za vas. Nastala je kao rezultat suradnje Udruge pčelara “Lipa” iz Pazina i Gradske knjižnice Pazin. Čitajući ćete na zanimljiv način naučiti djecu najvažnije o pčelama i medu, a možda i sami otkrijete da imate usađena neka pogrešna znanja. Na kraju vas očekuje niz zanimljivosti i manje poznatih podataka na temelju kojih možete organizirati i obiteljski kviz.

„Figaro, mačak koji je hrkao“, Jean-Baptiste Baronian

Preporučena dob: 4-7 godina

Ovo je priča o mačku koji je hrkao i tako ometao sve ostale životinje na farmi. Na koncu su zaključili da je jedino rješenje udaljavanje mačka na drugu farmu. Međutim, nakon nekog vremena su otkrili da im je mačak itekako potreban i molili su ga da se vrati. Pouka ove basne izvrsno je primjenjiva na društvo prijatelja, ali i na članove obitelji. Svi imaju svoje mane i vrline. Usprkos različitostima, ili baš zbog njih, jedni drugima smo potrebni da se naučimo ljubiti one koji su nam manje zabavni, korisni ili čije nam mane otežavaju život.

„365 malih priča za dušu“, Bruno Ferrero

Preporučena dob: 7-99 godina

Male i jednostavne pričice za cijelu obitelj koje otvaraju priliku za razgovor o raznim važnim temama. Ponekad će vas razveseliti, ganuti i oduševiti, a ponekad će vas zamisliti ili bocnuti. U oba slučaja zaista jesu priče za dušu. Rekla bih čak za mekšanje i oblikovanje duše.
U našoj obitelji čitali bismo po jednu – dvije za ručkom i onda iz njih izvukli razgovor. Inicijativa nije bila moja već mog tada desetogodišnjeg sina. Sve je počelo tako što im je vjeroučitelj često pričao te pričice koje bi sin nama za ručkom prepričavao. Kad smo otkrili knjigu, nastavili smo tako i dalje.

„Baraka koja je nahranila milijun djece“, Magnus MacFarlane-Barrow

Preporučena dob: 12-99 godina

Uzbudljiva priča osnivača Marijinih obroka o čudesnom nastanku ove prekrasne misije i njenom neočekivanom uspjehu. Knjiga je pisana zanimljivo u obliku romana i vjerujem da će svakoga povući na čitanje.
Knjiga je odlična prilika da se vaši mladi upoznaju s realnim svijetom siromaštva i bijede kroz perspektivu vjere. Isto tako, knjiga će im na vrlo opipljiv način govoriti o tome kako se stvari čudesno odvijaju kad slijedimo Božju volju i kolika je snaga Providnosti.
Za ovu vam preporučujem da je i kupite jer kupnjom knjige izravno doprinosite Marijinim obrocima. A onda će vam to vrlo brzo postati omiljeni izbor za poklanjanje.

Ako ste propustile, pogledajte i ranije objavljene preporuke za čitanje.


Tereza Mihaljević i Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.