Pluteni čepovi – odličan materijal za recikliranje

Pluteni čepovi

Iz nekog razloga imam naviku čuvati plutene čepove. Kao, zatrebat će mi kad-tad. U 5,5 godina braka nakupila se lijepa hrpica tih čepova. Nemojte me krivo shvatiti, kod nas se vino najviše koristi u kuhanju, posebno bijelo vino. Crno tu i tamo, najčešće za pašticadu. Eto otkuda ta hrpica (zamislite da je ovdje emotikon koji namiguje).

U zadnje se vrijeme dobro osjećam kada se rješavam stvari pa sam naišla i na te plutene čepove (one koji će mi sigurno kad-tad zatrebati). Prije negoli sam ih bacila, otišla sam na Pinterest provjeriti mogu li možda pronaći nešto kreativno, korisno i zanimljivo pa da ih recikliram. Moram priznati da nisam puno očekivala, kad ono… Iznenađenje! Evo što sam pronašla:

Pluteni čepovi kao košarice

Pluteni čepovi, košariceMalo vremena, mašte, dobre volje, plutenih čepova i vrućeg ljepila mogu rezultirati korisnim stvarčicama koje zaista možete koristiti u kućanstvu. Košarica za kruh (ili bilo što drugo), organizator za kuhače i ostala kuhinjska pomagala, zdjela za voće ili košarica za salvete su samo neke od ideja.

Plutene čepove možete ugraditi u svoj dom

Pluteni čepovi, domIstina, za ovakve pothvate trebate imati jako, jako puno plutenih čepova, puno vremena i vješte ruke, ali mene su ove ideje oduševile. Možda se netko i od vas odluči isprobati nešto slično.

Pluteni čepovi pretvoreni u podložak

Pluteni čepovi, podložakPodložak za vruće lonce, zdjele, čaše ili za noge stolica da ne stružu pod – zaista korisne ideje koje se mogu brzo i jednostavno izraditi.

Pluteni čepovi u kupaonici ili predsoblju

Pluteni čepovi, otiračiOtirač za obuću ili čak za kupaonski pod kako se ne biste pokliznuli pri izlasku ispod tuša/iz kade je također korisna ideja. Uz to, starom zrcalu možete dati novo ruho, a ujedno ga i upariti s otiračem ako ga „uokvirite” u plutene čepove.

„Vinska stanica”

Pluteni čepovi, vinska stanicaEvo nekoliko ideja koje bi mogle biti zanimljive svim vinoljupcima. Ideja sa slike u sredini može biti i odličan poklon!

Podloga za podsjetnike, popise, poruke…

Pluteni čepovi, za podsjetnikeImate li staru ladicu koja ničemu ne služi, možete ju ispuniti plutenim čepovima i objesiti na zid te u nju „ubadati” papiriće s vama važnim porukama. Isto tako možete ubaciti i pokoji okvir za slike, ispod staviti kukice pa vam ovakva kreacija može poslužiti i kao mini vješalica. Ako želite malo razbiti monotoniju bijelog zida, ideja sa zadnje slike je možda ona na koju ćete se odlučiti. Izgleda lijepo, moderno, a ujedno je i korisno.

Organizator za nakit

Pluteni čepovi, organizator za nakitIspuniti stari okvir za slike plutenim čepovima ili jednostavno poredati plutene čepove u jedan red te objesiti na zid pa na to objesiti nakit, izbor je na vama. Možda vas kao i mene oduševi ideja sa zadnje slike! U široki pluteni čep zavijete kukice i na to objesite lančiće i/ili narukvice te sve skupa „vratite” u bocu – rezultat je kombinacija estetičnosti i korisnosti.

Pluteni čepovi kao privjesci

Pluteni čepovi, privjesciPluteni čepovi mogu poslužiti i kao privjesci za lančiće ili za ključeve. Vrlo jednostavno!

Pluteni inicijali

Pluteni čepovi, inicijaliBilo za poklon, bilo za vlastito uređenje prostorije, pluteni inicijali mogu biti zgodan dodatak vašem zidu ili vratima.

Pluteni okviri

Pluteni čepovi, okviriPlutene čepove možemo iskoristiti kao vijence za vrata ili kao okvir za sat ili zrcalo!

Još neke primjene

Pluteni čepovi, kućica za ptice, kutija za maramice, stalak za mobitel

Pluteni čepovi, kutija za ključeve, organizator za konac, štambiljUz malo volje, vremena, vrućeg ljepila i skalpel, pluteni čepovi mogu poslužiti za izradu kućica za ptice, kao kutija za maramice ili stalak za mobitel. Također, posložite li u stari okvir plutene čepove i uvijete li u njih kukice, možete dobiti lijepu vješalicu za ključeve. Imate li zamršen konac, pluteni čep vam može pomoći da ga bolje složite. Posljednja ideja bi mogla biti najzanimljivija dječici: plutene čepove pomoću skalpela možete izrezati u neki oblik pa umočiti u boju i napraviti svoj vlastiti štambilj.

Želimo vam puno zabave!


Suzana Džeko – Žena Vrsna
Foto: Pinterest

Suzana Džeko
Suzana Džeko

Rođena Slavonka udana za zgodnog i dobrog Dalmatinca. Roditelji (za sada) troje vesele dječice. Gnijezdo su svili u baroknom Varaždinu. Urednica kategorije Dan po dan, voli kreativnost i opušta ju pečenje kolača i ukrašavanje torti. Trudi se biti žena i majka po Božjem naumu, zahvalna što ju je Gospodin stavio na ovaj put. Uz diplomu magistre informatike, izabire karijeru mame kod kuće i u tome uživa cijelim bićem.