Pismo zahvalne kćerke majci: Moj najveći uzor si ti!

Majko, ti si moj najveći uzor, Majčin dan

Draga majko,

ono što učim o majčinstvu jest da su trenuci kada mogu odahnuti, kada se osjećam samouvjereno i ponosno vrlo rijetki i javljaju se tek s vremena na vrijeme. Upravo kada riješim jedan problem, kao da iskrsne neki novi. S obzirom da je moj svakodnevni posao odgajati maleni djecu, teško je spoznati da sam uspjela ili da mi barem dobro ide.

Zbog toga želim da znaš da su mi trenuci kada si mi rekla kako misliš da sam dobra majka najvažniji u mojem životu. Vjerojatno i ne znaš, ali kada mi to kažeš, navru mi suze na oči. Tvoje me riječi nose kroz cijeli dan, bez obzira koliko bio težak.

Nikad niste prestari da biste učinili svoju majku ponosnom, a ja sam presretna što se ti ponosiš mnome.

Znaš, majko, razlog tome što sam dobra majka jest što sam imala najbolji uzor na svijetu – tebe.

Ti si tako skromna da ti već ove moje riječi stvaraju neugodu. Znam da si se uvijek i sama pitala jesi li dobra majka ili ne – nešto što neću nikada shvatiti jer si bila savršena baš svaki dan samim time što si to bila ti. Toliko sam dobila time što sam postala tvoja kći, što sam učila od tebe i mogla te promatrati. Sada moja djeca primaju isto.

Obogatila sam se ne samo zbog svega što si nam rekla tijekom godina odrastanja već tvojim načinom života. Bila si primjer svojoj djeci kako imati sretan, produktivan i svrhovit život dajući nam poticaj da i sami tome težimo.

Ti si uvijek govorila kako je naš zadatak ostaviti ovaj svijet mrvicu boljim nego kad smo se rodili. Ti to živiš svakim danom nikad ne tražeći slavu ili zahvalnost jer smatraš to jedinim ispravnim načinom. Utjecala si na moje životne odluke, ali istovremeno usadila prave vrijednosti. Svijet je zasigurno bolje mjesto jer si ti s nama, a ja se mogu samo nadati da ću imati barem djelić utjecaja kakvog si ti imala.

Jednom si mi rekla da bi me čovjek s kojim odlučim provesti život trebao toliko usrećiti da se osjećam kao na najuzbudljivijoj ljuljačci. Pa, eto, ljuljačku nemam, ali imam takvog muža. Tvoj odnos s mojim ocem pokazao mi je koliko je važno imati dobrog supruga koji me voli, poštuje i cijeni. Želim ti reći da me moj muž čini sretnom svakoga dana – to dugujem tebi jer si mi pokazala da to i zaslužujem.

Hvala ti što si provodila vrijeme sa svojim prijateljicama. Sada kada sam i sama usred sličnih odnosa, u potpunosti te razumijem. Zaista cijenim što si me naučila važnosti prijateljstva. Moje su mi prijateljice neizmjerno važne i mislim da je to većinom zbog toga što si mi pokazala da je važno njegovati takva prijateljstva.

Hvala ti što si pratila sve moje aktivnosti i nastupe. Radila bi noćne smjene, došla kući odspavati sat vremena i opet stigla na moje izlaganje iz biologije, baletni solo nastup, promociju u izviđačima ili bilo što drugo čime sam se bavila.

Usprkos tvom iznimno stresnom poslu (za koji sam sigurna da te opterećivao), dok si mnom provodila vrijeme uvijek sam se osjećala kao da sam ja jedino što ti je važno u životu. Nastojim sve to ispuniti sa svojom djecom.

Hvala ti što si imala hobije, što si vježbala, uživala u kupkama i ponekad nešto radila i bez nas. Znam da si u tim trenucima odvajala vrijeme za sebe, ali si također odgajala mene za budućnost. Danas, kao majka, shvaćam koliko je važno provesti vrijeme sam sa sobom i nastojim ga ponekad pronaći tako da mogu koračati naprijed, baš kao i ti.

Hvala ti što si mi dala da budem samostalna. Znam da vjerojatno nije bilo lako pustiti me na kampiranje svako ljeto, na put oko svijeta na mjesec dana kada sam imala samo 16 godina, penjati se u planine po najgoroj zimi ili prihvatiti da se selim na drugi kraj države kako bih studirala. Iako tebi nije bilo lako, učinila si da sve to olakšaš meni. Uvijek si me ohrabrivala za mnoge lude pustolovine pa se i dan danas utječem tvom ohrabrenju.

Hvala ti što si stavila Boga u centar naše obitelji jer to je ono što drži i moju obitelj okupljenu. Zahvalna sam jer će to biti naslijeđe moje djece.

Stoga, majko, svaki put kada zastaneš i promisliš koliko si ponosna na mene, molim te odvoji trenutak i razmisli koliko bi morala biti ponosna na sebe. Toliko toga što sam ja postala dugujem tome što si ti bila baš takva kakva jesi i što si još uvijek takva. To me čini neopisivo ponosnom.

Sretna sam što sam tvoja kći!


Diana Spalding – Motherly
Prevela i prilagodila: LR
Foto: Pixabay.com

 

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.