Kako postati i ostati organiziran

kalendar

Ponekad se ne radi o tome što prvo početi pospremati nego o tome da uvedete nekoliko svakodnevnih organizacijskih navika koje će vam pomoći da se nered i kaos ne otmu kontroli.

Ovdje je 9 stvari koje danas možete napraviti kako biste ostali organizirani.

1. Koristite notes s popisom

Do kaosa često dolazi jer u našem mozgu pokušavamo žonglirati s previše stvari. Ne možemo se fokusirati niti na jednu stvar jer pokušavamo zapamtiti sve. To je u najmanju ruku iscrpljujuće.

Uzmite notes i počnite stavljati na papir sve što vam padne na pamet da treba napraviti. Neka taj popis bude vrlo detaljan jer što više koraka zapišete, manje ćete trebati pamtiti. To je jako važno za vaš mentalni nered čak i ako niste u mogućnosti u jednom danu riješiti sve stavke s liste.

2. Ažurirajte svoj obiteljski kalendar

Sada uzmite svoj popis i unesite ga u kalendar (ako nemate glavni obiteljski kalendar, brzo ga nabavite!). Provjerite jesu li u kalendar uneseni dogovori, školski događaji, stvari koje morate donijeti itd.

Na primjer, ako u petak trebate donijeti kolače u školu, za četvrtak zabilježite da ih trebate kupiti ili napraviti.

3. Planirajte jelovnik za današnji dan

Možda još ne planirate jelovnik za cijeli tjedan, no možete ga planirati za današnji dan. Umjesto da čekate zadnji čas (nije li to najgore!), ujutro planirajte što ćete jesti navečer.

Provjerite što imate u zamrzivaču, izvadite neko meso, potražite recept i spremni ste. Deset minuta planiranja unaprijed spriječit će da se ostatak dana brinete o tome te osloboditi raznorazni prostor za razmišljanje. Vidite li obrazac ovdje?

4. Nikad ne izlazite iz sobe praznih ruku

Jedan od mojih najboljih savjeta kako da nered imate pod kontrolom jest taj da uzmete nešto sa sobom svaki put kad izađete iz sobe. Radite to u hodu… prljavo posuđe, rublje, igračke, pošta, bilo što. Ako je toj stvari mjesto u sobi u koju idete ili kroz koju prolazite, uzmite ju sa sobom!

5. Dajte zadatke svojoj djeci

Previše je mama koje pokušavaju sve napraviti same. Uključite svoju djecu. Počnite danas. Svako dijete zadužite da napravi jedan zadatak s vaše liste. Znam da je katkad brže da to jednostavno napravimo sami, no vježba mora početi negdje.

6. Odredite mjesto za donacije

Svaki dom treba mjesto za skupljanje stvari koje nam više ne trebaju. Uzmite veliku kutiju, napišite na nju „za donacije“ i recite svima čemu služi.

7. Odredite policu „ja nisam odavde“

Slično prethodnom, treba vam kanta za zadatke kraj ulaznih vrata. Ja to zovem „nisam odavde polica“ te na nju stavljam stvari koje trebam vratiti prijatelju, poslati poštom itd. Na taj način, kada sam na izlasku iz kuće, lako se mogu sjetiti što treba obaviti te zadaci ne zaostaju.

8. Obavite desetminutno pospremanje prije odlaska u krevet

Rekla sam to prije i reći ću opet. Obavite desetminutno pospremanje prije odlaska u krevet kako biste sljedeći dan pripremili za uspjeh. Stavite mobitele na punjenje, provjerite i ažurirajte kalendar, pospremite površine, pripremite užinu ili napravite što god trebate kako biste sljedeći dan počeli na pravi način. Razlika je ogromna!

9. Provjerite svoj stav

Na kraju, prestanite biti strogi prema sebi! Strogoća prema sebi samima ne čini ništa drugo osim da se osjećate jadno. Sutra je novi dan. Slavite svako postignuće, bez obzira na to kako maleno bilo.

Sretno organiziranje!


Lifeyourway.net
Prevela: dr.sc. Danijela Janjanin
Foto: Pexels.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.