Zašto je Isus složio ubrus prije nego što je napustio grob?

ubrus

Prvog dana u tjednu rano ujutro, još za mraka, dođe Marija Magdalena na grob i opazi da je kamen s groba dignut. Otrči stoga i dođe k Šimunu Petru i drugom učeniku, kojega je Isus ljubio, pa im reče: »Uzeše Gospodina iz groba i ne znamo gdje ga staviše.«
Uputiše se onda Petar i onaj drugi učenik i dođoše na grob. Trčahu obojica zajedno, ali onaj drugi učenik prestignu Petra i stiže prvi na grob. Sagne se i opazi povoje gdje leže, ali ne uđe. Uto dođe i Šimun Petar koji je išao za njim i uđe u grob. Ugleda povoje gdje leže i ubrus koji bijaše na glavi Isusovoj, ali nije bio uz povoje, nego napose svijen na jednome mjestu.

(Iv 20, 1-7)

Pomno složen ubrus otkriva važnu poruku

Iz Evanđelja po Ivanu u odlomku  kojim opisuje dolazak učenika na prazan Isusov grob doznajemo da je ubrus kojim je bila prekrivena Isusova glava dok je ležao u grobu bio uredno složen i postavljen odvojeno od povoja.  Zašto je to bilo toliko važno da je evanđelist Ivan to odlučio zabilježiti?

Prema židovskim običajima, kada bi sluga postavljao stol za objed, pomno bi uz tanjur složio ubrus svoga gospodara. Čekao bi u prikrajku sve dok gospodar ne završi s večerom, prije ne bi prilazio stolu niti počinjao s raspremanjem. Kada bi gospodar ustao od stola, obrisao usta i ostavio na stolu zgužvani ubrus – to je bio znak slugi da je gotov. Nemarno odložen ubrus značio je – „Gotov sam.“ Sluga bi tada počeo sklanjati posuđe sa stola.

Međutim, ako bi gospodar ustao od stola, brižno složio ubrus i ostavio ga pokraj tanjura te se udaljio u drugu prostoriju, sluga ne bi prilazio stolu. Pomno složeni ubrus značio je: „Vratit ću se!“.

Znajući ovo, sada znamo zašto je bilo tako važno zapisati ove riječi. Pomno složeni ubrus kojim je bilo pokriveno Njegovo sveto lice Isusova je poruka svima nama: „Vraćam se!“

Vjerujem u uskrsnuće tijela i život vječni…

Današnjim kršćanima uskrsnuće je normalna pojava. Barem u teoriji. Pitanje je kako bismo se postavili kada bismo se susreli licem u lice s Uskrslim. Toliko često spominjemo mnoga otajstva vjere pa i uskrsnuće da smo ih pomalo izlizali. Velike nam istine prelaze preko usana, ali nismo svjesni njihove snage. Njihove stvarnosti.

Isus će se zaista vratiti.

Ispovijedaš vjeru u to svaki put kad sudjeluješ na svetoj misi. Vjeruješ li?


Lea Potočar – Žena vrsna
Izvor: A bountiful love
Foto: Pixabay

 

 

 

Lea Potočar
Lea Potočar

Apsolventica je psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Član je molitvene zajednice Božja Pobjeda. Vedra djevojka otmjene duše koja se trudi svakodnevno rasti u vrsnosti, brusiti darovane talente i napredovati u svetosti po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.