Muškarci se podižu na molitvu – Marijini ratnici pod vodstvom Miljenka Jurića

Marijini ratnici, Među nama, svjedočanstvo, molitva krunice

Miljenko Jurić je Marijin ratnik. Samo oni koji su uistinu upoznali Gospodina i Njegovu Majku mogu stati u ove vojne redove. No to nisu vojni redovi ovog, zemaljskog svijeta već prvi redovi bojišta na duhovnoj ratnoj fronti. Miljenko je, doduše, iskusio i domovinsku bojišnicu, a sad je ponovno stao u prve redove još jedne vrlo važne bitke – one duhovne.

Osobno obraćenje, duhovni štit i kušnje

Miljenkova priča o obraćenju svjedočanstvo je za sebe. Nakon 30 godina života u ateističkoj obitelji, doživio je novo rođenje. Na tom putu pratila ga je naša Majka uz vodstvo marjanskog svećenika. Gospodin ništa ne prepušta slučaju pa tako ni Miljenkov put. Danas Miljenko nosi Marijin škapular te se posvetio Isusu po Marijinim rukama. Duhovni je to štit koji Miljenko nosi u svoju borbu.

Promišljajući kako ljudima približiti Mariju, Miljenko je doživio udarac, supruga mu se razboljela. No napast koja ih je zadesila samo je ojačala odluku koju je već donio. Znajući da nedostaje konkretne muške duhovnosti Miljenko je tražio muškarce koji će ponovno oživjeti onu starinsku „ora et labora“. „Vjeru treba živjeti, a ne tražiti euforiju“, zaključio je Miljenko i započeo svoj duhovni put s Marijom.

Poticaj dolazi iz Gospinog Međugorja

Sve je počelo molitvom ispred katedrale sv. Dujma u Splitu kao zahvalom što su biskupi ponovno otvorili vrata crkvi nakon pandemije. Uskoro je do Miljenka stigla snimka braće Poljaka iz Međugorja na kojoj zajedno mole na kiši što ga se snažno dojmilo. Osjetivši to kao vjetar u leđa i ohrabrenje, odlazi u Poljsku s jednom nakanom – prikupiti dojmove u zajednici Marijinih ratnika.

Marijini ratnici u Poljskoj – dojmovi i poticaji

Ne znajući da je fotografija molitve na Peristilu došla do patera Nikole Tandare u Poljskoj, Miljenko uz pomoć svog duhovnika odlazi na godišnji skup Marijinih ratnika u Krakovu. Molitelji u Poljskoj su ga očekivali te ga zadržali na nekoliko svojih susreta. Na prvom susretu dogovoren je odlazak na Svetu uru u katedralu u Krakovu. Sudjelovao je i u procesiji, a njihovim okupljanjima redovito nazoče i poljski biskupi. Tamo je Miljenko doživio snagu vjere Poljaka u svojem punom smislu. Ljubav prema Gospodinu i Majci ostavila ga je u dubokom promišljanju.

Već sljedećeg dana Miljenko je dobio potvrdu, znak da je upravo na onom put na kojem ga Gospodin želi. Tijekom razgovora s poljskim regionalnim voditeljem Marijinih ratnika, Miljenko je na dar dobio krunicu izrađenu od padobranskog konopa i s čeličnim zrncima što je čini posebnom zbog svoje težine. Zbunjen poklonom koji je dobio, Miljenko odgovara kako on nije dio njihove zajednice koja nosi takve krunice. No ono što nije znao jest da je duhovno bio dio njihovih molitvi već četiri mjeseca. Na to mu voditelj pokazuje fotografiju Miljenkove grupe s Peristila te svjedoči da se za njih mole već pet mjeseci, a napose i za Miljenka. U tom se trenutku rodila bratska ljubav i Miljenka je doslovno proparao oganj Duha Svetoga, živa vatra odozgor. Voditelj dalje svjedoči kako je dao izraditi četiri takve krunice, a na njihovu se izradu čeka četiri mjeseca. Pred 6 mjeseci dao je izraditi jednu za sebe, za patera Nikolu, za patera Mihovila te jednu za nekog posebnog. Na stražnjoj strani tog četvrtog križa pisalo je brat Miljenko.

Marijini ratnici mole na Gospine nakane

Na povratku u Split je odlučio pokrenuti kandidaturu za Marijine ratnike u Hrvatskoj. Na tom putu nailazio je i na poteškoće i na kušnje, napade i lažne optužbe koje ih još uvijek prate no s grupom muškaraca započinje molitvu svake prve subote u mjesecu. Formacija moli isključivo na Marijine nakane. Odredili su isti sat okupljanja kada se održavaju molitve i u ostalim gradovima diljem Hrvatske. Ova formacija Marijinih ratnika jedina je izvan Poljske koja djeluje autonomno.

Da je Miljenko odabrao po Gospodinovoj volji dolazi i po potvrdi poljskih Marijinih ratnika. Njih 80-ak je, naime, došlo dati molitvenu potporu svojoj braći u Split. Prevalili su dalek put da bi u zajedništvu sudjelovali na sv. Misi i molitvi. Jedino Marijinom snagom može se okupiti toliko mnoštvo molitelja! Od njih su dobili na poklon i Marijin kip koji iznose tijekom molitve.

Plodovi molitvi

Miljenko svjedoči o mnogim promjenama muškaraca koji su dio formacije. Plodovi su mnogi. Duhovni rast pomaže im da napreduju i sazrijevaju u svojoj ulozi supruga i oca. Žene su, također, svjedoci njihovih promjena. Svatko tko im se odluči pridružiti, ne ostaje ravnodušan i biva privučen Marijinim zagrljajem. Skupljaju se i svjedočanstva o ozdravljenjima, a ratnici mole i za one najranjivije, nerođene.

Poziv svim muškarcima u prve redove duhovne bojišnice

Miljenko vjeruje da će formacija Marijinih ratnika napredovati na svojem putu. Uz molitvu nadaju se organizirati i druge akcije u kojima će moći izliti svoje snage i napore. Izuzetno im je važna i molitvena podrška sa svih strana. Pozvani smo uputiti svoje molitve za sve Marijine ratnike da im Gospodin i Majka daju duhovnu snagu da ustraju na svojem putu. Pogotovo im je važna konkretna podrška svih muškaraca koji se osjete pozvanima sklopiti ruke na molitvu i sudjelovati u najvećoj bitki dosada.

Livija Rogulj – Žena Vrsna
Foto: Miljenko Jurić – Privatni album

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.