Brzo i jednostavno raščišćavanje doma od suvišnih stvari

Brzo i jednostavno raščišćavanje doma od suvišnih stvari

Vjerojatno ste i vi jedna od onih žena koja je barem jednom u životu pomislila: „Imam previše stvari!” i onda ste odlučili riješiti se nepotrebnog. No, jeste li uspjele ili ste dosta toga ipak zadržale „jer bi vam nekada to moglo zatrebati”?
Kao i kod svake druge promjene u životu, bitna je odlučnost i jako dobra motivacija. Nije lako odjednom postati minimalist, ali malo po malo, to može postati naš životni stil. Pozvani smo ne robovati stvarima, a minimalizam nas upravo toga oslobađa. Raščišćavanje nam daje slobodu – i uma i prostora.

Plan i organizacija

Nepotrebne stvari se mogu pronaći u svakoj prostoriji. Ako krećete u raščišćavanje, predlažemo „rješavati” prostoriju po prostoriju i uzmite si dovoljno vremena. Najvjerojatnije nećete sve riješiti u jednom danu, a možda čak niti u jednom tjednu. Ovisi o vašoj organizaciji i dnevnom rasporedu.

Raščišćavanje

Prva stvar koju biste trebali učiniti (jednom kada krenete u ovaj proces) je raščišćavanje.

Naprimjer, otvorite ladicu i pored stavite vreću za smeće i neku kutiju. U vreću za smeće ubacite sve ono što je nekorisno, a ono što biste mogli donirati (ili čak prodati) u kutiju. Učinite to što brže i probajte isključiti emocije ili navezanost na stvari. Iz ormara odmah izbacite ono u što više ne stanete. Nenosivo izdvojite za reciklažu, a nosivo poklonite ili prodajte. Sve papire na koje naiđete pregledajte i ako su nevažni – ili reciklirajte (čistu poleđinu možete dati djeci za crtanje) ili bacite. Predlažemo prvo čistiti ona mjesta na kojima najčešće budu hrpe –  naprimjer, krevet i hrpa odjeće. Prostorija će ubrzo biti puno „veća” i ljepša.

Razvrstavanje

Nakon što ste odvojili nepotrebne stvari, one koje su vam važne i koje koristite – razvrstajte. Oslobodite si prostor na koji ćete slagati svoje hrpice koje ćete kasnije smisleno i uredno spremiti u ladicu, ormar…

Sada još jednom onako iskreno sami sebi postavite pitanje – „Trebam li ja ovo zaista i jesam li to koristila unazad, naprimjer, 3 mjeseca?” i riješite onoga čega niste u prvoj rundi.

Probajte podijeliti svoje hrpice za sortiranje u četiri podskupine:

 • Ono što koristite na dnevnoj bazi
  To ćete svakako zadržati. Primjerice, mobitel, ključevi, cipele… Ključeve možete staviti u neku posudu ili kutiju blizu vrata. Cipele uredno složite u ormar za cipele.
 • Stvari koje volite i koje vam pun znače
  One bi sada trebale imati točno predviđeno mjesto . Fotografije, figurice…  Ako ste ih nakon svih selekcija ostavili, rasporedite ih i neka tako ostanu.
 • Ono što koristite jednom tjedno
  Ove stvari najčešće trebaju biti smještene u ormare ili neke druge kutije za organizaciju. Možda najbolje u prozirne da vidite što je unutra. Možete staviti i naljepnicu na kojoj će pisati što se unutra nalazi.
 • Ono što niste koristili barem pola godine ili godinu
  Preporučujemo ovu hrpu pokloniti nekome tko je manje sretan od vas. Ako ih toliko dugo niste koristili, najvjerojatnije niti nećete.

Ovdje ne ubrajamo sezonsku odjeću te trudničku i dječju odjeću koju treba čuvati za sljedeće dijete, osim one odjeće koju ipak želite posuditi ili proslijediti.

Kako se uvježbati u minimalizmu?

Imamo jedan prijedlog. Nije lak, ali je praktičan i učinkovit. Sljedećih nekoliko mjeseci tri puta tjedno u isto vrijeme uzmite veliku praznu kutiju. Postavite si odbrojavanje na mobitelu na 5 minuta i unutar toga vremena pronađite 10 nepotrebnih predmeta. Nakon mjesec ili dva, bit će vam sve teže pronaći nepotrebne stvari, a primijetit ćete kako vam je kuća postala ugodnija.

Pripremile smo za vas savjete i pitanja koja bi vam trebala pomoći odlučiti se za proces raščišćavanja.

Raščišćivanje ormara

Pitanja koja si trebamo postaviti:

 • Pristaje li mi?
 • Nosimo li to (moj muž, naša djeca, ja)?
 • Izgledamo li dobro u tome?
 • Je li čedno?
 • Je li u dobrom stanju?

Primjerice, što će mi hrpa čarapa koja nema para jer se jedna čarapa poderala ili jednostavno izgubila? Imam puno odjeće koja po sebi ima rupice, mrlje, koja se jednostavno istrošila ili nije čedna – bacit ću ili reciklirati.

Svu odjeću u koju više ne stanem, koju ne volim i ne nosim jer se u njoj ne osjećam dobro i lijepo želim pokloniti ili prodati.

Imam 5 neotvorenih posteljina uz hrpu ovih koje koristim. Isto i s ručnicima – čuvam puno novih ručnika s etiketom „za svaki slučaj”. Ipak ću ih donirati.

Savjet: Ladice možete bolje i preglednije organizirati tako da odjeću slažete vertikalno, a uz to ćete i uštedjeti prostor.

Raščišćivanje spavaće sobe i dnevnog boravka

Pitanja koja si trebamo postaviti:

 • Je li lijepo?
 • Je li potrebno?
 • Odaje li to informaciju o mojem osobnom ukusu i interesima?
 • Želim li to gledati svaki dan?
 • Rasterećuje li to prostor ili ga zatrpava?

U ovu kategoriju raščišćavanja spadaju stare VHS kasete, daljinski upravljači, kablovi, mobiteli, časopisi, slomljene naočale, stare novine, kemijske olovke bez tinte…

Možda imam previše figurica po policama koje zatrpavaju prostor i skupljaju prašinu. Naslijedila sam neke slike (ulje na platnu) koje se ne uklapaju u naš prostor, dobila sam lampu za rođendan koja jednostavno nije moj ukus… Mogu to pokloniti ili prodati.

Raščišćivanje kuhinje i kupaonice

Pitanja koja si trebamo postaviti:

 • Je li korisno?
 • Radi li, funkcionira li?
 • Koristim li to često?
 • Imam li i trebam li više od jedne iste stvari?
 • Imam li mjesta za to?
 • Pripada li to ovoj prostoriji?

Primjerice, ako imam metalni pribor za jelo, plastični mi zaista nije potreban (osim ako je to pribor za djecu). Bacit ću sve lijekove kojima je istekao rok trajanja. Pošto preferiram staklo, plastične posude mogu pokloniti. Isto i s tosterom/aparatom za vafle i sl. – ako ne koristim, poklonit ću ili čak prodati.

Imam rasparene poklopce i posude za pohranjivanje – posude za pohranjivanje mogu koristiti u ladicama za bolju organizaciju sitnih stvari, a poklopce (ako su mi nekorisni) mogu baciti. Imam 24 komada porculanskih šalica. Ne, nisu u setu i ne, ne trebam i ne koristim sve.

(Savjet: Probajte maknuti predmete s kuhinjskih ploča, ali samo privremeno. Procijenite pa vratite natrag samo one stvari koje često koristite, a ove druge maknite iz vidokruga.)

U kupaonici imam tri otvorena šampona, od kojih su dva odavno potrošena ili ih je ostalo jako malo. Slično i s gelom za tuširanje – potrudit ću se to stvarno potrošiti pri sljedećem tuširanju. Pored perilice rublja mi se nalazi lijepa, ali ogromna biljka i ipak ću je premjestiti u prigodniju prostoriju. Svu kozmetiku kojoj je istekao rok trajanja – bacam, ma koliko skupa bila.

Raščišćivanje prostorije za skladištenje

Pitanja koja si trebamo postaviti:

 • Koristim li to još uvijek?
 • Je li u dobrom stanju?
 • Ako je pokvareno ili oštećeno, imam li vremena ili novca za to popraviti?
 • Trebam li to?
 • Je li mi iz sentimentalnih razloga jako bitno ovo zadržati?
 • Kada bih se sutra morala seliti, bih li i ovo ponijela sa sobom?

Budite iskreni prema sebi, kakva je za vas vrijednost te stvari koju promatrate i razmišljate treba li vam? Ako nema vrijednost za vas, možda će imati za nekoga drugoga. Donacijom vama nepotrebnih stvari možete nekome olakšati život, a vama samima uljepšati prostor u kojem živite.

Kako je već gore u tekstu navedeno, minimalistički život zahtijeva redovitu procjenu i čišćenje, ali vremenom to postane stil života.

„Katolički dom je rasterećen od viška stvari.” je jedna od rečenica u članku Katolički dom – što ga istinski čini takvim? kojeg preporučujemo pročitati. Također, ako ne znate što biste učinili s viškom odjeće, pročitajte Višak odjeće – što učiniti u vezi toga?.


Suzana Džeko – Žena Vrsna
Foto: Pexels.com

Suzana Džeko
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) troje vesele dječice. Gnijezdo su svili u baroknom Varaždinu. Urednica kategorije Dan po dan, voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Trudi se biti žena i majka po Božjem naumu, zahvalna što ju je Gospodin stavio na ovaj put. Uz diplomu magistre informatike, izabire karijeru mame kod kuće i u tome uživa cijelim bićem.