O zaljubljivanju i odljubljivanju svećenika i vjenčanih parova

O zaljubljivanju

Svjedočimo ovih dana o slučaju svećenika koji je odlučio ostaviti svećeništvo i osnovati obitelj. Dok se vodi gotovo javna rasprava o tome što znači biti iskren i pošten, prenosimo razmišljanje gospođe Todorić, koje nam fokus vraća na samu bit stvari.

Rekla bih par crtica o zaljubljivanju i odljubljivanju vjenčanih vjernika.
To je trenutno kemijski proces koji razara Crkvu i obitelj, a na koji današnji moderni čovjek ne može svojom vlastitom voljom utjecati. Zašto? Zato što ga je dohvatila neka moderna vjera koja ne podrazumijeva trpljenje, suzdržavanje i potpuno sebedarje, nego lažno milosrđe i poštenje.

Iskren?

Tako ispada da je svećenik koji s oltara govori kako ostavlja Crkvu i ide nekoj ženi pošten jer je bio iskren, a nitko ne razmišlja što je s Isusom kojega je napustio zbog žene.

Kako god okreneš, Isus krvari, ali On je ionako Tajna i ne vidi se stvarno, pa ne moramo o Njemu ni misliti u svakoj situaciji.

Moja prijateljica, zna ona koja je, Bog je blagoslovio, možda ovo čita, ostala je sama s dvoje nejake djece. Muž joj se pod stare dane zaljubio. Njezin muž glasi za poštena čovjeka.
On se drži svih zakona, ne krade, nije dužan, podmiruje sve svoje svjetovne obveze i vjernik je. Nego, kad je došlo vrijeme, on njoj pošteno kaže: „Ja sam našao ljubavnicu i čini mi se da je volim.“

Što je poštenije?

On smatra da je to poštenije prema njegovoj ženi i djeci, nego da nastavlja s njom živjeti kao da je sve u redu. Najzad odlazi s ljubavnicom, pa s drugom, trećom… nije ni važno do kojeg broja je došao. On nije nikad razmišljao da je nepošteno prema njegovoj ženi imati ljubavnicu, jer ljubav je uvijek poštena, pa zaljubio se čovjek, ne može se na to utjecati, to je sigurno s Božje strane, misli on.
Misli i da je voli i automatski da je pošteno otići s onom koju voli, a napustiti onu koju više ne voli i ima s njom djecu… On ne misli da je njegovo „poštenje“ uništilo generacijama unatrag njegovu obitelj. Sve zbog toga da ugodi svojoj požudi tijela.

(Ne)sposobnost ustati

Sramotno za čovjeka koji kaže da je vjernik, zar ne? Ne njegov pad, pada svatko, nego njegova nesposobnost ustati za Onoga koji mu je dao to tijelo. Pa što onda ako si se zaljubio? Odljubi se šibom i pokorom, trpi, oslobodi se napasti i Bog će te nagraditi savršenom ljubavi. To te vjera uči! Raspni se s Isusom koji se razapeo za te i ne budi jadan, nego budi svet.
Ne ostavljaj Boga radi čovjeka, zaljubljenost će proći i svi ljudi i svijet će proći, ostaje ti na kraju samo Bog. Dok se ne vratimo izvoru naše vjere brakovi će se rastavljati, svećenici će napuštati službe, djeca će se ubijati…

ŽRTVA-EUHARISTIJA-APOSTOLAT – uzmimo ovo za lozinku dok smo još tu.


Anela Todorić – Žena vrsna
Foto: Nick Fewings – Unsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.