Najljepše molitve naših starih – duhovno bogatstvo u rukama

najljepše molitve naših starih

Među najnovijim Verbumovim izdanjima pojavila se prava škrinjica s blagom. Monografija „Najljepše molitve naših starih“ donosi nam duhovnu baštinu u kojoj se ogleda tradicija našega naroda, ali i šaroliko jezično blago. Ako zavirite među molitvice, možda ćete pronaći i onu koju Vas je naučila Vaša baka.

Verbumovo najnovije izdanje naslovljeno „Najljepše molitve naših starih“ monografija je koja vas obuzima svojom grandioznošću i obujmom. Čim uzmete u ruku ovu knjigu s naslovom obućenim u zlatnu boju i prekrasnom naslovnom ilustracijom, osjećate svojevrsno strahopoštovanje. Znate da se ispod korica krije jedno pravo blago. A ova je knjiga upravo to – blago hrvatske duhovne baštine.

Dugogodišnji sveobuhvatan rad

Monografija je nastajala od 2015. godine kada su urednici uz pomoć svojih suradnika prikupili mnoštvo starih molitvi koje su se molile kroz generacije naših obitelji. Prikupljene su iz svih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Zahtjevan projekt koji je trajao nekoliko godina urodio je predivnom zbirkom s vise od 300 drevnih molitvi.

Sadržaj monografije Najljepše molitve naših starih

Uz svaku molitvu zabilježeno je ime i prezime (ako je poznato) osobe koja je usmeno prenosila molitvu te mjesto odakle molitva potječe. Na kraju knjige mogu se pronaći i detaljniji podaci o molitvi, tradiciji i ostalom. Sadržaj je osmišljen kao svojevrsna cjelina koja započinje Isusovim rođenjem- Navještenjem i radošću Božića. Slijede poglavlja Korizma, Veliki tjedan i Uskrs. U poglavlju Sveti Petar ide u raj možete pročitati molitvice ovom svecu nakon čega slijedi Isusova misa s molitvama duša koje žele stići u raj. Najbrojnije su molitve upućene Gospi za sve prilike i potrebe. Posebno su izdvojene Molitvice Isusu i Molitvice nedjelji. Nakon toga osmišljena su tri poglavlja pod nazivima Jutarnje molitvice, Svakodnevne molitvice i Večernje molitvice. Tematski ih prate Molitvice prije i poslije jela. Monografija završava Molitvicama drugim svecima, poglavljima Ostale molitvice, Dječje molitvice i Zaštitne molitvice.

Jezična raznolikost u molitvama

Osim što su svojim sadržajem ove molitve vrlo zanimljive, one nam i otkrivaju jezičnu raznolikost kojim se naše područje itekako može pohvaliti. Tu su i predivne fotografije koje su pažljivo odabrane da bi tematski pratile zapisane molitve. Prikazane su pučke pobožnosti, procesije, stare crkvice, krajolici i ostali zanimljivi motivi.

Najljepše molitve naših starih su vrijedna nematerijalna baština

Ne može se dovoljno naglasiti važnost ovakvog pothvata koji je na jednom mjestu obuhvatio golemo usmeno bogatstvo koje nas uči važnosti obiteljske tradicije te prenosi iznimno važnu nematerijalnu baštinu. Štoviše, vraća nas u vrijeme kada se čvrsto držalo do obitelji i vjere, zajedničke molitve i povjerenja u Boga. Lijepo je znati da ova škrinjica blaga ostaje budućim naraštajima kao dokaz iznimno bogate duhovne baštine i snažne vjere ovdašnjeg naroda.

Preporučujemo da uzmete u ruke ovu zadivljujuću monografiju i otkrijete koje se molitve kriju među njezinim koricama. Sigurni smo da ćete pronaći molitve koje ste i vi naučili od svojih roditelja ili baka i djedova, molitve koje će vam ugrijati srce i možda vas vratiti u djetinjstvo kada ste ih molili. Predlažemo vam i da stvorite vlastitu tradiciju, odaberete molitvu po nadahnuću i uvedete kao dio svoje obitelji.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Žena vrsna

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.