Kako posvetiti vrijeme svakom djetetu u obitelji

Posvetiti se svakom djetetu posebno

Što roditelj može napraviti da se svako dijete u obitelji osjeća jednako važnim? Posvetiti vrijeme svakom djetetu posebno. Jednostavno je koliko i zvuči – obratiti pozornost dok nam dijete nešto govori i razgovarati s njim, leći pored njega i ušuškati ga kad nas za to zamoli. Sve se ovakve sitnice računaju kod djeteta koje je voljeno.

Suprug i ja imamo četvero djece, po dvije godine razmaka među njima. Nije jednostavno provesti vrijeme nasamo sa svakim od njih jer svatko želi našu pažnju baš cijelo vrijeme. Nedavno sam o tome razgovarala sa svojom prijateljicom i ona mi je predložila ideju koju smo usvojili i sada redovito koristimo.

“Slavljenikova večer”

Svaki mjesec na dan djetetova rođenja, svaki od njih dobije „slavljenikovu večer“. Primjerice, naš je prvi sin rođen 29. kolovoza stoga svakog 29. u mjesecu dobije „slavljenikovu večer“. Naš je drugi sin rođen 18. travnja stoga svakog 18. u mjesecu dobije vrijeme samo za njega.

Kada ta večer dođe, smiju ostati budni 20 – 30 minuta duže nego inače te mogu odabrati što god žele raditi s nama, ali to ne smije biti gledanje televizije ili igranje video igrica (bez tehnoloških naprava). Možemo igrati društvene igre, čitati knjige, otići u šetnju, pomoći ocu promijeniti ulje u autu ili mami pomoći ispeći brzinske keksiće. Cijelo je to vrijeme rezervirano za samo jedno dijete.

Svaki od nas kaže djetetu dvije važne stvari zbog kojih ih volimo

Kada završimo i dođe vrijeme za spavanje, posjednemo ih pokraj nas. Svaki od nas kaže djetetu dvije važne stvari zbog kojih ih volimo. Primjerice: „Volim te jer si zabavan i jer si cijelo vrijeme nasmijan! Volim te jer si tako dobar prema svojoj sestrici i jer je nasmijavaš kada počne plakati.“ Svaki od nas to napravi, navodeći barem dvije vrline koje cijenimo kod djeteta. Nakon toga, suprug i ja uzmemo dijete za ruku i naglas se pomolimo za njega tako da i ono čuje molitvu.

„Hvala ti, Bože, za ovo dijete. Molim te bdij nad njim i čuvaj ga ove noći i sutradan. Daj da provede lijep dan u školi! Neka zna koliko ga voliš i daj da svojim osmijehom i lijepim riječima podijeli Tvoju ljubav s bližnjima. On je pametan i zabavan, stvoren na Tvoju slavu i mi smo zahvalni na njemu svakoga dana.“

Konačno, navečer zajedno legnemo te ga ušuškamo. Kad god imate priliku, pomazite se sa svojim djetetom.

Istina je da su naša ostala djeca pomalo ljubomorna na „privilegirano“ dijete toga dana. Oni, također, žele da to bude i njihova posebna večer. Da bismo to riješili, dopustimo im potiho čitati knjige u svojim krevetima dok „slavljenik“ odlazi u krevet. Na taj način i oni ostaju malo duže budni što ih čini zadovoljnima. Naša djeca većinom odlaze u krevet u 19 sati, stoga ako produže do 19 i 20 nije veliki problem.

Postaviti podsjetik na dano obećanje ili dogovor

Da ne bih slučajno zaboravila naš dogovor, postavim mjesečni podsjetnik na mobitel tako da na određeni datum zasvira alarm u 17 sati te me podsjeti na moju obavezu. Podsjetnik se javlja na datum svakog od „slavljenika“. Također, velikim slovima upišem njihova imena na zajednički kalendar tako da i oni mogu vidjeti i veseliti se nadolazećoj večeri. Oni u tome istinski uživaju!

Jednostavno, iskoristite ovo vrijeme da biste bolje upoznali svoje dijete. Stisnite se uz njih i učite od njih. Razgovarajte s  njima i uživajte u njima… zabavljajte se!

Svaki put kada odvojite posebno vrijeme za svako od svoje djece, stvarate vječnu uspomenu u njihovim srcima. Uspomenu koja će trajati cijeloga života!

„Iskreno slušajte sve što vam vaše dijete želi reći, bez obzira na sve. Ako ne slušate pozorno njihove male tajne dok su djeca, neće s vama dijeliti ni one velike kada odrastu. Bez obzira kolika su vaša djeca odrasla, njihove su tajne uvijek jednako važne.“

Catherine Wallace – Your Modern Family


Prevela: LR
Foto: Jenna Christina – Unsplash

 

Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.