Moli za milosti Gospine šutnje i skrovitosti

moli

Majka Marija nam je po mnogo toga izvanredan primjer svetosti i pokazuje nam kako živjeti istinski predano Bogu. Ono što posebno zadivljuje je njezina šutnja. Njezina sveta skrovitost i čuvanje u srcu svega što je doživljavala tijekom Isusova života (usp. Lk 2,19). Uistinu, Bog nam po njoj, Odabranoj, pokazuje kako su za poniznost i predanje svog života Njemu važni šutnja i skrovitost.

Nije to poziv da se sakrijemo i mrtvimo do te mjere da ne govorimo i glumimo o svojim mišljenjima i osjećajima. To je poziv da u svetoj mudrosti, vođene Duhom Svetim, kao Gospa koja je sva bila puna Božje milosti, znamo kada i što govoriti, djelovati, a kada pak samo s Gospodinom u srcu proživljavati određene situacije.

U braku i obitelji

Ispitaj malo svoju savjest i način kako komuniciraš u braku, s mužem, te kako se odnosiš prema djeci. Sigurno je puno prigovora, ukora, pretvaranja i suvišnih komentara koje bi voljela izbrisati. A tek svađe s mužem i vikanje na djecu! Ili ono „kvocanje“ i prigovaranje?! Zato moli, utječi se Gospi, predaj svoj jezik, utječi svoje misli i riječi Njezinom Bezgrešnom Srcu. Pusti da te njezina molitva Božjom milošću vodi i preobražava u nježnost i ljubav, kakva trebaš biti u svojoj obitelji.

Dan po dan uočavat ćeš više mekoće u svom govoru, više razumijevanja prema mužu, više praštanja u obitelji i mudrosti u odgoju. Toga itekako treba u svim našim obiteljima! Uočit ćeš riječi mudrosti kada treba uputiti odgojnu poruku djetetu, kada treba nešto otvoriti pred mužem. I uočit ćeš jedno bogatstvo života u obitelji i duboku sakramentalnost braka. Ne treba sve biti izrečeno, prenaglašeno i o svemu raspravljeno. Ne znači da si uspješna kao majka tek ako imaš osjećaj pobjede i autoriteta nad djecom. Poput Gospe, uči se više toga čuvati u svom srcu, prikazujući to Bogu. Sve ćeš se više učvršćivati na svom putu predanja, poniznosti i svetosti.

Na internetu

Puno traga, glasa i svoje intime ostavljamo po društvenim mrežama i na drugim mjestima na Internetu. Pročitaj svoje komentare kao da si netko treći. Pogledaj slike koje objavljuješ kao da si neki stranac. Ostavljaš li previše svoje intime javno izložene? Ogovaraš li svoju obitelj, objavljuješ li o slabostima svog muža, i to njemu iza leđa? Rugaš li se nekim slikama, videima ili bilo kome drugome misleći da je to zabava? Ako na išta odgovaraš sa da, bez obzira koliko to često činila, pozvana si obratiti se od takvog ponašanja koje nije nimalo sveto.

Internet se može činiti bezazlenim jer nije realan i na njemu ostavljamo djeliće svojih profila. Oblikujemo ih kako želimo u javnosti ili određenoj grupi ljudi, ali ipak odražava naše djelovanje iza čega stojimo mi kao osobe i pred Bogom potpuno odgovaramo za to kako se ponašamo. Pogledaj kakav zaista „profil“ ostavljaš svojim djelovanjem online. Ako nije sveto, ako nije skrovito i na slavu Bogu, nemoj više to činiti na taj način. Ne hvali se, ne uzdiži se, ne prikazuj se kao žrtva, ne objavljuj napadne fotografije svoga tijela… Moli Gospu da ti u tome pomogne po svojim milostima svete šutnje i skrovitosti, da svaki tvoj trag, posebno ono što činiš na internetskim servisima i stranicama, bude skromniji, skrovitiji i – svetiji.

U društvu

Jako malo treba da te nešto kao okidač u razgovoru okrene prema (ne)namjernom ogovaranju. Vrlo malo nam treba da „izlanemo“ malo više iz svoje bračne intime ili možda nekog dubljeg problema s djecom, nego što bismo trebali. Često popustimo kako se odjenuti s izlikom da nismo na misi ili je prevruće ili nešto treće pa se malo više pokažemo nego što bismo to činile na čedan način. Kada se prijateljica požali u nekom problemu, a ti onako bez previše razmišljanja govoriš kako si posebno uspješna bila u sličnoj situaciji, u toj borbi s djecom, kako tvoj muž nikada nije takav, kako ne razumiješ zašto netko to ne može svladati… Jako lako se odmaknemo od gledanja u ljubavi na bližnje i sebe stavimo na prvo mjesto, i to glasno, neumjereno, napadno pa čak i do grijeha sebičnosti i oholosti.

Zato moli Gospu da bude tvoja suputnica i prije svega Majka koja te uči, da štiti tvoja osjetila, da ti izmoli milosti tako potrebne šutnje i skrovitosti – i pomaže ti na tvom putu svetosti.

A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu. Lk 2,51


S. D. – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!