Mladi muž i otac: “Nisam dvojio hoću li biti na porodu uz svoju suprugu!”

otac na porodu

Nikada nisam dvojio oko toga hoću li biti na porodu uz svoju suprugu. Od trenutka kada smo otkrili da je Ana trudna, znao sam da je moje mjesto uz nju. Nisam mogao zamisliti da sjedim negdje drugdje i propuštam najvažnije trenutke svoga života.

Kako sam se pripremao za ovaj događaj?

Zapravo, ne bih znao sažeti odgovor u obliku nekog jednostavnog popisa savjeta. Kada smo se supruga i ja vjenčali, obećao sam joj da ću bezuvjetno stajati uz nju, u svakom trenutku, u dobru i zlu. Trudnoća je jedan od takvih trenutaka koji su sami po sebi izazov, a od očeva se tada traži dodatno sudjelovanje i pomoć oko tekućih obaveza. Ako muž nije svoje srce pripremio na žrtvu, teško će se snaći u novonastalim okolnostima.

Izazov i izgradnja

Uza sve promjene koje donosi trudnoća, moja je supruga imala intenzivne mučnine zbog kojih se mogla ograničeno kretati izvan kuće i obavljati samo osnovne poslove. Sav teret obaveza pao je na moja leđa, no to je snažno djelovalo na moju izgradnju. Kroz dodatno služenje svojoj supruzi u meni je sve više jačala odluka o tome koliko sam svojim prisustvom potreban na porodu. Ako ga shvatimo kao prirodan slijed muževa služenja supruzi i djeci tada ova odluka ne pada teško.

Priprema kroz trudnički tečaj za prisustvo na porodu

Prije nekoliko godina bolnice su tražile od očeva potvrdu o sudjelovanju na trudničkom tečaju, no s vremenom su bolnička pravila popustila te više nije obaveza sa sobom imati ovaj dokument. Međutim, od srca preporučujem odlazak na trudnički tečaj jer ćete tamo dobiti jasniju sliku o procesu koji je pred vama i znat ćete što očekivati te kako se pripremiti. Pomoći će vam kako se snaći u dotada nepoznatim situacijama kao što je puknuće vodenjaka, kako u miru stići do bolnice, kako pomoći supruzi da održava pravilno disanje i kako je voditi kroz prvi dio poroda. Mnogo je detalja koje treba planirati, a moje je iskustvo da je bolje biti spreman, a ne prepustiti brigu supruzi u trudovima.

Mogu vam preporučiti i da instalirate mobilne aplikacije koje su osmišljene da prate tijek trudnoće i djetetov razvoj. One vas informiraju vas o rastu i razvoju organa po tjednima.

Razumna i promišljena odluka

Posumnjate li ikada da je muževima mjesto u rađaonici, vjerujte mi da o ovako važnoj odluci treba dobro promisliti. U trenucima rađanja djeteta žena prolazi kroz snažne tjelesne i duhovne muke. Njezin je jedini oslonac suprug koji je u svojoj sabranosti sposoban bodriti suprugu, držati je za ruku i tješiti.

Duhovna priprema

Najvažnija je, dakako, duhovna priprema. Pripremite svoje omiljene molitve, bilo one kraće bilo strelovite. Supruga i ja smo pri svakom nadolazećem trudu zajedno molili Slava Ocu, a u međuvremenu smo pjevušili omiljene psalme. Jedan od najprikladnijih u tim trenucima činio mi se „Jahve mi je svjetlost i spasenje, koga da se bojim?“ (Ps 27, 1) Možda su upravo ove naše molitve učinile da supruga bez poteškoća rodi naše prvo dijete, sina, što je u čudu ostavilo doktore i babice koji su prisustvovali porodu. Uvjereni smo da to nije bio plod samo trenutnih molitvi već svih onih koje smo molili tijekom cijele trudnoće, a koje su postale iznimno snažne u trenucima rađanja.

Od svega srca preporučam duhovnu literaturu – knjižicu „Duhovni pristup rađanju“ koju, igrom slučaja, nisam dovršio jer je naš sin došao na svijet 12 dana ranije. Nisam se pokolebao pa sam vrijeme u predrađaonici iskoristio za čitanje. Knjiga je predivna i siguran sam da ću je ponovno pročitati prije nego što dobijemo sljedeće dijete.

Važan je i stav vlastitog srca

Kao posljednje, ali jednako važno, istaknuo bih koliko je važan stav vlastitog srca. Duboko unutar sebe muškarac mora biti spreman duhovno i emocionalno bodriti svoju suprugu. U suprotnome, ako muž odlazi na porod jer se osjeća dužnim ili prisiljenim na to, tada će samo otežati situaciju i biti smetnja.

Moli sa svojom ženom, ljubi svoju ženu i služi svojoj ženi. Od tebe se traži samo – sve što možeš dati.


Stjepan – Žena vrsna
Foto: Kelly SikkemaUnsplash

*Koliko ženi znači prisustvo muža na porodu pročitajte ovdje.

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.