Ako patite od anksioznosti, trebate znati najčešće ponavljan savjet u Bibliji

Ne bojte se

Biblija nas ohrabruje da se ne bojimo

Možda ste već upoznati s nekoliko stihova ohrabrenja iz Svetog Pisma: primjerice, kada se anđeo Gabrijel ukazao Mariji, najavljujući da će ona biti Majka našega Spasitelja. Ili kada je Josip čuo te riječi kad je shvatio da će postati Isusov zemaljski otac: „Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga.“ (Mt 1,20)

Prije Isusova rođenja u Betlehemu, drugi se anđeo ukazao trima kraljevima s istim ohrabrujućim riječima.

Kada je Zahariji rečeno da će njegova žena začeti dijete u svojoj starosti, “bio je prestrašen; i strah ga osvajao. Anđeo mu odgovori: “Ne boj se, Zaharija! Uslišana ti je molitva: žena će ti Elizabeta roditi sina. Nadjenut ćeš mu ime Ivan.” (Lk 1,12-13).

Zapravo, mnogo, mnogo puta osim u ovim primjerima, Biblija nas ohrabruje da se ne bojimo.

Jedan ‘ne bojte se’ za svaki dan u godini

U trenutku Isusova Preobraženja, učenici su pali na zemlju nadvladani strahom. Ali Isus dođe i dotakne ih govoreći: “Ustanite, ne bojte se!” (Mt 17,6-7)

Kada sve zbrojimo, formulacija „Ne bojte se“ u nekom obliku ponavlja se 365 puta u cijelom Pismu!

Toliko naših malih i velikih dnevnih briga vrti se oko nekakvog straha od onoga što će se dogoditi. Anksioznost troši mnogo energije: Hoće li put proći u redu? Hoće li imati prometnu nesreću? Hoću li ikada moći oprostiti svom bratu? Radim li ono što Bog želi od mene u ovoj situaciji? Što će nam medicinska ispitivanja reći? Hoće li se njegova ovisnost pogoršati? Donosim li pravu odluku? Hoću li stvarno vidjeti svoje voljene na nebu? U našim glavama vrte se beskrajna pitanja, a Bog nas svaki put podsjeća da se obratimo Njemu u molitvi i povjerenju.

Neće nas očuvati od nevolje, ali bit će uz nas

U Otkrivenju (Otk 2,10) smo ohrabreni: Ne boj se onoga što ti je trpjeti! Evo, Sotona će neke od vas baciti u tamnicu da budete iskušani. Bit ćete u nevolji deset dana. Budi vjeran do smrti i dat ću ti vijenac života.

U Ponovljenom zakonu (Pnz 31,6) ohrabreni smo da se uzdamo u Boga te da nas neće napustiti kada Njega stavimo na prvo mjesto u svom životu: „Ohrabrite se i budite odlučni! Ne bojte se i nemojte predati pred njima. Ta sâm Jahve, Bog tvoj, ide s tobom; neće te zapustiti niti će te ostaviti.”

Psalmi (Ps 27,1) nas podsjećaju da nas nikakva zemaljska razočarenja ne mogu pokolebati: „Jahve mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Jahve je štit života moga: pred kime da strepim?“

U Jeremiji (Jr 1,8) čitamo: „Ne boj ih se: jer ja sam s tobom da te izbavim“.

Evanđelje po Mateju (Mt 10,28) donosi sljedeće: “Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu.“

Luka (Lk 12,7) nam u svom evanđelju govori: “A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se! Vredniji ste nego mnogo vrabaca!”

U Evanđelju po Ivanu (Iv 6,20), doznajemo što je Isus rekao svojim učenicima kada su ga vidjeli kako dolazi k njima hodajući po vodi: “Ja sam! Ne bojte se!“

Sveti Ivan Pavao II. započeo je svoj pontifikat s ključnim podsjetnikom: “Nemojte se bojati!” Ovaj svetac našega vremena stalno nas potiče da prihvatimo mir koji nam Krist nudi i da uvijek vjerujemo u Njegovu ljubav i milosrđe.


Patty Knap – Aleteia
Prevela: Lucija Stepanić
Foto: Tessa RampersadUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!