Kako približiti Kristovu muku najmlađima u obitelji

Kristovu muku najmlađima

Korizma je vrijeme priprave za najveći događaj u liturgijskoj godini – Gospodinovo uskrsnuće. Ako ste se pitali kako približiti Kristovu muku najmlađima u obitelji i uvesti ih u korizmene običaje, pročitajte nekoliko dobrih savjeta.

Suzdržavanje od slatkiša ima svoj smisao

Prisjetimo li se svog djetinjstva, vrlo će vjerojatno većina nas korizmeno vrijeme povezati uz odricanje od slatkiša ili sokova. Na taj smo način izražavali suosjećanje s Isusovom mukom i vježbali samokontrolu i suzdržavanje od onog u čemu uživamo. Međutim, pravi smisao korizme možda i nismo u potpunosti razumjeli, pogotovo ako nam jedno takvo otajstvo nitko nije bio u mogućnosti objasniti. 

Sjećajući se vlastitih odricanja mogli bismo svojoj djeci približiti značenje korizme i objasniti razloge korizmenih odluka koje održavamo 40 dana do Uskrsa. Kako bismo mogli korizmu podignuti na mnogo značajniju razinu od običnog suzdržavanja od bombona? Kako da djeca vide dalje od muke odricanja onog što im je među najomiljenijim stvarima?

Korizma kao priprema za slavlje

Ako zagrebemo po površini i pokušamo prodrijeti u dublje značenje korizme, otkrit ćemo koliko je ovo razdoblje važno u pripravi za radost Uskrsa. Kao i kod svih važnih događaja u našim životima, priprema je ključan dio cijelog procesa. Tijekom 40 dana pripremamo se zapravo na najveće i najvažnije otajstvo katoličke vjere, ono što katoličkoj vjeri daje smisao, a vjernicima nadu – pripremamo se za slavlje uskrsnuća. To je vrijeme molitve, shvaćanja veličine ljubavi i snage oprosta i prihvaćanje nade u vječni život. Kako možemo približiti Kristovu muku najmlađima i dobro ih pripremiti za Uskrs?

Simbolika broja 40

Za početak bismo mogli uputiti djecu u simbol broja 40. Broj 40 javlja se u Bibliji na nekoliko ključnih mjesta u Bibliji i svaki se put nakon 40 dana dogodi nešto veličanstveno. U Starom zavjetu Izraelci su putovali pustinjom 40 godina dok ih Bog nije doveo u Izabranu zemlju. U Novom zavjetu Isus je proveo 40 dana u pustinji kušan od sotone nakon čega započinje svoje poslanje. Stoga, ni ovih 40 dana korizme nisu slučajni već simbol priprave za nešto veliko na kraju puta.

Zašto postiti i tko je uključen u post?

Vjerski je običaj postiti petkom, a ako imate manju djecu i obično ih ne ubrajate u članove obitelji koji poste, korizma je dobra prigoda da se i oni pridruže na ovaj način jednoj vrsti odricanja. Ako su djeca starije dobi (iznad 14 godina), lako ih je poučiti pravilu Katoličke crkve: petkom se obdržava nemrs, a na dane obaveznog posta – Pepelnicu i Veliki petak – i post i nemrs. Petak, također, nije odabran slučajno jer je to dan kada je Krist umro na križu te se toga dana vjernici prisjećaju Kristove muke i žrtve za cijelo čovječanstvo. Svojim odricanjem vjernici se na skroman način odriču dijela sebe. Dakle, vjerujem da djeca neće izgubiti na kvaliteti prehrane ako se ovih 40 dana postu i nemrsu pridruže i oni najmlađi.

Duhovna dimenzija daje potpunu pripremu tijekom korizme

Međutim, korizma nije usmjerena samo na post i odricanje. Priprema oko najvećeg kršćanskog blagdana temeljita je jedino ako je uključena i duhovna dimenzija. Ona je, u prvom redu, usmjerena na intenziviranje molitve stoga možete s djecom svaki tjedan korizme naučiti neku novu molitvu ili potaknuti djecu da sami napišu svoje molitve. Djeca mogu osmisliti i konkretnu pomoć tako što će skupljati novac koji će krajem korizme donirati svojoj župi kao pomoć siromašnim obiteljima. Uključimo u korizmu i posebnu dozu ljubaznosti prema ukućanima i prijateljima te na taj način posadimo sjeme dobrote u srca naše djece, dobrotu koju će moći isijavati prema svojim bližnjima.

Nezaobilazni Put križa približava Kristovu muku najmlađima

Još jedan prijedlog kako približiti Kristovu muku najmlađima jest redovit odlazak na Put križa gdje će moći poslušati dio Kristova života tijekom kojeg mu je bilo najteže, ali ga je iz ljubavi prema čovjeku podnio i istrpio da bi nam donio život vječni – ponudu koju ne možemo odbiti. Ako u vašoj župi postoji Put križa prilagođen djeci, svakako nemojte izostati. Možete ovu lijepu pobožnost njegovati i molitvom u obitelji koristeći onaj koji je prilagođen djeci.


Livija Rogulj – Žena vrsna
Foto: Ahna Ziegler – Unsplash

Livija Rogulj
Livija Rogulj

Supruga i majka četvero djece, uživa u životu u prirodi i od prirode. Radosno obavlja zadatke u uredništvu Majčinstva i istražuje jezična bogatstva. Zahvalna na Božjim talentima i milostima koje može prepoznati u svim životnim područjima.