7 iznenađujućih stvari koje se događaju kada češće moliš krunicu

postaješ

Ako ti se ikada učini teško moliti krunicu ili ti je teško obvezati se da ćeš to činiti redovito, čitaj dalje i saznaj sedam iznenađujućih stvari koje se događaju u tvom životu kada počneš češće moliti krunicu!

Postaješ manje sebična

Znaš kako je to kada nekoga ili nešto voliš cijelim srcem i vrlo si strastvena u vezi toga, ali ponekad je teško djelovati u skladu s tom ljubavi? Tako se ja osjećam vezano za krunicu. Volim je i volim što smo je dobili kao dar. Zaista vjerujem u njezinu snagu. Ali odvajati vrijeme za molitvu? To zahtijeva da se žrtvujem i odustanem od vremena i energije za sebe i umjesto toga razmišljam o otajstvima. Molitva krunice pomaže nam ponovno se usmjeriti na Krista koji nas može izdići iznad nas samih i naših grijeha i koji nas iznova uči disciplini suzdržavanja od upuštanja u našu sebičnost.

Postaješ discipliniranija

Što više moliš krunicu više je želiš moliti. Milost discipline je iskovana u onim trenucima kada utišaš svoje misli kako bi se koncentrirala, kada moliš i onda kad si umorna ili kad ugasiš mobitel kako bi molila krunicu prije spavanja. Ova djela discipline utječu na sva područja tvoga života. Disciplina je kao trening, ne možeš postati maratonac na prvoj trci. Ali možeš se izgrađivati malo po malo kroz vrijeme. Krunica ti pomaže napraviti te sitne korake prema cilju da učiniš Boga najvećim prioritetom u svom životu. Čak i onih dana (ili razdoblja) kada ne osjećaš emocionalnu ili duhovnu utjehu, ustrajati u molitvi krunice je divan način da ostaneš vjerna, ispuniš dužnost prema Bogu i našoj Gospi i slijediš to „malo pravilo“ u svom danu.

Gospa otkriva nutrinu

Znam da ako si doživjela suhoparno predstavljanje krunice u djetinjstvu (možda si bila prisiljena moliti je od strane dobronamjerne učiteljice ili roditelja  i povezuješ je s običnom dosadom), može biti teško razumjeti kako krunica može ponuditi nešto prelijepo ili uzvišeno dok je moliš, čak i ako vjeruješ u njezine snažne posljedice. Ali ja zaista vjerujem da se skrivene dubine otkrivaju kada često molimo krunicu. Redovito meditirajući svako otajstvo naša Gospa s Kristom ti ima nešto za dati. Možda je to pogled u područje tvoga života na kojem vodiš borbe. Možda je to prosvjetljenje vezano za određeni trenutak Kristova života koji će ti stvarno pomoći. Možda je to iskustvo koje se može dogoditi u dubokoj molitvi da se osjećaš da si zapravo tamo u trenutku kada se to otajstvo događa. Uvijek postoji nešto novo za istražiti i uvijek nešto dobro za otkriti.

Imaš više hrabrosti

Kada počneš stavljati svoje povjerenje i svoj život, čak i svoje srce u Marijine ruke kroz krunicu, počinješ shvaćati kako je ona prije svega praktična, jednostavna i puna rješenja. Ona nas samo želi dovesti Kristu i toliko nas voli s istinskom nježnošću savršene majke da joj iskazujemo veliku čast kada joj dajemo naše probleme. Hrabrost počinje rasti u životu koji se uvijek iznova okreće Mariji kako bi tražio pomoć i vjeruje da će ona providjeti. Možeš imati ogromnu količinu hrabrosti kada znaš da je Marija na tvojoj strani! Sveti Maksimilijan Kolbe je rekao: „Vidim Mariju svugdje. Nigdje ne vidim probleme.“

Tvoj dan mirno protječe

Jedan od naših autora je ovo rekao o svakodnevnoj molitvi krunice: „Ona čini cijeli moj dan mirnijim kao da Marija bdije boreći se protiv loših stvari. Stvari lakše dolaze na svoje mjesto. Više sam svjestan Božje prisutnosti.“ Molitva krunice ne briše patnje iz tvoga života, ali daje ti mnogo jače oružje za borbu s njima.

Postaješ svjesnija prije nego nastupi trenutak iskušenja

Jedno od 15 obećanja moljenja krunice je ovo: „Krunica će biti moćno oružje protiv pakla, uništit će grijehe i izgnati herezu.“ Iz vlastitog iskustva znam kada često molim krunicu, kao da se trenutak prije nego sagriješim uspori. Ovime mislim, ako, na primjer, želim odugovlačiti ili ogovarati, ne učinim to automatski. Prepoznajem da te radnje počinju razgovorom u mojoj glavi. Postajem svjesnija iskušenja prije radnje i imam više vremena razmisliti želim li to zaista napravili ili ne. Moleći krunicu počinjem gledati na svoj život kroz perspektivu koju dijelim s Bogom i počinjem uviđati da je ono što on želi od mene dobro i da ja to isto želim.

Počinješ živjeti utjelovljenje

Snaga krunice leži u njezinoj jednostavnosti. Ona je naoko tako jednostavna da se može učiniti glupom za inteligentan um. Često mislimo da trebamo pronaći komplicirano, pametno, teško rješenje kako bismo riješili naše komplicirane, pametne, teške probleme. Buljimo u ponor naših problema i pitamo se kako ćemo pronaći rješenje toj dubokoj rani. Ne moramo. Bog je došao na zemlju kao sitna, slaba i bespomoćna beba rođen u siromaštvu. Krunica, tako varljivo jednostavna da ju se može moliti u svim okolnostima, je najsnažnije molitveno oružje koje imamo.

„Ne postoji problem, koliko god bio težak, zemaljski ili duhovni, u osobnom životu svakoga od nas, u našim obiteljima koji se ne bi mogao riješiti pomoću krunice.“ s. Lucija iz Fatime.


Ruth Baker – Catholic link
Prevela: Katarina Zarinkijević
Foto: TeiTo

 

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.