Rođendan u izolaciji kao najbolji do sada

rođendan u izolaciji

Na adresu uredništva stigla nam je genijalna priča o rođendanu u izolaciji. Nadamo se da će vas ohrabriti, inspirirati te da ćete izvući najbolje iz ovoga što se događa.

Stiglo nam je proljeće. Netom prije stigla je i „korona kriza”i u naše društvo. U našoj obitelji proljeće je obilježeno rođendanima i slavljima. Naš drugi dječak ima rođendan, a nakon njega suprug pa ja. Svi smo se zgurali u dva tjedna. Uz to, još u tom razdoblju imamo i godišnjicu prohodavanja koju uglavnom ne slavimo, ali si je čestitamo. Ove je godina ta godišnjica okrugla, dvadeseta, pa smo i nju proslavili.

Rođendan, izolacija i domišljatost

Prvi slavljenik je ujedno i onaj najmanji i najosjetljiviji na rođendansku proslavu. Ove godine je slavio šesti rođendan u drugom tjednu izolacije. Imao je par želja za rođendan. Prvo se nisam usudila ići u dućan, a uskoro je taj dućan i zatvoren. Napravili smo mu stoga šest poklona koje smo sakrili po kući.

Prvi poklon dočekao ga je na stolu uz doručak. Bila je to kruna od papira s kikićima umjesto dragulja. Kikiće smo učvrstili vrućim ljepilom. Uz nju je bilo pismo s uputama za potragu drugih pet poklona. Mi smo za potragu igrali igru „toplo-hladno”, ali može se napraviti i karta poput karte s blagom. U potrazi su sudjelovali i stariji i mlađi brat koji su oduševljeno tražili.

Zbog nemogućnosti odlaska u dućan po željeni poklon, napravili smo mu majicu. Uzeli smo jednobojnu svjetliju majicu i oslikali je akrilnim bojama. Kad se boja osušila, peglom smo prešli preko oslikanih mjesta na koja smo stavili papir za pečenje. Time je crtež fiksiran da se majica može prati.

Jedan poklon se skrivao u hladnjaku. To je, naravno, bila torta. Imali smo sreću što sam ranije kupila svijeću poput prskalice u obliku broja 6 tako da smo time izbjegli i puhanje svijeća prema trenutnim preporukama. Za ručak je dobio omiljeni jelovnik.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

U našoj je obitelji šogor zadužen za nabavku i on je naš „vanjski”, a šogorica i mi se čuvamo kako bismo mogli čuvati visokorizičnu baku. Na dan rođendana šogor je imao dostavu iz ljekarne za nas pa smo mu proslijedili dio torte za njegovu obitelj i za obitelj šogorice. To možda nije svakome izvedivo.

Rođendanska videokonferencija

Vidjela sam na društvenim mrežama da se ljudi snalaze na različite načine. Tako sam vidjela obitelj koja je na tri lokacije istovremeno slavila rođendan uz tri torte koje izgledaju kao puzzle koje kada se spoje čine cjelinu.

Slično smo učinili i mi. Dogovoreno je da se u 17 h uzvanici i mi nađemo na proslavi rođendana. Svatko je trebao pripremiti grickalice, piće za nazdraviti za odrasle i sokić za djecu. Suprug je napravio grupni videopoziv i emitirao ga na televiziji. Lica su veća i zaista je osjećaj da smo svi u istoj prostoriji. Istovremeno smo jeli tortu i pričali, zafrkavali se, uživali.

Taj dan smo mi dopustili da neke stvari budu po njegovom izboru. Birao je igre koje ćemo igrati, molitve koje ćemo moliti prije spavanja… Na kraju dana moj mi je dječak rekao da mu je ovo najbolji rođendan ikad.

Par dana kasnije dostavom je stigao poklon iz zatvorenog dućana koji smo naručili 10 dana ranije. Dogovorili smo s krsnim kumovima da to bude poklon od njih pa smo snimili dijete dok otvara poklon i poslali im snimku. Dogovorili smo da se povežemo videopozivom i s njima. Napravili smo „pidžama proslavu” nakon večere i kupanja. Oni imaju petero djece. Djeca su odsvirala i otpjevala rođendansku pjesmu i međusobno pokazivala radove koje izrađuju doma u izolaciji. Bilo je predivno i, kad smo se razišli, nije bilo suđa za pranje i podova za usisavanje. Razišli smo se uz zajedničku molitvu taman prije spavanja. Tako je naš šestogodišnjak u izolaciji imao ne jednu, nego dvije proslave rođendana.

Za odrasle je sve jednostavnije

Što se tiče rođendana odraslih, jednostavno napravimo tortu, a djeca pripreme crteže i čestitke i slavimo od jutra kad krenu čestitke pa zatim uz svečani ručak te tortu za užinu. Ako sve dužnosti na vrijeme obavimo, nagradimo se uz filmsku večer. Nekako mi se čini da je sve jednostavnije i skromnije, ali do izražaja dolazi trud koji ulažemo iz ljubavi prema slavljeniku. Zato je mom dječaku ovo najbolji rođendan. Vidio je dok smo radili poklone i skrivali to od njega i zna da ga silno volimo i da su obitelj, ljubav i Bog ono što mu je najdragocjenije i što si je u ovim okolnostima posvijestio.


Ivana Puljić – Žena vrsna
Foto: Ivana Puljić, Adi Goldstein – Unsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!