Smireno roditeljstvo: postoje ostvarivi načini da postanete smiren roditelj

Smireno roditeljstvo

Mijenjanje pristupa odgajanju djece velika je promjena stoga možete očekivati poneka iznenađenja dok se vi i cijela vaša obitelj privikava na neke nove oblike roditeljstva. Takve situacije ne znače da radite nešto pogrešno, čak i ako se vaše dijete ponekad ponaša gore neko ikad prije. Zapravo, kada se vaše dijete ne ponaša primjereno, postoji mogućnost da izražava određeno nezadovoljstvo i pokazuje osjećaje. Djetetu je u tom slučaju potrebno još više suosjećanja, a vaše razumijevanje pomoći će mu svladati negativne osjećaje i zaustaviti loše ponašanje.
Mnogi se roditelji osjećaju krivima zbog činjenice da ranije nisu ispravno pristupali problemu ili nisu znali staloženo reagirati. Međutim, takav stav ne pomaže ni vama ni djetetu stoga se ne osvrćite na prošlost. Svakim novim korakom imat ćete priliku odabrati bolji način.
Sigurno se sad već pitate kako itko može ijednu večer dočekati staložen. Donosimo vam odličan plan, provedite ga korak po korak.

Počnite od sebe

Staloženost dolazi od vas, preciznije, od vaše odluke da kontrolirate svoje osjećaje. To znači da kada ste uzrujani, zaustavite se, trenutno ostavite svoje planove i dišite. Probajte osvijestiti ono što vam pomaže da se priberete tako da vas ne povede ljutnja. Ne dopustite da vaša reakcija bude impulzivna ili da vas vaše dijete doživi kao neprijatelja. Kad god je to moguće, odgodite na nekoliko sekundi svoju reakciju dok se malo ne smirite.
Za ovo je potrebna vježba, u trenucima kad ste s djetetom, ali i nače, jer postajete svjesniji svojih misli i osjećaja. Nije jednostavno; zapravo, vrlo je teško to postići. Ipak, svaki put kada tako postupite razvijate svoj mozak koji kontrolira živčane impulse. Uklanjajući okidače burnih reakcija ne uzrujavate se više toliko često.

Usredotočite se na povezivanje

Staloženo roditeljstvo ne funkcionira bez međusobnog povezivanja. Stoga, prije nego što promijenite bilo što vezano uz svoje dijete, započnite graditi međusoban odnos jer ćete inače prestati s kažnjavanjem, a vaše dijete neće i dalje biti motivirano ispravno postupiti ili će vas nastaviti testirati. Provedite barem 15 minuta svakoga dana nasamo s djetetom slijedeći njegove prijedloge i iskazujući mu ljubav. Iznenadit će vas razlika njegove reakcije kada drugi put nešto zatražite.

Objasnite što se događa

Kada uočite snažniju povezanost i suradnju, započnite razgovor. „Sjećaš se kako sam prije vikala na tebe i slala te u sobu kada bi prekršio pravila? Jesi li primijetio da manje vičem? Žao mi je što mi je to bila loša navika. Puno te volim i znam da se jako trudiš. Nisi zaslužio da vičem na tebe, bez obzira na sve. Nitko to nije zaslužio. Još uvijek imamo ista pravila stoga nije u redu lagati ili kršiti obećanje ili tući se s braćom. Međutim, smatram da ćeš više naučiti pospremajući nered koji si napravio ili ispravljajući svoje pogreške nego da te kaznim, zar ne? Dakle, ako nešto uništiš, uključujući odnos s nekim iz obitelji, očekujem da to i popraviš. Uvijek ću biti tu da ti pomognem. Kada si uzrujan, želim ti pomoći kakav god problem bio. Možemo započeti tako da održimo obiteljski sastanak o tome koja su kućna pravila važna za nas.“

Zamolite dijete za suradnju

„Naše je najvažnije pravilo da se lijepo ponašamo jedni prema drugima. Trudit ću se najviše što mogu da više ne vičem na tebe i da te zaista poslušam i budem ljubazna. Misliš li da i ti možeš pridonijeti tome i biti dobar prema svojoj sestri?“
Računajte na to da će vaše dijete ponekad izgubiti kontrolu i prekršiti pravilo ljubaznosti. Oduprite se napasti da time opravdate svoj postupak i da vičete – vi ste, u konačnici, ipak primjer svome djetetu.

Ponudite svoju potporu i rješenje kojim svi pobjeđuju

„Znam da te ponekad sestra živcira i da se uvijek želi igrati s tvojim stvarima. To te baš gnjavi. Zaslužuješ čuvati stvari koje cijeniš na sigurnom mjestu. Ipak, nije u redu vikati na sestru ili je udarati. Zašto ne bismo zajednički pronašli sigurno mjesto gdje sestra neće moći dohvatiti tvoje stvari? Ako se naljutiš na nju, što bi mogao učiniti, a da ne vičeš na nju?“

Odredite granice

Postat ćete mnogo fleksibilniji ako pokušate češće sagledati stvari iz dječje perspektive što je, zapravo, dobro. Ipak, morat ćete postaviti mnogo pravila. Ključ je svega da postavite granice prije nego što se naljutite, dok ste još dobre volje i možete razumjeti svoje dijete.
„Znam da si se htio još igrati i da ne želiš ići u krevet. Kladim se da ćeš se kad odrasteš igrati do mile volje i biti budan do jutra. Međutim, sad je vrijeme za kupanje i spavanje.“
Prihvatite djetetov stav dok objašnjavate pravila jer to pomaže pri njihovoj suradnji s vama.


Dr. Laura Markham – Motherly
Prevela i prilagodila: LR
Foto: Pexels

Print Friendly, PDF & Email
Žena Vrsna

Žena vrsna je dragocjena, ali jednostavna - baš kao biserje. Njen sjaj se povećava dok je milosrđe Božje oblikuje u sigurnoj školjci Njegova Presvetog srca. Nije savršena kao Otac, ali svakim danom tome teži. Žena vrsna si ti, ljubljena kćeri Božja, dok nastojiš biti i Marta i Marija u jednoj osobi. Da, čak i onda kada se osjećaš nesposobno, nevrijedno i slabo. Presveta Djevica, jedina vrsna, uvijek ima ispruženu ruku da te povede sa sobom. Hajdemo zajedno, s Marijom do Isusa!