Katolici su bili minimalisti prije nego li je minimalizam postao popularan

minimalisti i minimalizam

Minimalizam je danas najnovija moda. Dok se nove generacije rješavaju svojih stvari da bi skupljali nova iskustva, na Internetu čitamo sve više i više članaka kako prihvatiti minimalistički način života. Nije tajna da posjedujemo previše stvari. Utapamo se u njima, a tjeskoba nas hvata već pri samom pogledu na tolike stvari te pomisli da o svemu tome treba i brinuti.

Osim toga, sve te stvari koje posjedujemo udaljajavaju nas i od ostvarivanja dubljeg odnosa s Bogom. Što više vremena provodimo kupujući i organizirajući svoje stvari, to manje vremena provodimo s voljenima i u molitvi.

Posao Katoličke Crkve  jest biti protuteža materijalističkim porivima naše kulture i ekonomije. – David Brooks

Katolici prakticiraju minimalizam već stoljećima

Znamo da se trebamo riješiti jednog dijela onoga što posjedujemo.

Ali što to znači za one koji su u braku i imaju djecu ili one koji imaju financijskih problema i ne mogu si priuštiti da bacaju stvari koje će možda kasnije trebati?

Ima nade! Katolici prakticiraju minimalizam već stoljećima. Zapravo, cijeli se redovi obvezuju na zavjet siromaštva. Upravo oni su nam pokazali da u ovom svijetu zaista možemo živjeti bez mobitela i da nas to uistinu vodi bliže Bogu.

No, malobrojni među nama su pozvani živjeti taj zavjet siromaštva i ne mislim da biste se trebali riješiti svog mobitela. Ipak, ono što možemo učiniti jest prihvatiti minimalistički način života i živjeti svjesno. To je ono što minimalizam zaista znači – svjesno birati gdje i kada trošimo svoje vrijeme i novac.

Svjesno živjeti  izgleda ovako:

  • Plaćati gotovinom kako biste znali da si nešto zaista možete priuštiti
  • Čuvati stvari koje vam zaista nešto znače
  • Donirati nekorištene stvari siromašnima
  • Ostaviti u ormaru samo onu odjeću koju uistinu nosite
  • Odustati od imaginarnog sebe i prihvatiti sebe takve kakvi jeste
  • Provoditi više kvalitetnog vremena s obitelji umjesto u šopingu

Kako ljudi mogu postati minimalisti

Živjeti na ovaj način od većine od nas zahtjeva kretati se  prema tom cilju malim koracima. Malo je vjerojatno da ćemo se odjednom riješiti pola stvari koje posjedujemo. Umjesto toga, moramo odvojiti tu i tamo malo vremena i pregledati svaku sobu svog doma. Za svaku od stvari koju posjedujemo, moramo si postaviti četiri pitanja:

  • Kako mi ovo pomaže voljeti Boga?
  • Kako mi ovo pomaže voljeti svoju obitelj?
  • Kako mi ovo pomaže voljeti svoju zajednicu?
  • Kako mi ovo pomaže voljeti sebe takvu/takvog kakvom/kakvog me Bog stvorio?

Na primjer, ako čuvate prljavu i otrcanu odjeću, što to govori o vašem dostojanstvu? Ako čuvate pet kutija punih svojih starih školskih radova i igračaka, razmislite za što bi taj prostor još mogao biti iskorišten?

Kupujemo stvari koje ne trebamo novcem kojeg nemamo da bismo zadivili ljude koje ne volimo. – Dave Ramsey

Minimalizam bi mogao promijeniti svijet na bolje

Ako mislite da niste dovoljno snažni da se odvojite od nekih stvari koje posjedujete, mogu li vam predložiti da se prvo koncentrirate na svoj molitveni život? Pomolite se Bogu da vam pokaže kako da se odvojite od materijalizma i usmjerite pažnju na Raj. Kada se okrenemo zgrtanju blaga na Nebu, postaje lakše riješiti se nekih naših materijalističkih opsesija.

Sve dok namjerno odbijamo razumijeti stvari odozgor, čak i onda kada nam je moguće  razumijeti, besmisleno je  govoriti o bilo kakvoj konačnoj pobjedi nad materijalizmom. – C.S. Lewis

Vjerujem da je dužnost svakog od nas, u skladu s okolnostima, živjeti suprotno današnjoj kulturi kako bismo bili svjetlo Kristovo u svijetu. Za mene to znači ne podleći svakom modnom trendu, želji za većom i boljom kućom ili novim autom samo zato da ne bih zaostajala za svojim susjedima.  

Želim pokazati svijetu da moje zadovoljstvo dolazi po Kristu i ni po čemu drugom. To nipošto nije lako napraviti, ali ja svaki dan iznova donosim odluku živjeti na taj način.

Vjerujem da kada bi katolici zaista prihvatili minimalizam te iskoristili svoje vrijeme i novac za služenje zajednici, kroz period od 20 godina svoju bismo zemlju bacili na koljena u molitvi Bogu. To je moj san.


Sterling Jaquith – Catholic365.com
Prevela: Martina Jelinčić
Foto: Pexels.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.