Kako se nositi s ljudima koji ti nanose bol?

nanose bol

Svi znamo da svijet nije ono što je od početka trebao biti. Ljudi govore riječi koje nam nanose bol i često je jako teško znati se nositi s tim. Također, teško je ne primati k srcu to što govore. Važno je imati na umu da ne možemo kontrolirati ono što drugi rade, ali MOŽEMO kontrolirati kako mi na to reagiramo.

Teologija tijela nas podsjeća da smo svi mi u procesu izgradnje, ali najbolji način da vidimo kako se Božji planovi ostvaruju u našim životima je da jedni druge izgrađujemo, umjesto da se uništavamo. Kada smo frustrirani, skloni smo kritizirati i maltretirati jedni druge. Dobro je izreći probleme i brige koje imamo u odnosu s drugima, ali moramo paziti da ljudima pristupamo na način koji je pun poštovanja i ljubavi te usredotočen na rješenje, a ne usmjeren na problem te pun ljutnje i uvreda. Uz pomoć Božje milosti, možemo naučiti rješavati međusobne frustracije tako da se međusobno zbližavamo, a ne iscrpljujemo.

Predstavit ću vam tri korisne strategije kako se nositi s ljudima koji nam nanose bol.

Pojasni i ponovi

Vjerovali ili ne, osobe koje drugima nanose bol ponekad nisu svjesne da to čine. Kada reagiramo na nečiju kritiku, prvi korak je razjasniti, a ne se uvrijediti ili čak odgovoriti na to što su nam rekli. Kada osjećaš da te netko kritizira, zadirkuje ili napada, prva stvar koju trebaš učiniti je reći: „Sigurna sam da me nisi htio/htjela povrijediti, ali način na koji si to rekao/rekla zaista se činio uvredljiv. Možeš li to ponoviti kako bih razumjela što mi zapravo pokušavaš reći?” Nemoj uzvratiti napadom. Nemoj o tome raspravljati. Zapravo, nemoj iskazati nepoštovanje na bilo koji način. Umjesto toga, pruži tim osobama priliku da razmisle o tome što ti zapravo žele reći tako da prvo izraziš sumnju, potom kažeš kako se osjećaš zbog njihove izjave te ih naposljetku potakneš da  ponove – ovaj put promišljeno i pažljivo.

Nemoj tražiti dopuštenje da se osjećaš uvrijeđenom

Ponekad, čak i ako osobi koja te povrijedila kažeš kako se osjećaš, reakcija će biti negiranje: „Nisam mislila ništa loše!”, „Samo sam se šalio!”,  „Previše si osjetljiva.” Nemoj pasti u ovu zamku. Najbolji odgovor je reći: „Slušaj, ne tražim da mi dopustiš da se osjećam povrijeđenom. Govorim ti da me uvrijedilo to što si mi rekao ili rekla. Ako želiš da razumijem što mi uistinu pokušavaš reći, morat ćeš mi to reći ponovno.“ Zatim izbor prepusti njima. Ako te odluče poštovati dovoljno da bi te poslušali i ispravili se, daj sve od sebe da ih uljudno saslušaš i nastavi s razgovorom. S druge strane, ako ti odbiju pokazati poštovanje, u redu je završiti razgovor čak i ako pokazuju da ih to uznemiruje. Nikad nemoj tražiti dopuštenje da se osjećaš uvrijeđenom. Ako te netko povrijedi, reci to i drži se toga.  Ako te vole, ubuduće će ti pristupiti s više poštovanja.

Sagradi dobru ogradu

Ako tvoji pokušaji da razjasniš situaciju i budeš uljudno asertivna nisu učinkoviti, vrijeme je da postaviš neke granice. Ograniči vaš odnos na ona mjesta ili okruženja u kojima je manje vjerojatno da će ti te osobe nanijeti bol. Ponašaju li se bolje u javnosti? Preko telefona? Tijekom kraćih posjeta? Koliko god možeš, vrijeme koje provodiš s tim osobama ograniči upravo na ta okruženja. Ako se požale, jednostavno im reci da bi voljela provoditi s njima više vremena, ali kako bi to bilo moguće, morat će više paziti na način na koji ti se obraćaju. Zatim promatraj kako reagiraju. Ako ti uspiju pokazati poštovanje na mjestima na koja si ograničila vaš odnos, onda možeš preispitati neke granice, ali ako te nastave vrijeđati svojim postupcima ili svojim riječima, možeš ili zadržati granice tamo gdje jesu ili dodatno ograničiti vaš odnos. Neka njihovo dobro ponašanje odredi koliko bliski možete biti. Iza dobrih ograda nalaze se i dobri susjedi.


Greg Popcak – Patheos 
Prevela: Anđela Pivac
Foto: Luis Galvez – Unsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.