Upoznajte sedam Marijinih žalosti

sedam marijinih zalosti, blazena djevica marija, vjera, zena vrsna

Rujan je tradicionalno mjesec Sedam Marijinih žalosti. Za one koji nisu upoznati s ovom pobožnosti, evo popisa:

  • Šimunovo proroštvo
  • Bijeg u Egipat
  • Isus izgubljen u Hramu
  • Marija susreće Isusa na putu za Kalvariju
  • Isus umire na križu
  • Marija prima Isusovo mrtvo tijelo
  • Isus položen u grob

Osim što su ovo sve žalosti, najuočljivije u pregledu ovog popisa je činjenica da se prati cijeli tijek evanđelja – od Šimunovog proroštva do njegovog ispunjenja. Na neki način, ova je pobožnost mini paket Božića i korizme u jednom.

Otac Frederik William Feber, duhovni pisac iz 19. stoljeća, u svojoj knjizi „U podnožju križa“, objašnjava ovu pobožnost:

„Marija je svijet koji se ne može obuhvatiti tek jednim pogledom. Moramo se posvetiti određenim otajstvima. Moramo položiti u stranu određena područja tog svijeta milosti i usredotočiti se na njih. Moramo ih točno premjeriti i označiti, prije nego prijeđemo na druga područja i onda ćemo mnogo naučiti, što bi letimičnim pregledom propustili uočiti, te opremiti naše duše duhovnim bogatstvom, bogatstvom i znanja i ljubavi. To će nas privlačiti sve bliže i bliže k jedinstvu s našim preljubljenim Gospodinom.“ (U podnožju križa, 2-3)

To je najprikladnije zapažanje u knjizi o ovoj pobožnosti. Zaista, mnogo toga možemo naučiti od Marije. Od Šimunovog proroštva predstavljena nam je Marijina tradicionalna uloga suotkupiteljice. Gubljenje i potom nalaženje Isusa u hramu pokazuje da ima mnoštvo poduka pripremljenih za nas – Marijina uloga u vođenju nas do Isusa, Njegovo predstavljanje u hramu, punina Njegovog čovještva i božanstva koje se otkriva na razne intrigantne načine. Dovoljno je  reći kako je zaista mnogo toga u ovoj pobožnosti. A to su tek dvije od sedam žalosti i ovim zapažanjima smo tek zagrebli površinu.

Zašto sad? Zašto u rujnu?

Tradicionalan i najočitiji odgovor je blagdan Žalosne Gospe sredinom mjeseca, 15. rujna. A ovdje savršeno odgovara, jer je blagdan Uzvišenje svetog križa dan ranije.

Ali, ima i dublji razlog. Pogledajmo unaprijed. Listopad je posvećen krunici, vjerojatno najtradicionalnijoj i najdugovječnijoj marijanskoj pobožnosti, a ona je još šira u sagledavanju 20 evanđeoskih otajstava. Koji je bolji način da nas se pripremi za ovu molitvu i ponovo upozna s Marijom od sedam žalosti? One su svojevrstan brzinski tečaj u cjelokupnom pregledu marijanske pobožnosti.

Dovoljno će biti uočiti tri ključne teme koje se ističu:

1. Pronaći Krista u Mariji.

Čini se da se ovo stalno pojavljuje kroz ova otajstva. Krist je „izgubljen“ za Izrael u svom bijegu u Egipat, ali se vraća. Marija „gubi“ Krista u hramu, ali Ga tamo nalazi. Krist umire na križu, ali se vraća u uskrsnuću. Još više po ovom principu, čini se da Krista „nalazimo“  u Mariji. Kako to otac Feber navodi: „Nema gubljenja vremena u potrazi za Njim ako odmah idemo k Mariji, jer on je uvijek tamo, uvijek je kod kuće.“

2. Marija nas vodi do Krista.

Ovo nije sasvim isto kao u prethodnoj stavci. Ne samo da „nalazimo“ Krista u Mariji, nego nas Ona vodi u našoj potrazi. To je naglašeno kroz temu putovanja koja se nalaze u ovoj pobožnosti – putovanje u Egipat, putovanje u hram i iz hrama, kao i nadnaravno duhovno putovanje od Isusovog rođenja do Njegovog  pokopa.

3. Mučeništvo. Mučeništvo se čini ključnim i u potrazi za Isusom i u Njegovom pronalasku.

Svaka od ovih sedam žalosti baca novo svjetlo na Marijino mučeništvo. Kako otac Faber kaže: „Očito ne može biti čudno ako će Ona patiti više od bilo koga, osim Njega samog.“  Iskustvo Marijinog mučeništva posebno je poučno za nas koji živimo u zapadnoj civilizaciji. Iako nije iskusila fizičko mučeništvo, ni malo manje intenzivno, iskusila je unutarnje duhovno mučeništvo kroz svoje blisko jedinstvo sa Sinom. I, za uzvrat, nitko nam ne može bolje od Marije pokazati kako da danas budemo mučenici s Kristom.

Djevice prepuna žalosti, moli za nas!


Stephen Beale – Catholicexchange.com
Prevela: Snježana Šudić
Foto: Pixabay

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.