Što jednostavne igračke čini posebnijim i boljim od ostalih?

jednostavne igračke

Roditeljima je proces donošenja odluka iscrpljujući. Od izlaska sunca (ponekad i ranije) pa sve do zalaska, neprestano donosimo odluke za najmlađe članove koji su dio naših života, a sve s namjerom da za njih takva odluka bude najbolja moguća. Odluke u vezi bilo čega su mnogobrojne – od biranja odjeće, hrane koju će jesti do igračaka s kojima će se igrati. Posebno mnogo ima ovih potonjih. Međutim, ispada da odluka oko njihovih stvari za igranje zapravo ne treba biti toliko mnogo. Postoji razlog zašto su jednostavne igračke mnogo bolje te će vas on navesti da ubuduće promislite prije kupovine.

Elektroničke ili jednostavne igračke?

„Iako elektroničke igračke mogu biti edukativne i privlačne svojim svjetlima, zvukovima, slovima, brojevima i pomičnim slikama, one ne sadrže dva najvažnija aspekta igre za malu djecu, a to su mašta i povezanost.“ – tvrde psiholozi. „Mlađa djeca profitiraju u smislu neurološkog razvoja potaknutog zamišljenim igrama koje nude jednostavne igračke.“ Pomoću jednostavnih igračaka, djeca uče razvijati kreativno razmišljanje, istraživati i eksperimentirati svojim umom te vježbati igranje različitih uloga. „Ovakvi im trenuci pomažu integrirati svakodnevna zapažanja u nove, kreativne ideje i ponašanje.“ Zapravo, umjesto da slijede putove koje su drugi ljudi osmislili u računalnim ili video igricama, djeca imaju sposobnost osmisliti svoj vlasititi svijet pomoću jednostavnih igračaka.

Prema jednom istraživanju, jednostavne su igračke poput lopte, lego kocaka, gline ili pastelina obično mnogo zdravije za djecu nego elektroničke/edukativne igračke. Vrhovni je princip da su djeca sposobna rješavati probleme – djeca su istraživači, oni su uvijek aktivni. Pomoću jednostavnih igračaka, dijete može upotrijebiti svoju maštu da bi gradilo i stvaralo. Umjesto da igračka govori djetetu što da radi, dijete upravlja igračkom. Jednostavne igračke potiču neovisnost, kreativnost, kritičko razmišljanje i maštu. Što više igračka radi sama, to manje u igri sudjeluje dijete – i fizički i mentalno.

Razvoj emocionalne inteligencije i socijalnih vještina

Koristeći i upravljajući jednostavnim igračkama, djeca razvijaju samopouzdanje principom pokušaja i pogreške prihvaćajući slobodu vlastitih ideja te razvijajući neurološke poveznice koje razvijaju kreativno razmišljanje. Jedostavne igračke utvrđuju temelje za rješavanje svih vrsta kompliciranih problema koji se javljaju kasnije u životu.

Jednostavne igračke također razvijaju osnovne međuljudske odnose jer se djeca moraju igrati jedni s drugima. Djeca međusobnom interakcijom uče najvažnije socijalne vještine što u konačnici razvija njihovu emocionalnu inteligenciju i sposobnost rješavanja problema. Također usvajaju načine prepoznavanja tuđih osjećaja i kako na njih reagirati što je najvažnije u razvijanju empatije i snažnih međuljudskih odnosa i vještina. To su važni elementi dječjeg razvoja koji sazrijevanjem postaju još važniji, ali ih je teško usvojiti ili podučiti ako se to ne dogodi tijekom djetinjstva.

Univerzalnost jednostavnih igračaka

Savjetnica za djecu s posebnim potrebama za ovu vrstu igračaka kaže: „Jednostavne su se igračke održale u upotrebi tijekom godina iz jednog jedinog razloga, a to je zato što su učinkovite.
Za razliku od akademskih vještina koje djeca uglavnom postignu tijekom života, jednostavne ih igračke uče vještinama koje im kasnije pomažu u brojnim razvojnim koracima s kojima se djeca moraju suočiti i u konačnici, savladati.“

Kako savjetnica kaže: „Ljepota dječje mašte i kritičkog razmišljanja je važna, ali prolazna razvojna faza.“

Jednostavne igračke olakšavaju odgoj

Djeca imaju prirodnu naklonost prema kreativnom, prema istraživanju i otkrivanju – oni su znatiželjni i upijaju sve oko sebe. Jednostavne igračke djeluju u skladu s tim prirodnim sklonostima da bi potaknuli prirodni razvoj putem samostalnog učenja. Umjesto trenutnog udovoljenja zahtjevima, djeca se uče strpljivošću, uzroku i posljedici te ustrajnosti. U osnovi, djeca pomoću jednostavnih igračaka uče kako mnoštvo stvari funkcionira i zašto baš na takav način.
Uostalom, ako vama kao roditelju jednostavne igračke olakšavaju posao, zašto ne pokušati?


Ojus Patel – Romper
Prevela: LR
Foto: Kelly SikkemaUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!