Potaknite interese svoje djece kroz kolekcionarske hobije

Potaknite interese svoje djece kroz kolekcionarske hobije, Igre i aktivnosti za djecu

Moderno vrijeme u kojem nove generacije imaju neke drugačije interese od svojih roditelja donijelo je određene promjene i u stilu življenja i u načinu razvoja djece. Pri tome najveći utjecaj imaju ekrani na kojima se sve više odvija većina života. Na taj način naš je život velikim dijelom postao virtualan.

Potaknite nove interese i približite djecu stvarnome svijetu

Budući da se mi, kao roditelji, još uvijek smatramo dijelom generacije koja se igrala na ulici i poznajemo igre u kojima sudjeluje više djece, mislim da smo dužni prenijeti svojoj djeci barem maleni dio svoga djetinjstva. Vjerujem da će ih to učiniti bogatijim osobama i naučiti ih da nije sve ono što svijet nudi ujedno i najbolji izbor.

Želite li sačuvati djecu od prevelike izloženosti video igrama, televiziji i bespućima interneta, pokušajte ih usmjeriti u nešto potpuno drugačije. Poklonite im- hobi, nešto po čemu će biti posebni i zanimljivi u svome društvu. Prilika je to da se djeca odmaknu od zagušujuće tehnologije i oblikuju svoju osobnost te razviju socijalne vještine. Hobiji, u prvom redu, potiču samostalnost i strpljenje. Uz to djeca obogaćuju svoje sposobnosti komunikacije, svoju kreativnost i suradnju s drugom djecom.

Ponudite im hobi

Počnite od toga da i sami budete primjer djeci i objasnite im da i vi imate neke hobije. Čime se odrasli najčešće bave? To može biti vrtlarenje, sportske aktivnosti, kreativno pisanje, slikanje ili čitanje. Pokažite im koliko vas hobi ispunjava i obogaćuje i što ste sve naučili baveći se svojim omiljenim zanimacijama. Ne zaboravite istaknuti da je hobi poput svijeta mašte, jednog carstva u kojem uživate biti samo svoji.

Vaši hobiji sigurno neće biti isti kao i hobiji vaše djece, ali možete se prisjetiti što ste voljeli raditi tijekom svoga djetinjstva. Također je važno prepoznati interese svoje djece te im ponuditi različit izbor onoga što bi ih moglo zainteresirati. Time ih možete, na neki način, usmjeriti na ono što smatrate da je njihovom duhu i tijelu najkorisnije.

Što se sve može sakupljati?

Pokušat ćemo vam ponuditi ideje za hobije u kojima djeca prikupljaju predmete i stvaraju jedinstvenu kolekciju.

1. Figurice anđela

Ovo je, vjerujem, hobi za koji bi se uglavnom opredijelile curice. Kao stvoren za djevojčice koje uživaju u raznim oblicima figurica anđela koji su uglavnom prikazani kao djeca. Figurice mogu biti razne, od keramičkih do vezenih i staklenih. Mogu se naći i u različitim kombinacijama s držačima za lučice ili svijeće. Mogu biti kao privjesci za božićno drvce ili ukrasi za torte. Neke figurice imaju i natpise. Dakle, izbor je zaista neograničen. Sjetite se i da vam ovakav dječji hobi uvijek može biti i ideja za rođendanski poklon, bilo da popunjavate već postojeću kolekciju svome djetetu ili ih potičete na novi hobi.

2. Sličice svetaca i krunice

Ovaj hobi može biti podjednako zanimljiv i curicama i dečkima. Sigurna sam da svaki katolički dom ima već pravu malu kolekciju, a da toga nismo ni svjesni jer ih čuvamo po raznim ladicama. Dakle, trebate ih samo potražiti i nastaviti niz. Lijepo je što iza svake sličice obično postoji i molitva svecu prikazanome na slici pa svaki put kada s djetetom uživate u razgledavanju kolekcije, možete i izmoliti nekoliko odabranih molitvi.

Krunice imaju sličnu priču kao i sličice svetaca, skoro ih u svakom kutku imamo. Ovo je prilika da ih djeca skupe i izlože na jednom mjestu, označe gdje su kupljene ili u kojoj su ih prilici dobili na poklon. Ako ih djeca uspiju uklopiti unutar okvira za slike, dobit će i lijep ukras za svoju sobu.

3. Papirnate salvete i poštanske markice

Ne poznajem curicu kojoj se ne sviđaju salvete. Baš je neobična ta povezanost između djevojčica i estetike. Salvete su se skupljale i bile dio djetinjstva mnogih curica koje su danas odrasle žene i majke. Vjerujem da se sve s nostalgijom prisjećaju tog bezbrižnog razdoblja. Također, mnogo je onih koje i danas čuvaju svoje kolekcije salveta i jedva čekaju prenijeti tradiciju na svoje kćeri.

Dobra strana ovoga hobije jest što nije ni skup ni zahtjevan. Danas postoji širok izbor salveta i mogu se kupiti u gotovo svakoj trgovini. Ipak, da bi ovaj hobi bio barem mrvicu izazovniji, pomozite djetetu da pronađe što zanimljivije i neobičnije uzorke. Sjetite se i da postoje papirnate salvete drugačijih oblika, okrugle, poput cvijeta ili trokutaste. Također, pitajte kod svojih obiteljskih prijatelja imaju li oni želju podijeliti svoju kolekciju s vašim djetetom (naravno, ukoliko nemaju drugu namjenu). Jednoga dana te se salvete mogu iskoristiti za decoupage tehniku- odličan hobi za odrasle.

4. Poštanske markice i kovanice

Poštanske markice tipičan je hobi za dečke iako danas nema pravila ni ograničenja. Iako klasična pošta više nije toliko popularna i poštanski sandučići uglavnom skupljaju samo račune, ipak se djeca mogu baviti i ovim hobijem. Hrvatska pošta redovito tiska nove poštanske markice, a vrlo često su povezane s nekim važnim događajima, obljetnicama ili prigodnim markicama u vrijeme blagdana. Dakle, izbora ne manjka. Također se možete povezati s ostalim kolekcionarima unutar grupa na Facebooku ili Instagramu. Osim toga, nikad ne znate kad može naići i neki vrijedan primjerak!

Još jedan sličan hobi jest kolekcija kovanica. Djeca mogu započeti s domaćom valutom što je odlična prilika da upoznaju različite vrijednosti novčića. Malo matematičkih mozgalica dobro dođe! Nakon što skupe niz lipa i kuna, mogu pomalo širiti svoju kolekciju i na kovanice iz susjednih zemalja. Sigurno postoje dragi rođaci i susjedi koji vole putovati ili rade u inozemstvu te ih djeca mogu zamoliti da im u prigodi donesu suvenir u obliku kovanice iz zemlje iz koje dolaze.

5. Kolekcija kamenčića

Ovo je odličan hobi za djecu koja žive na selu ili često odlaze kod bake i djeda koji žive izvan grada. U šetnji prirodom nije teško naići na razne kristale koji se kriju u šljunku ili su zakopani na samoj površini tla. Znamo da se djeca vole igrati na livadi, kopati rupe, sijati šljunak i slično. Sigurno će pronaći mnogo zanimljivih primjeraka manjih ili većih kamenja koji zanimljivo svjetlucaju na suncu.

Šetate li se plažom, djeca će lako pronaći oblutke raznih oblika, boja i šara. Njihovo će se oko vrlo brzo izoštriti u potrazi za neobičnim kamenčićima te će se kolekcija širiti i brže no što ste mogli pretpostaviti.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Galerije: Pinterest
Foto: Maksym Kaharlytskyi – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Livija Rogulj

Supruga i majka šestero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno uređuje životna blaga za Medju nama i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.