Pravilo sv. Benedikta u obitelji: moli i radi čak i na odmoru

pravilo sv. Benedikta

Ljeto je u punom jeku: temperature propisno visoke, more ugrijano, gužve na cestama, škola odavno gotova. Kad pomislimo na ljeto, javlja se slika izležavanja na plaži uz neki sokić, kupanje, šetnje i slično. Čak će vam i google ponuditi takve rezultate. Probajte!

Međutim, realnost je malo drugačija. Iza ljetnih kamera koje snimaju idilične prizore odmora stoje – radnici. Netko čisti i priprema plaže, netko radi od jutra do sutra u kafićima, restoranima, hotelima. Netko vozi te brodove, vlakove, autobuse koji dovode nasmiješene turiste. Ljeti još uvijek rade i bolnice i policija i sve druge institucije. Naravno, vama je to savršeno jasno jer većinu ljeta i sami radite, zar ne?

Ljeto kao prilika za ljenčarenje?

Djeca ne rade. Škola je završila prije skoro mjesec dana i svima koji su uspješno završili prošlu godinu obveze počinju tek u rujnu. Djeca su prepuštena odmoru koji često znači spavanje do pola dana, gledanje tv-a, igranje igrica na nekom tabletu ili pametnom telefonu i umiranje od dosade kad ih sve to zasiti. A koliko je to realno i dobro?

Odmor svakome od nas treba, no odmor prirodno dolazi izmjenjujući se s radom i naporom. Ako odgajamo djecu za život i Nebo, ne bismo li uvijek trebali ići u tom smjeru? U realnom životu ne postoji odmor koji traje gotovo tri mjeseca, zašto onda dopuštamo djeci da steknu takav dojam?

Osim toga često dopuštamo da tijekom ljeta i vjera ode na godišnji odmor. Nema vjeronauka ni drugih susreta u župi, čak i mnoge zajednice rade ljetnu stanku. Ako radite u turizmu i nedjeljna misa lako isklizi i, prije nego što se snađete, od vjere ne ostane ni početno slovo.

Pravilo sv. Benedikta u obitelji

Pravilo sv. Benedikta po kojem žive svi benediktinski samostani već stoljećima ima odlično rješenje: moli i radi. Molitva daje okvir našem danu i boja crno – bijele prizore koje radom stvaramo. Savršeni sklad! Benediktinci koriste časoslov koji daje čvrstu strukturu danu i pretvara sav rad koji u međuvremenu obavljaju u molitvu i slavljenje Gospodina. Prve riječi u danu hvala su Gospodinu, svaki odsječak dana umotan je u slavljenje, na počinak liježu s molitvom na usnama. Ipak, benediktinci u svom danu i jako puno rade i obično se upravo svojim radom uzdržavaju. Obrađuju zemlju, izrađuju i prodaju svoje rukotvorine i slično. Kako nam benediktinski način života može pomoći u obitelji?

Dok smo jednog ljeta gledajući video o benediktincima, suprug i ja razmišljali o ovoj temi došli smo do zaključka kako je upravo pravilo sv. Benedikta pravo rješenje za probleme ljeta. Kako bismo izbjegli da se odmor pretvori u ljenčarenje, svako ljeto osmišljavamo raznim projektima. Malo učenja, malo rada u vrtu i oko kuće, malo vježbanja u kućanskim poslovima, a sve obavijeno molitvom. Još uvijek nam ostane dovoljno vremena za igru, čitanje i odlazak na plažu povremeno.

Danu koji nema fiksnih obaveza potrebna je struktura. Crkva nam daje pravu strukturu kroz časoslov. Nismo redovnici pa ne koristimo sve časove nego se držimo osnovnih uz poneke dodatke drugih molitava. Postoji pojednostavnjeno izdanje Časoslova za narod, a i mnoge aplikacije nude osnovne časove. Na nekim internet stranicama moguće je pronaći i kompletan Časoslov. Mi uz časoslov ubacimo Anđeo Gospodnji u podne i krunicu, obično na putu do plaže ili u šetnji.

Kako uz djecu moliti časoslov ili moliti uopće?

Možda vam se čini da je s djecom teško moliti časoslov ili moliti uopće. Istina, molitva s djecom je priličan izazov, posebno ako imate samo malu djecu. U tom slučaju je možda bolje skratiti molitvu ili otpjevati neke psalme. Ako imate djecu školske dobi, oni mogu čitati naizmjence psalme. Najteži je početak. Međutim, ako ustrajete, djeca će brzo uhvatiti ritam časoslova i sudjelovati koliko mogu i koliko im dopustite. Posve malu djecu nemojte forsirati. Dovoljno je da budu tihi pa makar se igrali. Zvuk poznatih psalama prije ili kasnije pronaći će put do njihovih srdaca i privući ih da slušaju. Možda će vam se činiti da je to besmisleno sve do situacije u kojoj vaš trogodišnjak izrecitira stih nekog psalma usred igre. Maleni upijaju poput spužve. Potrudimo se da im je servirana uvijek čista voda. Možda je najvažnije da se ne uzrujavate. Ako smatrate da ih trebate opomenuti, učinite to smireno i s ljubavlju. Molitva nikad ne bi smjela biti vezana uz ljutnju i nervozu.

Časoslov nije jedini način

Naravno, časoslov nije jedini način da molitva unese strukturu u vaše dane bez obveza. Možete osmisliti svoj ritam s jednostavnijim molitvama ako vam se čini da to vašoj obitelji bolje odgovara. Crkva već nudi i takvih prijedloga. Anđeo Gospodnji se tradicionalno moli u svitanje, o podne i pri zalazu sunca. Krunica Božjeg milosrđa se moli u 15 h u vrijeme Kristove smrti na križu i sl.

Ono što je važno je da i ljeto bude prilika za prenošenje vjere i odgoj u svetosti. Odaberite svoje načine kako ćete učiti djecu da rad oplemenjuje i da se valja čuvati lijenosti. Provucite molitvu kroz dan i pokažite im da bez odnosa s Kristom nema života. Ta u Njemu živimo, mičemo se i jesmo. Neka vam ovo ljeto bude na rast i blagoslov!


Katarina Matijaca – Žena vrsna
Foto: TeiTo

 

Katarina Matijaca
Katarina Matijaca

Glavna urednica i osnivačica portala Žena vrsna udana je za najboljeg supruga na svijetu s kojim odgaja (za sada) sedmero djece. Neumorno tragajući za Istinom, Dobrotom i Ljepotom, prati Božje tragove u svakodnevici. Kada nije zauzeta brigom oko djece i kuće, vjerojatno ćete je pronaći kako čita, piše ili kukiča uz šalicu čaja.