Sedam obećanja Gospe Žalosne

Gospe Žalosne

Svi patimo i svi smo potrebiti milosti. Kroz pobožnost našoj Gospi Žalosnoj sjedinjujemo našu patnju s patnjom Blažene Majke. Zamislite kako joj je bilo promatrati svog voljenog sina prebijenog do krvi, dok nosi križ na kojem će potom biti raspet. Ne možemo niti zamisliti.

Najvjernija odvjetnica

I mi također imamo patnje te često vapijemo Blaženoj Majci da se zauzme za nas.

Pobožnost sedam žalosti promiče zajedništvo s Kristom kroz zajedništvo s patnjom koju je podnijela naša Blažena Majka.

Sjedinjujući se s mukom Krista i Njegove svete Majke, častimo Isusa tako što častimo Njega i Njegovu Majku. Sedam patnji, također poznatih i kao sedam žalosti, potječu iz Evanđelja.

Kroz viđenja svete Brigite Švedske, Blažena Djevica Marija obećala je sedam milosti dušama koje je svakodnevno časte, moleći sedam Zdravo Marijo i razmatranjem njenih suza i žalosti.

Blagdan Gospe Žalosne je 15.9., no molitve kojima se časti sedam Gospinih žalosti mogu se moliti u bilo koje doba godine.

Na nama je da nasljedujemo kreposti Blažene Majke, posebno u trenucima njene najveće patnje. Možemo ju također zamoliti da nam pomogne nositi naše terete prema svome božanskom Sinu, Isusu Kristu.

Sedam obećanja Gospe Žalosne

Ovdje je sedam obećanja koje je Blažena Djevica Marija dala svetoj Brigiti, za one koji je svakodnevno časte kroz razmatranja njenih suza i boli, popraćenima molitvom Zdravo Marijo.

 1. Podarit ću mir njihovim obiteljima.
 2. Dobit će prosvjetljenje o Božanskim otajstvima.
 3. Tješit ću ih u njihovim bolima i pratiti u njihovom radu.
 4. Dat ću im koliko god da traže, dokle god to nije u suprotnosti s predivnom voljom mog Božanskom Sina ili s posvećenjem njihovih duša.
 5. Branit ću ih u njihovim duhovnim bitkama s paklenim neprijateljem i štitit ću ih u svakom trenutku njihova života.
 6. Vidljivo ću im pomoći u trenutku njihove smrti; vidjet će lice svoje majke.
 7. Pribavila sam od svoga Božanskog Sina milost da oni koji šire ovu pobožnost mojim suzama i bolima budu uzeti ravno iz ovog zemaljskog života u vječnu sreću jer će svi njihovi grijesi biti oprošteni, a moj će im Sin biti vječna utjeha i radost.

Sedam žalosti

Sedam žalosti ne treba miješati s pet žalosnih otajstva svete krunice.

 1. Šimunovo proročanstvo. (Lk 2,34-35)
 2. Bijeg u Egipat. (Mt 2,13)
 3. Isus izgubljen u jeruzalemskom hramu. (Lk 2,43-45)
 4. Susret Marije i Isusa na Kalvariji.
 5. Isusa razapinju na križu. (Iv 19,25)
 6. Isusu probadaju bok i skidaju Ga s križa. (Mt 27,57-59)
 7. Isusa polažu u grob Josipa Arimatejca. (Iv 19,40-42)

Patti Maguire Armstrong – Catholic Mom
Prevela: dr.sc. Danijela Janjanin
Foto: Alex GindinUnsplash

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!