Kroz trudnoću i porod zaljubio sam se u tijelo svoje žene

Porod je učinio moju suprugu još ljepšom

Bezuvjetna se ljubav ogleda u odnosu muža prema ženu, i prema njezinom tijelu jednako kao i prema duši. Žene se često brinu koliko će trudnoća i porod utjecati na njihovo tijelo i suprugov pogled na njihovu ljepotu. Prema svom iskustvu, prisutstvo porodu pomoglo mi je voljeti suprugu u potpunosti – tijelo i dušu.
Prirodno je da je ženama potrebna bezuvjetna ljubav – znate: strpljiva, nježna, nesebična ljubav o kojoj slušate na vjenčanjima. Svjesni smo da naša tijela stare i s vremenom postaju manje privlačna, ali zavjetovao sam se svojoj supruzi da ću uvijek je jednakom mjerom voljeti. Pri tome ne mislim da ću voljeti njezinu dušu unatoč tjelesnom izgledu već da ću oboje bezuvjetno voljeti kao nešto nerazdvojivo.

Čudo rađanja

Nisam oduvijek o ovome imao jasan stav, no nešto se u međuvremenu dogodilo. Svjedočio sam čudu rađanja. Prva mi je naša trudnoća bila doslovno nevjerojatna. Supruga mi je pokazala tri pozitivna testa na trudnoću, ali nisam vjerovao da se u njezinom tijelu zaista nalazi ljudsko biće. Tko uokolo hoda s jednim ljudskim bićem unutar sebe? To je ludost.
Počeo sam vjerovati nakon prvog ultrazvučnog pregleda. Iako je naša kći bila veličine graha, mogli smo vidjeti kako joj srce tuče. Tijelo moje supruge stvorilo je unutar sebe ljudsko biće sa srcem. Uskoro sam osjetio kako dijete udara unutar trbuha i kako se okreće. Nikako se nisam mogao zasititi tog osjećaja.

Ljubav je još više rasla

Tada sam izbliza svjedočio trudovima i porodu. Poštedjet ću vas detalja, međutim, kada sam vidio da je moja supruga rodila dijete, to jest donijela ljudsko biće na svijet, osjetio sam strahopoštovanje prema njezinom tijelu. Kada je dojila naše dijete tijekom te noći, moja je ljubav sve više rasla.
Sada je već bilo očito da tijelo moje supruge nije tek prekrasno oblikovan hram koji čuva njezinu dušu. Tijelo je nešto zadivljujuće samo po sebi – nešto što zaslužuje moju bezuvjetnu ljubav.
Također je vrlo važna činjenica da je ono što je potaknulo cijeli ovaj čudesan proces mnogo više od ljubavi jedne duše prema drugoj (ostat ću pri ovom suptilnom objašnjenju).
Svjedočenje rođenju djeteta urodilo je sasvim novom perspektivom, daleko od stajališta da takve stvari umanjuju privlačnost. Naučilo me što znači bezuvjetna ljubav prema tijelu i duši.


Timothy P. Carney – Verily
Prevela: LR
Foto: Seth Reese – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!