Koja je razlika između stvaranja žene i muškarca?

razlika između

Da budem iskren, nisam planirao da će toliko litara Neretve proteći dok napišem nastavak na prošlo promišljanje. Osim Neretve, proteklo je u međuvremenu još mnogo toga i nadam se da nam je svima naš godišnji „šabat” bio na korist i izgradnju. Ali vratimo se gdje smo (o)stali.

Muškarcu treba pomoć

Čovjeku, muškarcu treba pomoć. Pomoć Boga, pomoć ženske ruke i srca, ali (evo ga, tu smo, ovo je taj ali) ne može sad to Bog obaviti sve „samo tako”. Da bi se došlo do tog novog Božjeg stvaranja, treba srediti, pripremiti neke stvari. Nije dovoljno samo imati gladna usta da bi ručak bio gotov. To je odmah jasno svima koji se bave domaćim kulinarstvom, ali i oni koji su gladni shvate to prije ili kasnije. Tako i nije dovoljna samo čovjekova potreba za pomoći (koje upbr (uz put budi rečeno, iliti hrv. btw) on sam nije ni svjestan, nego Bog).

Što znači da žena nije nastala samo iz potrebe, nego ima tu još sastojaka. Ponajprije čovjek je morao zaspati i naučiti sanjati, inače nikada ne bi, ne sreo, nego upoznao i prepoznao svoju ženu. Samo onaj koji zna sanjati (i to redovno čini) može upoznati ženu (veli Biblija). Što znači da naša buduća protagonistica nije samo povećano rebro ili bok Adamov, nego ostvarenje njegova sna. Žena je stvorena od muškarčeva sna.

Ženu treba (znati) čekati

Kažu neki pobožni ljudi da je to Bog učinio tako da bi i Eva imala priliku ponajprije biti sama s Bogom, kao što je i Adam prije nje, pa da se dogovore „neke stvari”. Dakle, Adam je prvo morao proći prag sna da bi uopće nazrijeo što mu to Bog sprema. Drugi važan (i neophodan) sastojak, jest i samo to „čekanje”. Ženu treba (znati) čekati, veli (ponavljam potiho) Biblija. Žena je trajanje, žena je Adamov doživljaj i događanje – izazov nad izazovima. Žena se stvara muškarčevim prepuštanjem, koje nije samo neka teorija.

Ova noćna avantura koštat će Adama njegovog boka, ali će mu otvoriti dotad neviđene horizonte. Nadalje, pisac ne koristi isti glagol za „proizvodnju“ žene, kao i muškarca, jer se očigledno radi o različitim poslovima i radnjama i za samog Boga. Čovjeka – Adama Bog „čini, radi, pravi“ (hebr. ‘asa(h) עשׂה) dok s druge strane ženu Bog „gradi“ (hebr. bana(h) בנה), baš kao što se gradi grad, građevina ili obitelj. Iz svega toga lako je zaključiti da je „stvaranje“ žene puno složeniji proces od pravljenja Adama od praha zemaljskog. Zanimljivo mi je i to kako Bog gradi ženu za Adama, ali Adam u tome sudjeluje pasivno darujući (pretpostavljam) sebe. Ta nije mu (pretpostavljam opet) Bog to „rebro“ ukrao, a nije ga građenjem žene ni osakatio. Tako je to uvijek kad Bog radi: uzima, daje stostruko, a ne nedostaje ti što je uzeo. Znači Adam i Eva jednaki su po tome što ih je Bog svakog zasebno napravio/sagradio, a različiti po procesu izrade.

I sad kad je Bog završio izgradnju (xy), ostalo je još samo jedno…


fra Mate Kolak (rimski grobar) – Žena vrsna
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!