Kako spriječiti Alzheimerovu bolest i usamljenost kod starijih osoba

spriječiti alzheimerovu bolest

Vrijeme blagdana obično je radosno vrijeme i razdoblje druženja za vašu djecu i obitelj, posebno kada dobiju priliku češće se družiti s bakom i djedom nego inače. No, za mnoge starije osobe bez obitelji to je razdoblje kao i svako drugo tijekom godine – usamljeno. Mnoge starije osobe koje žive u staračkim domovima nemaju prijatelja ili obitelji koji bi svratili na kratak razgovor ili šalicu kave. A za osobe koje se već osjećaju izolirano može biti teško sklopiti nova prijateljstva. Ovih blagdana, odvažite se spremiti djecu i posjetite susjeda ili organizirajte posjet staračkom domu (vjerujte nam, vaša će se djeca odlično zabaviti istraživajući hodnike i gledajući sva ta nova lica).

Redovit razgovor ili izlazak može spriječiti Alzheimera kod voljenih osoba

Društvene veze od životne su važnosti u životima starijih osoba koje im pomažu da ostanu i fizički zdravi, ali i mentalno snažni, te uključeni u život. Dovoljan razlog za to nam je činjenica da je to milosrdan čin, no utjecaj vašeg posjeta može ići i dalje od toga –  novo harvardsko istraživanje pokazuje da usamljene starije osobe imaju veći rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.
U istraživanju je ispitano 79 kognitivno normalnih starijih osoba o njihovom stupnju usamljenosti. Kod onih koji su izjavili da se osjećaju više izoliranima bilo je vjerojatnije da će imati više razine kortikalnih amiloidnih nakupina za koje znanstvenici tvrde da su markeri za Alzheimer u nastajanju.
Ovdje su tri jedinstvena načina kako tijekom blagdana možete pomoći starijim osobama u vašoj zajednici da prožive dane s malo manje usamljenosti i malo više nade (i zabave!).

Naučite starije osobe kako koristiti računalo

Iako je osobna komunikacija uvijek bolje rješenje, zamislite koliko bi manje usamljene bile starije osobe kada bi znale kako razgovarati sa svojim obiteljima putem Skypea ili pratiti događanja o svojim unucima putem Facebooka. Zasigurno možete svratiti na razgovor i kavu u mnogim staračkim domovima ili umirovljeničkim društvima, no naučiti stariju osobu koristiti se računalom omogućit će toj osobi da bude u kontaktu s mnogim voljenima gdje god oni bili.

Morat ćete provjeriti ima li lokalni starački dom računalnu sobu i vidjeti možete li se prijaviti za vođenje ili pomoć oko tečaja. Također, možda je moguće prijaviti se za podučavanje starijih osoba jedan na jedan u lokalnoj knjižnici. Ako tražite obavezu koja iziskuje više vremena, SeniorNet je uvijek u potrazi za novim volonterima koji bi u njihovim zajednicama organizirali centre za poduku o računarstvu. Trenutno organizacija ima više od 60 obrazovnih centara i više od 3 000 volontera u SAD-u i izvan.

Uključite djecu

Mnogi bake i djedovi ne vide unuke onoliko često koliko bi sami htjeli. U zajednici s vršnjacima, neke starije osobe tjednima ili čak mjesecima ne vide djecu. Nazovite vaš lokalni starački dom ili umirovljeničko društvo i provjerite bi li pristali da ih posjetite s vašom djecom. Mnogi starački domovi potiču volontere da navrate na razgovor, radionice ili društvene igre sa svojim korisnicima.
Također možete razgovarati s učiteljima svoje djece o planiranju izleta ili društvenog projekta pomoći lokalnom staračkom domu. Ako nije moguće organizirati posjet, vaša djeca uvijek mogu izmamiti osmijeh na licu starijih osoba izradom razglednice. Mnogobrojne dobrotvorne udruge diljem SAD-a, kao što je Ethos u Massachusettsu, primit će razglednice od volontera te ih dostaviti starijim osobama koji žive sami ili su na neki drugi način izolirani. Zgrabite papir i flomastere i bacite se na posao!

Prikupite priče za projekt o lokalnoj usmenoj povijesti

Samo zbog prednosti dugog života, stariji ljudi imaju mnoštvo priča za ispričati. Sve više i više zajednica nastoje zabilježiti i arhivirati te priče za referencu budućim generacijama ili da bi jednostavno u njima uživali. Možda vam je već poznata NPR radijska emisija StoryCorps, koja svakodnevno iznosi američke priče, no jeste li znali da možete i snimiti intervjue za ovu organizaciju? U gradovima diljem zemlje postoje mobilne stanice stoga vam ni ne treba oprema za snimanje.

Vaša gradska ili nacionalna knjižnica ili povijesni muzej možda ima jedan projekt o usmenoj povijesti (ili više njih) koji omogućuju obuku i pregled opreme. Ovisno o tome kakav se program provodi u vašem okruženju, možete se prijaviti za temu, ili pronaći nekog za to. Ako se radi o ovom posljednjem, nazovite starački dom ili umirovljeničko društvo u vašem susjedstvu.

Mogli biste se iznenaditi kakve su nevjerojatne živote živjeli vaši susjedi. Čak i mirniji životi prepuni su ljepote i snage. Odvojite vremena i pokažite starijima da su njihovi životi važni.


Forher.aleteia.org 
Prevela: LR
Foto: Žena vrsna

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.