Krafne od ludog tijesta

Krafne od ludog tijesta

Od ludog tijesta može se svašta pripremiti. Od lepinja, kiflica, krafni pa čak i ukusna pizza. Isprobajte kako je jednostavno napraviti ovo tijesto pa uživajte u raznim slanim i slatkim poslasticama zajedno s vašim ukućanima. Posebnost ludog tijesta je ta što se dizanje tijesta odvija u hladnjaku, a isto to tijesto može se čuvati u hladnjaku i do 7 dana. Samo uzmete komad tijesta, onoliko koliko vam je potrebno i u tren oka pripremite slanu ili slatku deliciju.

Sastojci za kvas

10 g suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica glatkog brašna
malo mlijeka (oduzmite od 500 ml)

Ostali sastojci

1 kg glatkog brašna
1 paketić praška za pecivo
500 ml mlijeka
400 g tekućeg jogurta
100 ml ulja
2 jaja
2 žlice šećera
2 žličice soli

Priprema

Kao i za svako dizano tijesto, najprije pripremite kvas. Suhi kvasac pomiješajte s malo toplog mlijeka (oduzmite od količine navedene u sastojcima) te 1 žličicom brašna i 1 žličicom šećera. Razmutite i ostavite kvasac da se aktivira i zapjeni.

U veću zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo. šećer i sol. Zatim dodajte prethodno pripremljeni kvasac, mlijeko, jogurt, ulje i razmućena jaja. Spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.

Zdjelu s tijestom pokrijte većom najlonskom vrećicom. Vrećicu zavežite tako da tijesto ima čim manji doticaj sa zrakom. Zdjelu s tijestom spremite u hladnjak na 4-5 sati, najbolje je da odstoji preko noći.

Od ludog tijesta možete napraviti i više od krafni

Idući dan uzmite tijesta koliko vam je potrebno, malo ga premijesite na lagano pobrašnjenoj površini i ostavite ga da na sobnoj temperaturi da se malo zagrije. Nakon toga možete od njega raditi svakakve slane i slatke delicije – krafne, poderane gaće, lepinje, buhtle ili kiflice, a može vam poslužiti i kao tijesto za pizzu.

Ja sam ovaj put radila krafne. Kada je tijesto kratko odstajalo na sobnoj temperaturi, razvaljala sam ga prst debelo pa izrezivala krugove. Izrezane krugove pokrila sam krpom i ostavila ih da miruju dodatnih 15 minuta. Pekla sam ih na dobro zagrijanom uglju, na laganoj vatri, sa svake strane po otprilike minute. U ulje sam stavljala stranu gornju stranu i pekla ih poklopljene, a kad sam ih okrenula pekla sam ih otklopljene. Punila sam ih marmeladom od marelica i uvaljala u šećer u prahu. Moram priznati da su to jedne od najboljih krafni koje sam do sada ispekla. Probajte i vi!

P.S. Ako već unaprijed znate da ćete od ovog tijesta raditi samo krafne, onda prilikom izrade tijesta svakako dodajte vanilin šećer, malo ruma i limunove korice za bolju aromu, a sol izbacite.


Jannette Razum – Slatki svijet torti i kolača
Foto: Jannette Razum

Print Friendly, PDF & Email
Jannette Razum

Supruga i majka koju jako veseli isprobavanje i traženje novih, slatkih recepata. Stoga je pokrenula stranicu Slatki svijet torti i kolača na kojoj s ostalim zaljubljenicima u slatko dijeli recepte za izradu torti, kolača i ostalih slastica.