Ljubav je odluka – istina koja zvuči kao oksimoron

ljubav je

Ljubav je odluka za drugoga

Ljubav je trajna odluka za nekoga. Nerijetko nam je teško voljeti osobu pokraj sebe, zbog njene ili pak vlastite nesavršenosti. Tada nam ova racionalna dimenzija ljubavi uvelike pomaže. Podsjeća nas da smo tu osobu izabrali i da ona računa na nas. Ne želimo je razočarati te nastojimo ostati ustrajni u svojoj odluci.

Podsjetilo me to na savez ljubavi koji Bog sklapa s čovjekom. On zna da smo mi ljudi slabi i zaboravni pa nam daje Zakon, kako bismo lakše ostali u odnosu ljubavi s Njim. Veliki poznavatelji Božjega zakona bili su farizeji. Stari Židovi pripisivali su im veliko poštovanje, jer su jedini znali silne zapovijedi napamet – i ne samo to, živjeli su ih. No, nešto je tu bilo neobično. Farizeji su bili ozbiljni ljudi, nije iz njih isijavala naročita radost, ona koju bismo očekivali prepoznati kod čovjeka koji je blizak Bogu. Razlog tomu je što su farizeji ispunjavali zakon radi samog zakona, a Bog od nas traži nešto drugo. On nam šalje Isusa koji  svjedoči o zakonu upisanom u ljudsko srce, o ljubavi utkanoj u naše biće, zbog koje slobodno i rado biramo Dobro. Ispunjavamo zakon, ali ne radi zakona, nego radi ljubavi!

Ljubav prethodi zakonu

To je ono što nas čini sretnima i ispunjenima te nam pomaže da ostanemo u bliskom odnosu s Bogom. Ne smijemo zaboraviti da ljubav prethodi zakonu, ona prethodi svemu. Zakon joj je tek u službi, kako bi je očuvao.

Dakle, kao u odnosu s Bogom, i u našem odnosu s bližnjima važno je zapamtiti da je ljubav ta koja nas treba nadahnuti. Ljubav koja trajno nadahnjuje nije osjećaj. Osjećaj može nadahnuti na kratko. Povremeno. To nadahnuće ne možemo imati pod kontrolom. Ono se jednostavno pojavi.

Trajnost zahtijeva naš trud, odluku, umijeće da se oraspoložimo za ljubav. Ma da nam je to trenutno možda nešto najmrže na svijetu. Ma da mislimo da onaj drugi to nikako ne zaslužuje. Nemojte misliti da nećete pasti. Ovakva je ljubav teška. Krvava.

Ljubav je moguća samo s Bogom

Moguća je samo ako ljubiš dok si na koljenima. Ne pred drugim čovjekom, pred Bogom. A Bog, On ti je obećao muku u ovome svijetu. Jer nisi od svijeta i nisi stvorena za svijet. Ipak, rekao ti je i da će uz Njega postati lakše. Dao ti je Duha Svetoga da te vodi i brani. Da uživaš Njegove plodove, među kojima je i radost. A neiscrpna radost kojoj nikada nema kraja čeka te u Očevom domu. Tamo te i On čeka, raširenih ruku.

Sve što traži od tebe je da ljubiš kako je On ljubio. Odlukom, ne osjećajem. Uvijek, ne ponekad. Svakoga, ne odabrane.

Samo to traži. Nije to baš samo, slažem se s tobom. To je valjda najteže što nam je mogao zadati. Ali, nije li to mala cijena koju možeš dati onome koji je umro za tebe?

Probaj. Vježbaj se. Nemoj odustati kad padneš. Digni se i nastavi dalje. Sjeti se riječi proroka Izaije: „Al’ onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima,
trče i ne sustaju, hode i ne more se.“ (Iz 40,31)

Prešuti sljedeći put kad poželiš nekoga „spustiti“. Lagano zatvori vrata kad ih poželiš zalupiti. Naći ćeš i sama puno načina da ljubiš, sigurna sam.

Vjerujem da već sada to činiš. Prepoznajem tu ljubav oko sebe. U svojoj obitelji. Među svojim prijateljima. Kad je prepoznam, neizmjerno me obraduje. Dopusti i sebi tu radost!

Pročitajte više Leinih kolumni:

Lea Potočar – Žena vrsna

Foto: Unsplash

Lea Potočar
Lea Potočar

Apsolventica je psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Član je molitvene zajednice Božja Pobjeda. Vedra djevojka otmjene duše koja se trudi svakodnevno rasti u vrsnosti, brusiti darovane talente i napredovati u svetosti po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.