Sestra je više od prijateljice, ona je druga polovica našeg srca

više od prijateljice

Sestra je više od prijateljice. Veza koju s njom uspostavljamo snažnija je od obiteljskih spona. Ona je pored nas u našim bitkama – neslomljivi stup na koji se uvijek možemo osloniti.
Naravno, različite smo… I naše su godine odrastanja često borbeno polje natjecanja, argumenata, nakupljanja odjeće i skrivenih ljubomora. No, godine su prošle i dovele nas do shvaćanja važnosti ove veze.
Često se kaže da je naša prava obitelj ona koju odaberemo, a ne ona koja nam je dodijeljena krvnom vezom. U tome ima istine; svi smo to iskusili. No, često je veza koju uspostavimo sa sestrom veća od bilo kakvog prijateljstva. S obzirom na postojanje emocionalne i biološke veze te bliskosti koja je toliko posebna, onaj koji je toliko sretan da ima sestru vrlo dobro zna da je ona jedinstveno blago koje trebamo cijeniti i štititi.

Više od prijateljice, više od obiteljske veze

Možda je prošlo neko vrijeme otkad ste zadnji put razgovarali sa svojom sestrom. Život nas ponekad dovede pred teške životne izbore gdje nas pritišće ponos ili su osjećaji i dalje povrijeđeni zbog trenutaka kada nismo bili baš taktični.
Međutim, čak i ako postoji netrpeljivost te među nama postoji distanca, srce se i dalje osjeća ranjenim pa je teško nastaviti s tom razdvojenošću, tim neprijateljstvom. Na kraju, ona je i dalje naša sestra – bilo starija ili mlađa, no ona koja nas je oduvijek vodila i savjetovala.
Jedan telefonski poziv, jedan hihot, jedno sjećanje… I odjednom je naša veza opet uspostavljena, unatoč razdvojenosti, unatoč problemima.

Odgojene u istom domu, no s različitim osobnostima

Ponekad je doslovce nevjerojatno kako, unatoč usvajanju istog obrazovanja i proživljavanju istih iskustava, sestre ispadnu potpuno drugačije.
– Postoje one konzervativne i buntovne koje su nas učile braniti svoj prostor i svoja prava, kako se izboriti da se i naš glas čuje i kako znati odabrati što je najbolje za nas.
– A tu su i one smirene i uravnotežene koje znaju kako ponuditi vrijedan savjet. One su naša podrška tijekom teških dana; zbog njih osjećamo da nas se čuje i razumije.
Nema razloga zašto bi sestre trebale imati istu osobnost. Jednako kao što djeca nisu indigo kopije svojih roditelja, među sestrama je prirodno da će postojati mnogi različiti interesi i načini reagiranja na istu stvar. To je tek još jedan čimbenik koji nam pomaže rasti jer se možemo međusobno nadopunjavati na toliko raznih načina.

Kad su riječi suvišne

Sestri ne moramo izreći da nam ne ide baš dobro. Kada se gledamo licem u lice, emocionalna i krvna veza omogućuju jednoj da, gotovo u trenutku, shvati da se s onom drugom nešto događa. Koliku utjehu nam daje ovakva bliskost i briga!
Makar imali prijatelje, supruga, pa i vlastite roditelje, ipak je sestra ta koja s nama dijeli cijelu baštinu priča i situacija zbog kojih će jako dobro znati kako nam može pomoći.

Ni udaljenost, niti različitosti nisu prepreka

Nije važno ako nas je život odveo u različitim smjerovima dok smo osnivali vlastite obitelji; možda nas baš sada dijeli cijeli ocean. Međutim, naša će briga i pažnja uvijek biti tu. To dolazi prirodno i gotovo instinktivno. Pozivi, poruke…uvijek će postojati načini na koje možemo računati na podršku od ove druge polovice naših srca koja nam toliko nedostaje.

Nitko nam istinu ne priopćava tako iskreno kao sestra

Možda je to zbog godina ili pak stoga što toliko toga dijelimo, no dobro znamo da će nam vlastita sestra uvijek otvoreno reći istinu – i bez mnogo suzdržavanja. Sestra ne osjeća potrebu da nam udovoljava, a još manje da nas obasipa lažnim laskanjem. Ona zna da nas naše obiteljske veze obvezuju na iskrenost i to je, bez sumnje, ono što od nje očekujemo. Sestra će uvijek biti više od prijatelja jer je prisutna uz nas kroz toliko životnih uspona i padova – od iskustava iz djetinjstva (tako često kompliciranih), pogrešaka naše mladosti kada je bila tu da pruži podršku do zrelosti koju smo obje dosegle – sva osobna postignuća koja dijelimo i zbog kojih smo čudesno sjedinjene.

Pečati na srcu

Ako upravo sada postoji udaljenost između Vas i Vaše sestre zbog nekih malih neslaganja, progutajte svoj ponos i shvatite da to toga nije vrijedno.
Život je mnogo jednostavniji nego što mislimo, a sestrina podrška osobit je dar – ne bismo smjeli propustiti niti dana bez njega.
Ako se slažete, podijelite ovo sa svojom sestrom!


Aleteia
Prevela: LR
Foto: TeiTo

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!