Nezaobilazni modni dodaci uz koje ćeš blistati svaki dan

modni dodaci

Slatke muke svake žene

Prošli tjedan bila sam na prekrasnom ljetovanju s mladima. Svakog jutra kad bih se probudila razmišljala sam što bih mogla danas odjenuti, koju kombinaciju smisliti, kakav modni dodatak nabaciti. Jednog dana gledajući more i osluškujući tišinu odabrala sam svoje univerzalne modne dodatke koje sam obećala nositi svaki dan.

Najprije sam odlučila da ću svako jutro koristiti četkicu i pastu za zube koja će na moje lice nacrtati osmijeh namijenjen svima koje susretnem. Četkicu koja će u moja usta unjeti riječi hvale za druge, bratske ljubavi, ohrabrenja, riječi ispunjene govorom ljubavi. Pastu koja će moja usta namazati neogovaranjem i istinom, a isto tako navečer, pred san, oprati ih od svega što nije bilo dobro, od svega onoga što je moj zadah činilo lošijim, što je mom blistavom osmijehu s početka dana oduzimalo sjaj.

Ne zaboravi kapu i naočale!

Svaki dan kada ustanem izabrala sam staviti naočale na oči, naočale koje drugu osobu gledaju kao vrijedno Dijete Božje. Naočale koje vide kroz boje milosrđa, ljubavi, poštovanja, neosuđivanja, prihvaćanja. One koje će razbistrivati moju odveć mutnu sliku o bratu ispred mene, ispunjenu maglom pradrasuda. Naočale čija dioptrija čini čudo i pomaže da vidim i najsitnije zrno dobrote u drugoj osobi. Naočale koje pročišćuju svoja stakla da ne bi zbog njihove prljavštvine još više vidjela prljavštvinu oko sebe.

Na glavu ću svaki dan staviti kapu, iako je ljeto! Kapu koja će se žustro boriti i štititi me, te odbijati negativne misli od moje glave. Misli ispunjene strahom, nerazumijevanjem, osudom, obezvrjeđivanjem, nečistoćom, nesamopoštovanjem. One koje će rušiti moje i tuđe dostojanstvo. Stavit ću kapu  koja će u mojoj glavi sačuvati one lijepe misli ispunjene nadom, vjerom i ljubavlju.

Rukavice za sve vremenske prilike

Unatoč vremenskim prilikama, svaki dan ću na svoje ruke navući rukavice. Rukavice koje su spremne pomoći drugome, koje su sposobne moje ruke pružiti svima, one koje ih znaju raširiti kako bi zagrlile ljude potrebene zagrljaja. Rukavice koje su sposobne u isto vrijeme davati kao i primati, one koje sklapaju prijateljstva i koje štite moje ruke od prljavštvine, i one koje sprječavaju iste u činjenju zla. Rukavice koje ne znaju udariti i koje ne zatvaraju  svoj dlan dok drugi vape za njegovom otvorenošću.

Stavit ću svaki dan i slušalice na svoje uši. Slušalice koje su spremne čuti drugu osobu vrlo jasno, koje će reproducirati glazbu njihovih života i koje će biti strpljive odslušati ju do kraja, bez ubrzavanja, preskakanja pjesme, zaustavljanja, onakvu kakva je izvorno napravljena. Slušalice koje će katkada otrpjeti nekoliko loših stihova kako bi na kraju uživale u vrhuncu koji nam donosi refren. Slušalice koje će odbijati loše zvukove i štititi moje uši od galame, te u isto vrijeme imati sposobnost propuštanja melodije za mene potrebne.

Cipele za svaku prigodu

Izabrala sam i univerzalnu obuću koja će biti spremna napraviti korak prema osobi koja stoji ispred mene, koja će biti sposobna prići bliže i kročiti uz brata i sestru pored mene. Koja mi neće stvarati žuljeve kako bih mogla dati opravdanje zašto ne mogu učiniti još nekoliko koraka. Obuću koja će me vući naprijed unatoč slabosti mojih nogu. Onu koja neće imati sposobnost zgaziti drugoga niti podmetnuti moju nogu kako bi se tuđa od nju spotaknula. Obuću koja će štititi moje noge od krivih puteva, i usmjeravati ih na put namijenjen meni. Obuću koja će, i kad moje noge katkada uspiju zalutati, činiti da se ipak vratim.

Još samo sat i spremna si za izlazak u svijet

I za kraj, na svoju ruku stavit ću sat. Sat koji će me u svakom trenutku podsjećati da je upravo sad vrijeme za činiti dobro, vrijeme za ljubiti drugu osobu, vrijeme za širiti Kraljevstvo Nebesko ovdje na zemlji, vrijeme za evangelizirati. Sat koji će me podsjećati da isto to vrijeme prolazi i da je sad trenutak za učiniti sve ono na što me Duh Sveti potiče. Da je sad vrijeme da počnemo živjeti naš put svetosti. Onaj koji će me napomenuti da je vrijeme da kažem svojim bližnjima da ih volim, da posjetim bolesnu baku, da razveselim onog tamo usamljenog brata, da se osmjehnem uličnom sviraču… Da je sad vrijeme da konačno otkopam svoje talente i krenem ih umnažati, kako bih ih, kada to isto ovozemaljsko vrijeme stane, mogla umnožene vratiti u ruke koje su mi ih dale.

Modni dodaci trebaju se održavati

A da se moja obuća ne istroši, moje slušalice i sat ne pokvare, stakla ne isprljaju, četkica ne raspadne, nekoliko ću puta u mjesecu ići svom univerzalnom Majstoru, kojem ću priznati i pokazati sve kvarove koje sam u svojoj ljudskoj nespretnosti napravila, kako bi nakon njegovog popravka mogla dalje odjevati moju univerzalnu kombinaciju.


Monika Kajinić – Žena vrsna
Foto:  Sabina Ciesielska – Unsplash