Neobičan poklon za vjenčanje koji će svi mladenci voljeti

Neobičan poklon za vjenčanje koji će svi mladenci voljeti

Nedavno sam imala čast biti kuma na vjenčanju divnog mladog para. Htjela sam im pokloniti nešto posebno, nešto što će im koristiti i ostati trajna uspomena. Dugo sam razmišljala što bi to moglo biti, a onda mi je sinula sjajna ideja.

Odlučila sam im pokloniti božićne jaslice

Budući da smo već duboko zagazili u jesen i došašće nam je pred vratima, dosjetila sam se kupiti im božićne jaslice. To je nešto čime će svake godine za Božić krasiti svoj dom, svjedočiti svoju vjeru u Uskrslog Gospodina i ujedno pronalaziti uzor i snagu u ovom prikazu.

Ako se odlučite za ovaj poklon u vrijeme koje nije (još) predbožićno, pronaći jaslice može biti pravi izazov. Zato predlažem da se organizirate na vrijeme – ili jaslice izradite sami. Kada kupite ili izradite jaslice, figurice možete odnijeti i na blagoslov svome župniku.

Osobno sam se odlučila na varijantu kupovine. Kada su jaslice stigle na moju adresu, kupila sam i ukrasnu kutiju odgovarajuće veličine, napunila je umjetnom slamom i u slamu poslagala figurice i štalicu.

Napisala sam i prigodnu čestitku

Uz svakog lika iz prikaza Kristova rođenja u čestitku sam napisala i što bih voljela da mladenci od njega nasljeduju. Poželjela sam im:

Marijinu vjeru, Josipovu strpljivost i poslušnost Bogu, mudrost sveta Tri Kralja u traženju Gospodina, poniznost pastira u klanjanju Gospodinu i na koncu, blagost i poniznost Isusovu da uvijek mogu jedno drugo ljubiti kako je On ljubio nas – do kraja.

Moji mladenci bili su oduševljeni poklonom i sigurna sam da će se ove jaslice naći pod njihovim borom već ove godine.

Postoje i druge opcije

Prije nego što sam se odlučila za jaslice, razmišljala sam o kupovini kipa Marije Pomoćnice, budući da su se mladenci njoj utjecali za zagovor tijekom hodanja. Općenito, slika ili kip njihovog sveca zaštitnika (ako ga imaju) je dobar odabir. Također, Devetnica blaženim roditeljima sv. Terezije iz Lisieuxa Louisu i Zelie Martin dobar je dodatak svakom poklonu. Oni su jedan od rijetkih bračnih parova koji su kanonizirani. Dobro će razumijeti izazove pred kojima se nalazi mladi bračni par i biti im izvrsni zagovornici. Popularna varijanta poklona za mladence je i papinski blagoslov koji se može naručiti iz Vatikana. Što god odlučili, svakako mladencima poklonite i svoje vrijeme – pomolite se za njih i prinesite njihovu ljubav Gospodinu, moleći blagoslov za njihov brak.


Lea Potočar – Žena vrsna
Foto: Wijdan MqUnsplash

Lea Potočar
Lea Potočar

Apsolventica je psihologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Član je molitvene zajednice Božja Pobjeda. Vedra djevojka otmjene duše koja se trudi svakodnevno rasti u vrsnosti, brusiti darovane talente i napredovati u svetosti po zagovoru omiljenog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca.