Kako njegovati vezu s bakama i djedovima koji žive daleko

bakama

Ponekad nas životni putovi odvedu na različite strane- grada, države, zemlje. Dok je najuža obitelj na okupu u svom domu, bake i djedovi su oni koji pate zbog udaljenosti koja ih je razdvojila od voljene unučadi. Međutim, blagoslovljeni smo mnogim dobrim rješenjima pomoću kojih možemo barem malo ublažiti nostalgiju baka i djedova za svojim unucima. Slijedi nekoliko prijedloga za roditelje kako održati vezu s bakama i djedovima- riječju, slikom i srcem.

Fotografirajte tipičan dan u životu svoga djeteta

Možete fotografirati trenutke buđenja, vrijeme doručka, pripreme za vrtić ili školu. Možda smiješne trenutke u igri, djecu u pidžamama. Fotografije pošaljite bakama i djedovima.

Zamolite bake i djedove da napišu posebne poruke ili razglednice

Napisane porukice stavite u dječji ruksak. Sigurno će biti radosni kada otkriju tajanstvenu poruku u svom ruksaku za vrijeme školskog odmora ili u parku.

Smjestite uokvirene fotografije baka i djedova na niže police

Tako će ih djeca moći vidjeti i na taj se način zbližiti s njima. Ako dijete zna kako baka i djed izgledaju, osjećat će veću povezanost prilikom izravnog susreta. Kada odete u posjet, dijete će ih prepoznati te ih neće smatrati strancima. Tada dogovorite zajedničko fotografiranje – posebno blago za cijelu obitelj!

Snimite bakama i djedovima govorne poruke

Zamolite ih da i oni učine isto. Predložite im da se snime kako čitaju dječje bajke ili druge omiljene priče. Možda se sjete i nekih priča iz Vašeg djetinjstva, sigurno će unucima biti zanimljivo čuti pojedinosti iz maminog ili tatinog života. Ovisno o tome koliko ste bili dobri svojim roditeljima, ova bi situacija mogla (ne) ići Vama u prilog.

Zamolite bake i djedove da fotografiraju svoj dom

Ne samo kuću, već i okolicu gdje žive (dvorište, auto, ljubimce, znamenitosti u mjestu) i svakodnevne situacije (baka u kuhinji, djed uživa u hobiju) te naprave album. Kada otiđete u posjet Vaša će se djeca kod bake i djeda osjećati ugodnije.

Pošaljite bakama i djedovima umjetničke radove svoje djece

Bit će Vam drago vidjeti kako raste samopouzdanje Vaše djece u trenucima kada bake i djedovi hvale njihove crteže i prihvaćaju ih kao neprocjenjiva remek- djela.

Zamolite bake i djedove da napišu priču

Mogu pisati o tome kako je bilo kad su oni bili mladi i imali malu djecu. Vaša će djeca uživati u pričama o „starim danima“, ali i osjetiti dio povijesti i identiteta kojem su baka i djed pripadali dok su bili mladi.

Neka djeca upoznaju kvart u kojem ste odrasli

Ako Vaši roditelji još uvijek žive u predjelu mjesta gdje ste odrasli, zamolite ih da pokažu unucima kuću gdje ste živjeli, park u kojem ste se igrali ili školu koju ste pohađali. Razgledavanje završite piknikom ili odlaskom u bakin i djedov omiljeni restoran. Ne zaboravite sve zabilježiti kamerom ili fotoaparatom.

Pripremite s djecom poklone za baku i djeda

Pomozite djetetu pri odabiru poklona za bake i djedove prilikom njihove godišnjice ili rođendana. Ako niste pri novcu, možete i sami izraditi poklon. Nabavite ukrasni papir i mašnice te pomozite djetetu upakirati ovaj poseban poklon.

Pošaljite poštom poklon iznenađenja

Neka bude ispunjen domišljatim radovima – video na kojem unuci pjevaju, majice s otiscima dječjih ruku, kekse u obliku bake i djeda i kupon za zagrljaj.

Stvarajte uspomene

Podsjetite bake i djedove da unuci najviše cijene vrijeme koje su im poklonili, a ne novac.


Karen Hart i Traci Pedone – Focus on the Family
Prevela i prilagodila: LR
Foto: Filip Mroz – Unsplashu

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.