Jesu li katolici pozvani na trend minimalizma?

trend minimalizma, minimalizam

Ah… Minimalizam… Vrlo popularna riječ, ali s razlogom!

Blogovi, časopisi, televizijske emisije, Youtube kanali, podcasti, knjige… posvuda se nalaze ideje rješavanja stvari i raščišćavanja nereda. Uglavnom zato što, dakako, svi imamo previše smeća!

Evanđelje je puno poziva na dobrovoljno siromaštvo i davanja naših stvari kako bismo slijedili Krista.

Nemojmo zaboraviti ni na samostane. Kakva ljepota! Oni su stroga suprotnost buci i neredu našeg svakidašnjeg života. Jednostavnost, zavjet siromaštva, čiste i skromne ćelijice u kojima redovnici i redovnice spavaju, čitaju i mole… Hej! Ovo skroz zvuči poput…. minimalizma!

U našoj želji da ugodimo Bogu i da se prestanemo spoticati o nered (iskreno, najčešće se spotičemo o stvari), postanemo euforično motivirani i trčimo na Google da bismo naučili kako minimalizirati.

I eto nas, brojimo predmete, pokušavamo živjeti prema određenim „pravilima” ili postavljamo proizvoljna ograničenja na naše stvari. Možda ćemo se čak i riješiti nekoliko stvari kojih imamo i kupiti novu višenamjensku stvar koja će ih zamijeniti. Minimalistički, zar ne?

Većina „serviranog” minimalizma je zapravo uljepšani materijalizam

Problem svih tih silnih blogova, podcasta, youtube kanala o minimalizmu je taj što je fokus i dalje stavljen na STVARI.

Znate kako se to zove? Materijalizam.

Dakle, da, većina „minimalizma” koji vreba na Internetu je zapravo dotjerani i uljepšani materijalizam.

Materijalizam nikako nije dobar. Ali, znači li to da je minimalizam loš?

Pa, prvo treba shvatiti da je minimalizam pokret. Filozofija. To znači da dolazi iz puno mozgova i svaki od njih ima svoju malo drugačiju verziju što katoliku omogućava da lako skrene.

Dakle, da ne kompliciramo: minimalizam nije vrlina!

Znate što jest? Nenavezanost.

Pozvani smo na nenavezanost od svih stvorenih stvari. Možemo i trebamo koristiti materijalne stvari koje su nam potrebne u našem pozivu kako bismo služili Bogu. No, trebamo biti oprezni kako bismo izbjegli navezivanje na stvari. Cijeli smisao života je postizanje stanja u kojem je jedina stvar koju volimo – Bog. Sve drugo što volimo je isključivo radi Njega. Hoćemo li to uspjeti u ovome životu? Vjerojatno nećemo, ali to je cilj!

Dakle, umjesto da katolici vježbaju neku nejasnu, a opet popularnu ideju minimalizma, usredotočimo se na vježbanje VRLINE nenavezanosti.


Jessica Ghigliotti – The Catholic Cradle
Prevela: S. Dž.
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!